Ponownie o routerach do kampera. |
Autor |
Wiadomość |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2025-01-16, 16:09
|
|
|
Ale czy w blaszance nie jest najważniejsze aby w ogóle mieć antenę zewnętrzną? Nie walczę o super zasięg bo jak dotąd na telefonie nie miałem szczególnych problemów z siecią - router ma być narzędziem do udostępnienia wi-fi dla dla wszystkich osób/urządzeń w kamperze z jednej karty sim. To jest cel, więc nie chcę się rzucać na najlepsze rozwiązania, a na wystarczające. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-01-16, 18:10
|
|
|
Dokładnie z podobnych założeń wychodziłem. Czyli obsłużyć internetem inne urządzenia, tablet, komputer, nawigacja czy teraz rzutnik.
Dwie rzeczy są ważne pierwsze ruter i drugie zewnętrzne anteny. Już o tym pisałem. Ruter z dwoma wyjściami na antenę. Dlaczego antena i jaka ?
W mieście nie ma problemu zwykle 5 G ale w dziczy czasami zasięg ledwie na sygnał telefonu a o Internecie można zapomnieć a filmy …. Jaka antena. Upraszczając albo kierunkowa albo dookólna. Kierunkowa lepsza tylko potrzebny jest maszt i kręcenie anteną. Testowałem kilka anten w kamperze jedną po drugiej w tym samym miejscu i nie wyobrażam sobie instalowania anteny i kręcenie nią na maszcie / antena kierunkową / w deszczu czy śniegu . Robiłem to i bardzo słabo. Poza tym anteny kierunkowe wymagają określonych warunków do poprawnej pracy i nie zawsze da się je w kamperze osiągnąć.
Dookolna - słabsze wzmocnienie sygnału ale jak się raz zamontuje u mnie na malutkim wysięgniku 20 cm powoduje że jeśli jest sygnał to zostanie wzmocniony i nie trzeba szukać sygnału / obracać anteną / . Bezproblemowa obsługa.
Tu nie chodzi o najlepszy i najdroższy sprzęt ale o taki który działa i są efekty. W mieście ogarniesz każdy samochód każdym ruterem ale w dziczy już nie i dlatego antena. Ja kupowałem antena firmy Poynting PUCK LTE MIMO. Jest ich kilka modeli w zależności od potrzeb i kasy. |
|
|
|
 |
Zbyszek51
trochę już popisał
Twój sprzęt: Ducato L2H2 2008
|
Wysłany: 2025-02-18, 16:22
|
|
|
Cytat: | Ja kupowałem antena firmy Poynting PUCK LTE MIMO |
Cześć,
Jak sprawuje się, jaki do niej router?
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-02-18, 18:58
|
|
|
Zależy co czego oczekuje. Niektórzy kupują typowa kierunkową i mają sygnał mocniejszy ale muszą kręcić anteną i mocować ją na dachu. Ta MIMO jest dookólna czyli zbiera sygnał dookoła i ma wzmocnienie średnie ale dla mnie wystarczające by był stabilny odbiór. filmy z Netflixa idą. Ruter to zwykły Huawei B535-232. Dwie anteny. Mam go w domu i po prostu przenoszę do kampera dopinając tylko nowe anteny.
Wszystko zależy gdzie szukasz sygnału. Są miejsca gdzie i kierunkowa nie pomoże. Najlepiej zrobić testy. Ja kupiłem 4 anteny w tym dwie kierunkowe pojechałem w miejsce gdzie sygnał był słabiutki i testowałem. Najlepszą zostawiłem a resztę oddałem. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2025-02-19, 10:41
|
|
|
Przy wyborze rutera ważna jest jeszcze jedna rzecz. Wielu z nas chce mieć zdalny dostęp do urządzeń w swoim kamperze (akumulatory, przetwornice, alarmy, kamery). Najprościej to osiągnąć konfigurując odpowiedni VPN. Warto sprawdzić czy planowany do zakupu ruter obsługuje natywnie naszego ulubionego dostawcę tej usługi, czy może będzie się trzeba doktoryzować przy zmianie firmware, jak choćby wgrywanie OpenWRT które może się zakończyć czasowym lub trwałym uśmierceniem naszego rutera...
Dość ciekawe są przemysłowe urządzenia litewskiej firmy Teltonika zasilane prądem stałym o napięciu od 9 do 30V. Najważniejsze w nich jest solidne wykonanie i bardzo rozbudowane oprogramowanie wewnętrzne które umożliwia skorzystanie z rewelacyjnego i do tego darmowego VPN Zerotier. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Zbyszek51 |
 |
Dudeczeq
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-02-21, 00:56
|
|
|
Zgadza się, VPN to must-have, zwłaszcza w kamperze. Teltonika to solidna opcja, a Zerotier faktycznie super działa i jest za darmo. Jeśli nie chcesz się bawić w OpenWRT, to może warto pomyśleć o czymś z LTE, np. TP-Link TL-MR6400 łatwy w konfiguracji i spoko stabilność. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/189 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-03-30, 19:45
|
|
|
Witajcie - nadeszłą pora na ocenę sprzętu, o którym pisałem, że montowałem - REWELACJA !!!!
Stoimy na plaży w Grecji i normalny odbiór internetu jest możliwy ale w zasadzie nie działa. Użycie anteny, routera powoduje tak radykalną poprawę, że aż chce się klaskać w dłonie z radości i wdzięczności dla zacnych kolegów, którzy poprowadzili jak po sznurku. Dziękuję, jest super.
W routerze karta Lifecell - nie jest łatwo ją opanować ale polecam. Internet za baardzo niską cenę - ja mam 50 GB/4 tygodnie za 600 hrywien.
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam z Grecji. |
|
|
|
 |
Artur.Dell
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato Autostar
Nazwa załogi: Lubimy podróżować
|
Wysłany: 2025-03-30, 20:53
|
|
|
rakro1 napisał/a: | 50 GB/4 tygodnie za 600 hrywien.
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam z Grecji. |
Wczoraj moja córka poleciała do Grecji i wzięła Euro. To Grecja już przeszła na Hrywny |
_________________ Artur |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-03-30, 21:24
|
|
|
Artur.Dell napisał/a: | To Grecja już przeszła na Hrywny |
Ukraińska karta sim na Europę , można kupić na alle........ |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-03-31, 07:39
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Ukraińska karta sim na Europę , można kupić na alle........ |
Kierowcy mi czasami o niej opowiadali, podobno rewelacja. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2025-03-31, 08:35
|
|
|
Niestety, trzeba powiedzieć, że nie jest to karta imienna. Kupuję się ją i używa anonimowo. Ma się to nijak do zasad walki z terroryzmem. |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/147 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-04-02, 14:17
|
|
|
Ale jak bardzo chcesz, to możesz się zarejestrować jako „nie terrorysta” - pozostałe pewnie kiedyś wyłączą ale i tak trzeba przyznać, że fajna sprawa - mam w kamperze dwa routery w jednym na stałe karta plusa z jakimś tam roamingiem a na resztę Państw i jak skończy się limit, to uruchamiam lifecell. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2025-04-02, 20:33
|
|
|
Ja nie planuję być lub nie być terrorystą. Brak rejestracji kart ułatwia życie bandytom i jest to niedobra furtka. |
|
|
|
 |
|