Kamper - jak żyć biednie za duże pieniądze |
Autor |
Wiadomość |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 227/189 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-02-25, 08:28
|
|
|
rozwiniesz myśl ?
Bo nie piłem kawy ... |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson ® |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/612 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-02-25, 08:32
|
|
|
Darson napisał/a: | Bo nie piłem kawy .. |
To jednak wypij tą kawę i pomyśl |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 198/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-02-25, 12:36
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Darson napisał/a: | Dlatego będę tu tak długo, dopóki będę miał z tego przyjemność. |
O Tajlandii piszesz |
Strach pomyśleć ale chyba pisze o .....CT |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2025-02-25, 15:58
|
|
|
joko napisał/a: | gryz3k napisał/a: |
prowadzenie kanału na youtube to jednak ciężka i wymagająca praca nie gwarantująca oczekiwanych zysków, która odbiera dużo funu z podróży. |
To jest racja. Ja nawet zaryzykował bym stwierdzenie że odbiera cały fan.
Kiedyś , jeszcze w czasach przed-kamperowych namiętnie filmowałem wszystkie nasze podróże i wakacyjne wypady i potem po powrocie zbierała się cała rodzina i robiliśmy seans , pokazując i opowiadając co widzieliśmy . Była to taka ówczesna forma kanału YT na prywatne potrzeby najbliższej rodziny
Wtedy było to fajne , ale z biegiem lat zacząłem sobie uświadamiać , że chcąc pokazać coś innym, sam traciłem to co najważniejsze w podróżach, czyli ten bezpośredni odbiór i doznania z tego że coś się zobaczyło na własne oczy.
Do dzisiaj wiele wspomnień z tamtych lat jest dokładnie takie jak to co wtedy nagrałem , więc jakby z perspektywy obiektywu kamery.
Ciągłe pilnowanie, żeby kamera była włączona w odpowiednim momencie, żeby bateria się nie wyładowała , żeby najażniejsze momenty i miejsca zostały dobrze uwiecznione spowodowało, że bardzo wielu ważnych rzeczy wtedy nie zauważyłem i nie zapamiętałem.
Dzisiaj nie popełniamy już tego błędu z żoną i filmów nie nagrywamy już wcale a i zdjęć robimy tak ze 100 razy mniej |
Ja kiedyś od jednego z użytkownikó forum przeczytałem, że zmyślam na temat moich podróży. Zdjęcia miały być dowodem na to, że coś widziałem. A ja prawie od zawsze doświadczam a fotografuję sporadycznie. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-02-26, 16:28
|
|
|
Jakby na potwierdzenie tej całej pisaniny ...
Mam pęknięty wewnętrzny plastik na drzwiach.
Poprzedni właściciel trzaskał, albo próbował zamknąć przy wysuniętych blokadach.
Napisałem do McLouisa z zapytaniem, ale grzecznie mi odpisali, że tylko dystrybutor/ dealer sprzedaje części.
No to znalazłem dealera w Skawinie
Pan poszukał w katalogu i po VIN-ie znalazł.
363,58 Euro plus 60 euro wysyłka.
Dobranoc |
Darson ® |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2025-02-26, 17:39
|
|
|
Darson napisał/a: | 363,58 Euro plus 60 euro wysyłka. |
To i tak masz fart. Jak u mnie w Hymerze chciałem kupić kolumienkę po wylewkę, plastiku tyle co w plastikowej misce to usłyszałem 700 euro netto. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2025-02-26, 18:10
|
|
|
Ciężko jest lekko żyć |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-02-26, 18:43
|
|
|
kimtop napisał/a: | Ciężko jest lekko żyć |
To prawda
Znajomek musiałby sobie w czapkę z armaty strzelić - gdy zbyt energicznie/nieuważnie otworzył lewe drzwi w swoim traktorku, to ponad 2000 € pękło i zmieniło się w szklany groszek
Kupił nowe, a dwa tygodnie póżniej w nieco innych okolicznościach ten sam los spotkał drzwi prawe....
Jakie czasy, takie ceny... |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-02-26, 21:47
|
|
|
Darson napisał/a: | Jakby na potwierdzenie tej całej pisaniny ...
Mam pęknięty wewnętrzny plastik na drzwiach.
Poprzedni właściciel trzaskał, albo próbował zamknąć przy wysuniętych blokadach.
Napisałem do McLouisa z zapytaniem, ale grzecznie mi odpisali, że tylko dystrybutor/ dealer sprzedaje części.
No to znalazłem dealera w Skawinie
Pan poszukał w katalogu i po VIN-ie znalazł.
363,58 Euro plus 60 euro wysyłka.
Dobranoc |
A ta część to jest jeszcze aktualnie produkowana i montowana w nowych kamperach ?
Jeśli tak, to cenę można by uznać za lekko wygórowaną , ale jeśli tego nie ma już w bieżącej produkcji to nic niezwykłego.
Producent ma pewnie na stanie jakąś ilość , która została po produkcji i pilnuje tego jak świętych kości , bo wyprodukowanie nowych wiąże się zapewne z odgrzebaniem jakichś form , wsadzeniem ich na maszynę i wykonaniem małej serii ..... a to kosztuje .
Poza tym takie części nawet jak zostały z jakieś większej serii produkcyjnej to też trzeba w to było zainwestować jakieś pieniądze i teraz leży to gdzieś , zajmuje miejsce i się kurzy.
Normalne więc, że nikt nie sprzeda tego tanio |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2025-02-26, 21:58
|
|
|
joko napisał/a: | oza tym takie części nawet jak zostały z jakieś większej serii produkcyjnej to też trzeba w to było zainwestować jakieś pieniądze i teraz leży to gdzieś , zajmuje miejsce i się kurzy. |
No tak " niech zajmuje miejsce , leży i się kurzy" aż jakiś bogaty to kupi, a może jednak nie |
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-02-26, 22:24
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | joko napisał/a: | oza tym takie części nawet jak zostały z jakieś większej serii produkcyjnej to też trzeba w to było zainwestować jakieś pieniądze i teraz leży to gdzieś , zajmuje miejsce i się kurzy. |
No tak " niech zajmuje miejsce , leży i się kurzy" aż jakiś bogaty to kupi, a może jednak nie |
No właśnie , kupi , nie kupi , po co sobie tym głowę zawracać. Jak jest 10szt na półce to pierwsza która się sprzeda ma iść za taką sumę , aby te pozostałe 9 mogło sobie bez straty leżeć i się kurzyć
Poza tym sprzedaż czegokolwiek poniżej realnej kwoty jaką klient jest w stanie zapłacić toż to jest poważny "grzech zaniechania"
Na to są nawet paragrafy . Sprzedaż poniżej poziomu rentowności to dumping w czystej postaci
Panowie, wolny mamy póki co rynek i każdy może sobie wołać za swoją pracę czy produkty tyle ile się mu żywnie podoba , nawet piekarz za chleb , a klienci mogą to weryfikować kupując lub nie |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2025-02-27, 07:50
|
|
|
No gdzie te czasy jak "garażowi" budowniczowie kamperów kupowali "leżaki magazynowe" za śmieszne kwoty |
 |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 325/20 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-02-27, 08:28
|
|
|
joko napisał/a: | ...Kiedyś , jeszcze w czasach przed-kamperowych namiętnie filmowałem wszystkie nasze podróże i wakacyjne wypady i potem po powrocie zbierała się cała rodzina i robiliśmy seans... |
w czasach przedkamperowych jeździłem z towarzystwem na turnieje siatkówki do Niemiec i Austrii, kolega miał jedną z pierwszych kamer VHS i filmował nasze mecze.
po jakimś czasie spotykaliśmy się i próbowaliśmy oglądać to. powiem szczerze nie dało rady, w połowie pierwszego meczu gadaliśmy o innych rzeczach, a na TV nikt nie patrzył. |
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 81/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2025-02-27, 08:40
|
|
|
Dumbing ma też swoje przeciwieństwo:
Cena nadmiernie wygórowana – cena nieuczciwa, rażąco nieekwiwalentna, zawyżona w stosunku do ekonomicznej wartości oferowanego świadczenia. Cena ta nie byłaby do zaakceptowania w warunkach istnienia konkurencji, zaś jej pobieranie jest skutkiem monopolistycznej pozycji oferenta.
Na to też jest paragraf. |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-02, 13:45
|
|
|
Znalazłem używkę z rocznych drzwi za 800, więc spoko.
Całe drzwi też znalazłem, za 3200 zł. |
Darson ® |
|
|
|
 |
|