Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z silnikiem do podnoszenia i opuszczania schodka
Autor Wiadomość
Liwiusz333 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-03-23, 17:48   Problem z silnikiem do podnoszenia i opuszczania schodka

Dzień dobry.
Nie wiedziałem w którym dziale "wrzucić" swój problem.
Nie mogę zamknąć, podnieść schodka.
Podnosi się do pewnego momentu, a później zaczyna przeskakiwać.
Wydaje mi się, że duże koło kręci się w niewłaściwym kierunku i w pewnym momencie kończy się część koła z łańcuchem napędowym i w tym miejscu koło zaczyna odbijać.
Wszystko działało dobrze, ale problem zaczął się po tym jak ruszyłęm kamperem z otwartym schodkiem i o coś uderzyłem.
Po tym zdarzeniu schodek się zamknął, ale następnego dnia przestał działać.
Po jakim czasie, bez żadnego naprawiania zadziałał, ale schodek po otwarciu nie chciał się już zamknąć. Z opisanymi przeze mnie objawami.
Ktoś coś może?
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

20250323_111406.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 1,96 MB

20250323_111443.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,78 MB

Postaw piwo autorowi tego posta

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 351/132
Wysłany: 2025-03-24, 09:50   

Opis jest niedokładny i uważam, że trzeba by wymontować mechanizm, sprawdzić czy po uderzeniu nie ma jakichś zacięć a przy okazji odnowić i przesmarować.
Na moje oko to wysypane jest plastikowe koło zębatki przekładni ślimakowej mechanizmu silnika od wycieraczek zastosowanego do napędu. Brak części zębów może dawać taki efekt, że podnosi i przeskakuje a silnik dalej kręci w miejscu.

Normalnie schodek podłącza się tak by po włączeniu silnika samochodu schodek zamykał się automatycznie i to jest standard.
:spoko

Liwiusz333 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Szukam
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-03-24, 10:33   

Dzięki Skwarek za podpowiedź z podpięciem schodka w celu automatycznego zamknięcia po uruchomieniu silnika. Dodatkowy temat do ogarnięcia. :)
Przepraszam za niedokładny opis. Opisałem jak umiałem, wrzuciłem też filmik ale nie przeszedł.
Na pierwszym zdjęciu pokazane jest koło z łańcuchem w położeniu otwartego schodka. Widać tam, że zębatka kończy się zaraz za małym kołem zębatym napędzającym duże koło.
Po uruchomieniu zamykania schodka to duże koło kręci się patrząc od prawej strony zgodnie z ruchem wskazówek zegara. I w momencie kiedy dochodzi do miejsca gdzie kończy się zębatka na dużym kole zaczyna przeskakiwać.
Gdyby kręciło się w drugą stronę nie byłoby problemu bo tam jest zębatka na kole.

Odpowiedz do tematu