|
|
Drzwi prysznica |
Autor |
Wiadomość |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 19/46 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2025-02-23, 20:38 Drzwi prysznica
|
|
|
Witam,
Na warsztat chciałem zabrać dzisiaj drzwi dwuczęściowe od kabiny prysznicowej w łazience.
W jednej z części drzwi pleksa wysunęła się z ramy (dodatkowo też pękła ale jest to póki co niewielkie).
Czy ktoś z Was koledzy rozbierał / naprawiał takie drzwi? Jak to zrobić w miarę bezinwazyjnie, a przede wszystkim nie pogorszyć ich stanu?
Odkręciłem dwie śrubki dostępne w górnej części, ale obudowa nadal ani drgnie |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 167/132 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2025-02-23, 21:57
|
|
|
Ku dymiony poliwęglan na wymiar i wymień . |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-02-23, 22:01
|
|
|
Docelowo tak chcę, ale póki co nie idzie tego dziadostwa rozebrać żeby starą plexę wyjąć. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 357/142 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-02-26, 19:09
|
|
|
Jeśli nie ma ukrytych śrub w zawiasach to bym wyjął szyby by zluzować aluminiowy szkielet tak by złącza mogły się "rozkiwać" i zluzować, pewnie są zmontowane na wcisk albo na śladowe ilości kleju. Razem z szybą i uszczelkami stanowią sztywną tarczę ale bez nich będzie łatwiej. Przy próbach pomogłoby pewnie podgrzanie z umiarem opalarką aluminiowych ram.
Nie sądzę by tam były zatrzaski ale trzeba rozważyć tę ewentualność i wykombinować jak je podważyć bez zniszczenia.
Eksperyment można zrobić na jednej ramce w której jest i tak zbita szyba.
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-03-03, 11:54
|
|
|
Znalazłem śruby przy zawiasach o góry i na dole ale odkręcenie ich nic nie dało. Wszystko dalej siedzi ciasno.
Będę próbował wyjąć tą szybę razem z uszczelką, ale boje się że rozwalę ją do końca, a mam mocno napięty harmonogram wyjazdów w tym roku |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|