|
|
Przesunięty przez: Świstak 2018-01-01, 13:56 |
Prądnica zewnętrzna do kampera |
Autor |
Wiadomość |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 234/172 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-03-22, 18:32
|
|
|
Mam Hondę 20i i nawet woziłem dawniej. Wg. mojej oceny nie śmierdzi, ma zawór odpowietrzający, który trzeba odblokować przed użyciem.
Moje kierunki południowe. 900 wat solarów i 2x172 Ah LiFePo wystarcza na wszystko. Wiadomo, że na północy solary nie pomogą za bardzo ale może pieniądze na agregat i wagę agregatu zamienić na dodatkowe akumulatory jako bank energii. Doraźnie, w razie kłopotów mógłbyś je ładować co czas jakiś z 220v - kamping lub stacja benzynowa. |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 234/172 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2025-03-22, 20:29
|
|
|
A najlepsza byłaby bateria jak w elektryku. Mógłbyś doładowywać na stacjach ładowania. Ale one chyba ważą dużo. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 90/89 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-03-22, 23:21
|
|
|
Nie mam LiFePo, tylko kwasa, solar 150W, a na gaz tylko ciepła woda, ogrzewanie i czasami kuchenka gazowa. Reszta sprzętów tylko na prąd - 12 lub z przetwornicy 230V, a jest tego trochę. I nigdy nie zabrakło mi prądu. Czy to na północy, czy południu Europy. Nie o brak prądu mi chodzi jeżeli wszystko jest z osprzętem samochodu oki. Agregat, tak jak pisałem wyżej ma być takim kołem ratunkowym w przypadku padnięcia np. alternatora, akumulatora, czy awarii energobloku.
W tym roku zabieramy ze sobą do Norwegii wnuczka i dlatego dmucham na zimne |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 499/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-03-22, 23:51
|
|
|
rakro1 napisał/a: | A najlepsza byłaby bateria jak w elektryku. Mógłbyś doładowywać na stacjach ładowania. Ale one chyba ważą dużo. |
To bardziej kwestia ładowarki w kamperze a nie samej baterii.
Pod ładowarkę samochodową ze złączem Type2 (AC) podłączysz się kamperem i jak masz aplikację albo kartę do ładowania elektryka i specjalny kabel to będzie to działać , tylko problem polega na tym, że będzie to trwało zbyt długo.
Jak masz przykładowo w kamperze ładowarkę 30A (360W) i podłączysz to do ładowarki publicznej 11 albo 22kW AC to albo będzie Ci wywalało co chwilę , że za mały prąd ładowania , albo naliczą Ci ekstra bonus za okupowanie ładowarki ........ albo zlinczują Cię właściciele elektryków
Mówimy oczywiście o ładowaniu LiFePO4 a nie kwasiaków bo to w ogóle bez sensu.
To miało by sens , gdyby zastosować odpowiednio mocną ładowarkę i BMS'a , aby można było naładować akumulator od zera do pełna w 30, max 60 minut .
Przykładowo dla baterii LiFePO4 12V 280Ah (teraz chyba najbardziej popularnej w kamperach) potrzebna była by ładowarka o mocy 3,5-4kW i BMS umożliwiający ładowanie prądem 300A
Baterie w elektrykach mają 400-800V (a nie 12V ) właśnie głównie po to aby można je było ładować i rozładowywać z dużą mocą .
Poza kwestiami technicznymi pozostaje jeszcze kwestia prawna takiego działania i raczej odradzam, bo można grubo pójść w koszty, gdyż :
- Ładowarki służą wyłącznie do ładowania samochodów elektrycznych oraz hybryd typu plug-in
- ładowany pojazd musi w trakcie ładowania stać na dedykowanym stanowisku , a kamper tam się zwyczajnie nie mieści
- przewody przyłaczeniowe muszą posiadać certyfikat bezpieczeństwa , a takich które mają po jednej stronie Type2 a po drugiej 3P/16A z oczywistych powodów nikt nie produkuje
Jak właściciel ładowarki (lub jakiś życzliwy ) przyłapie Was na ładowaniu kampera stojącego poza wyznaczonym miejscem i podłączonego za pomoca jakiejś samoróbki to ściągnie z Was pod dowolnym pretekstem dowolna sumę pieniędzy |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 499/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-03-22, 23:58
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Agregat, tak jak pisałem wyżej ma być takim kołem ratunkowym w przypadku padnięcia np. alternatora, akumulatora, czy awarii energobloku.
|
Jeśli ma być awaryjnie to tym bardziej Honda, bo z nią nigdy nie było problemów (choćby z odpaleniem) nawet jak długo stała bezczynnie.
Nie ma nic gorszego jak wozić coś na wypadek awarii i potem mieć problemy z użyciem wtedy kiedy jest to naprawdę potrzebne |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-03-23, 08:30
|
|
|
joko napisał/a: |
Jeśli ma być awaryjnie to tym bardziej Honda, bo z nią nigdy nie było problemów (choćby z odpaleniem) nawet jak długo stała bezczynnie.
Nie ma nic gorszego jak wozić coś na wypadek awarii i potem mieć problemy z użyciem wtedy kiedy jest to naprawdę potrzebne |
Jestem już przekonany do hondy 10. Większa 20-22, ma takie same parametry jeżeli chodzi o wyjście 12V, czyli jest to 12V/8A. Waży 10kg więcej.
Jak pisałem wyżej, koledze siadł alternator w Norwegii. Mechanicy za samą diagnozę skasowali coś ok.2000NOK. Za samą diagnozę!!! Honda 10 na bagażniku rowerowym, podłączona do akumulatora rozruchowego, pyrkała sobie na minimalnych obrotach i tylko na promie powrotnym do Polski była wyłączona. Przejęła rolę alternatora. Można było zacząć używać oświetlenia zewnętrznego, bez którego w początkowym etapie kamper kolegi poruszał się nawet w norweskich tunelach.
Z fotowoltaiki, czy też po podłączeniu do słupka, na akumulator rozruchowy idzie znikoma ilość prądu. Przynajmniej u mnie tak jest. Priorytet ma aku hotelowy. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 262/583 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-03-23, 08:37
|
|
|
joko napisał/a: | Janusszr napisał/a: | Agregat, tak jak pisałem wyżej ma być takim kołem ratunkowym w przypadku padnięcia np. alternatora, akumulatora, czy awarii energobloku.
|
Z paliwem są największe checa/problemy, serwisy zalecają zalewać świeżym paliwem i nie zostawiać starego na dłużej jak 3miesiace, jakieś reakcje zachodzą w tym że i ciężko właśnie uruchomić ponownie, filtr powietrza jeśli jest np. wilgotny też jest problem zwłaszcza przy bardzo małych agregatach poniżej 1KW tak u mnie było pytałem testowałem potwierdziło się |
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 194/96 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-03-23, 09:22
|
|
|
Cytat: | koledze siadł alternator w Norwegii. Mechanicy za samą diagnozę skasowali coś ok.2000NOK. Za samą diagnozę!!! |
Najlepsze, co mogę poradzić, to szukać polskiego mechanika w okolicy.
Polacy mieszkają w całej Norwegii, więc w promieniu kilkunastu, kilkudziesięciu km powinien jakiś się znaleźć .
Zapłacić też trzeba, ale mają dojścia i są w stanie coś połatać albo zamówić części, które dotrą w 2-3 dni. |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-03-23, 09:46
|
|
|
[quote="Darson"] Cytat: | Najlepsze, co mogę poradzić, to szukać polskiego mechanika w okolicy.
Polacy mieszkają w całej Norwegii, więc w promieniu kilkunastu, kilkudziesięciu km powinien jakiś się znaleźć .
Zapłacić też trzeba, ale mają dojścia i są w stanie coś połatać albo zamówić części, które dotrą w 2-3 dni. |
Muszę w takim razie dodać to, że mechanika polecił nam właściciel bazy (Polak) wędkarskiej w której byliśmy klientami. Polecił nam mechanika właśnie Polaka. I ten mechanik, nie chcąc drzeć skóry z rodaka policzył pracę jednego mechanika, a nie dwóch ludzi zaangażowanych w diagnozę, bo wtedy rachunek do zapłaty byłby dwukrotnie wyższy. Mieliśmy taki bonus, że czekając na usługę, mogliśmy za darmochę korzystać z prądu. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 130/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-03-23, 10:13
|
|
|
rakro1 napisał/a: | ...Mógłbyś doładowywać na stacjach ładowania... |
Na trasie to najprostsze i najskuteczniejsze ładowanie alternatorem. Reszta teorii to takie zimowe
pier......e o letnim ładowaniu. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-23, 10:18
|
|
|
Ceny naprawy samochodów i ogólnie jakiejkolwiek mechaniki w Norwegii są horrendalne.
Pisałem to już kilkakrotnie, że Norwedzy sprzedają auta, bojąc się kosztów naprawy, gdy na przeglądzie wyskoczy im kilka pozycji do naprawy |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-03-23, 10:38
|
|
|
Dlatego myślę, że zakup małego agregacika, to dobra inwestycja. W domu również może przydać się. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-03-23, 10:44
|
|
|
Komplecik napisał/a: |
Z paliwem są największe checa/problemy, serwisy zalecają zalewać świeżym paliwem i nie zostawiać starego na dłużej jak 3miesiace, jakieś reakcje zachodzą w tym że i ciężko właśnie uruchomić ponownie, filtr powietrza jeśli jest np. wilgotny też jest problem zwłaszcza przy bardzo małych agregatach poniżej 1KW tak u mnie było pytałem testowałem potwierdziło się |
Badziewiarskie paliwo E10 rozwarstwia się-alkohol/reszta paliwa. Mam o tym napisane w instrukcji obsługi silnika zaburtowego. Dlatego zawsze staram się kupować paliwo premium. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 130/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-03-23, 11:23
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ...Dlatego zawsze staram się kupować paliwo premium. |
Do takich maszyn jak silniki zaburtowe i agregaty najlepiej kupować E98 czyli E5 a nie E95 E10. Nie koniecznie Premium, V-Power itp. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: 2025-03-24, 12:57
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Dlatego myślę, że zakup małego agregacika, to dobra inwestycja. W domu również może przydać się. |
Dwa dni temu napisałem, ale się nie wysłało.
Do kampera mały, bo gabaryty i potrzeby niewielkie. Ale do domu duży by się przydał.
Tu jest mały zgrzyt 😉 |
Darson ®
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|