Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowy zbiornik wody czystej.
Autor Wiadomość
LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2025-01-08, 17:36   

wolver napisał/a:

Chyba jeszcze jakieś odpowietrzenie dodatkowego zbiornika muszę wykonać żeby go nie zassało.

Nie dokręcam całkiem nakrętek wiec powietrze wlatuje i nie zassie.

Co to znaczy, że zimą nikt na kampera nie zwróci uwagi? Przecież wtedy jest ich mało i zwracają uwagę w przeciwieństwie do pory letniej :shock:

Co do "dziewic" austriackich z wagami: mnie ważono w A kilka razy oraz zapłaciłem 70€ mandatu wiec dla mnie to nie Urban Legend :bajer

Postaw piwo autorowi tego posta

wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-08, 22:15   

Musisz zacząć puszczać totolotka

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2025-01-09, 13:24   

Co do pompy ciśnieniowej w instalacji to mówimy tu o dwóch systemach. Pierwszy otwarty u mnie i LukF.- trochę inne podejście ale generalnie woda dostaje się do zbiornika głównego i dopiero z głównego pompa tłoczy wodę i trzyma ciśnienie w sieci. Krany to prościzna ale truma ma swój system i swoje zawory anty frost i inne zwrotne i do odpowietrzania. Jeżeli chcesz za główną pompą wprowadzić wodę to Twój układ musi być super szczelny 2 atmosfery, zawory, zawory zwrotne i jakiś sterownik który wskaże która pompa ma pracować. To komplikuje układ ale jest wykonalne.

Moje 7 letnie doświadczenia z kamperem są takie że instalacje czym prostsze tym lepsze.
W elektryce nie da się ominąć różnych urządzeń ale woda to inna sprawa.
Już naprawiałem zaciski doprowadzający wodę do prysznica i … odpływ wody z brodzika. Dzięki. Zero miejsca i podejścia. Ręce podrapane do krwi. Wiem też co się stanie jak instalacja zacznie kropelkowo przeciekać . Odradzam,

wolver 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-01-09, 20:43   

Dzięki.
Wydaje mi się że wykombinowałem przejście wężem z zbiornika aż do garażu.
Myślę że zastosuje pompkę cisnieniową na stałe na ścience w garażu i będę do baniek wkładał wąż ssawny. Zbiornik był by lepszy ale dużo trudniej będzie go napełnić woda z baniek jak nie będzie opcji na podłączenie węża na stacji. Odpadnie mi tylko wywalanie fotelika dziecięcego i poduch żeby do zbiornika się dostać i z baniek przelewać.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2025-01-10, 08:56   

wolver napisał/a:

Myślę że zastosuje pompkę cisnieniową na stałe na ścience w garażu i będę do baniek wkładał wąż ssawny.

W takiej instalacji którą opisałeś (a taką mam ja oraz orkaa) prostrza, tańsza i mniej awaryjna bedzie pompa zanurzeniowa a nie ciśnieniowa.
Przychylam się do zdania kolegi orkaa, że czym prościej tym lepiej. Powodzenia :spoko

Odpowiedz do tematu