|
|
strefa czystego transportu |
Autor |
Wiadomość |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-04-14, 08:31
|
|
|
dzięki za odpowiedź, cena faktycznie niska ale do wyjazdu zostało mi kilka dni i mogę nie zdążyć. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-04-14, 13:11
|
|
|
Moim zdaniem nie trzeba żadnego oddzielnego zezwolenia na wjazd do strefy samochodem specjalnym, bo wynika to z samej uchwały.
§ 5. 1. W celu identyfikacji pojazdów samochodowych uprawnionych do wjazdu do Strefy, o których
mowa w art. 39 ust. 1 pkt 1 - 3 Ustawy oraz w załączniku nr 2 do uchwały określa się sposób kontroli wjazdu
do Strefy:
1) za pomocą danych pozyskiwanych z centralnej ewidencji pojazdów, o której mowa w art. 80a ustawy
Czyli weryfikację przeprowadza sam organ kontrolny na podstawie danych CEPIK i to jest ich zmartwienie. Jeżeli oczywiście z tych danych wynika że mamy auto zarejestrowane jako pojazd specjalny. |
|
|
|
 |
AMIGO
zaawansowany Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-04-14, 14:52
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Moim zdaniem nie trzeba żadnego oddzielnego zezwolenia na wjazd do strefy samochodem specjalnym, bo wynika to z samej uchwały. |
Słusznie prawisz zapewne, ale w odniesiesieniu do PL.
W Niemcowie natomiast jest tak, jak mischka napisał/a: | Jak nie wjeżdżasz w zielone strefy to naklejki niepotrzebne. To najczęściej centra miast lub ich najbliższa okolica. Z drugiej strony w Niemczech cena naklejki to 5€ a we Francji jeszcze mniej. |
Za ewentualny święty spokój w razie zboczenia z trasy, nawet niezamierzonego (np. jakiś objazd, nocleg, ciekawość), to chyba nie jest jakaś wygórowana cena. Zakupić można z marszu m.in. na każdej stacji diagnostycznej (np. TÜV, DEKRA). Wtedy, jeśli nie przeginasz, to nic nie mąci urlopowego nastroju |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
Adampio
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
|
Wysłany: 2025-04-14, 18:28
|
|
|
mischka napisał/a: | Jak nie wjeżdżasz w zielone strefy to naklejki niepotrzebne. To najczęściej centra miast lub ich najbliższa okolica. Z drugiej strony w Niemczech cena naklejki to 5€ a we Francji jeszcze mniej. | ale chyba te naklejki to nie bilety jednorazowe na wjazd czymkolwiek, tylko trzeba mieć jeszcze samochód spełniający konkretne kryteria tej "czystości"? |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-04-14, 18:52
|
|
|
Adampio napisał/a: | trzeba mieć jeszcze samochód spełniający konkretne kryteria tej "czystości"? |
albo legalnego oldtimera |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/173 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-04-14, 18:56
|
|
|
lechd napisał/a: | do wyjazdu zostało mi kilka dni i mogę nie zdążyć. | Francuzi wysyłają potwierdzenie na maila i można sobie wydrukować a kartkę włożyć za szybę. Niemcy też bezproblemowo, a jak będziesz przejeżdżał niedaleko mnie to dostaniesz w gratisie |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|