|
|
zakaz opon zimowych i CAŁOROCZNYCH w Italii, od 16 maja. |
Autor |
Wiadomość |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2025-04-16, 13:05 zakaz opon zimowych i CAŁOROCZNYCH w Italii, od 16 maja.
|
|
|
Od 15 kwietnia we Włoszech obowiązują nowe przepisy dotyczące przede wszystkim jazdy na oponach zimowych i całorocznych latem, za których złamanie grożą surowe kary – minimalna to równowartość ok. 1850 zł. Nowe prawo dotyczy także aut zarejestrowanych w innych krajach, dla turystów nie ma taryfy ulgowej.
LINK do artykułu.
Sprawdziłem swoje - letnie michały camping sa Q, zimowki Continentala są R
Ale w dowodzie napisane ze minimum P, wiec jestem dupokryty
Na razie planujemy Norwegie, ale jak będą złe prognozy to włoskie dolomity...
Myślę że warto sprawdzić przed wyjazdem....
R
obraz_2025-04-16_130823099.png w instrukcji (nowszej niz moj samochod) stoi Q |
 |
Plik ściągnięto 11 raz(y) 38,49 KB |
|
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2025-04-16, 13:12
|
|
|
No z artykułu wynika, że nie chodzi o to, że opona jest zimowa tylko czy ma odpowiedni indeks prędkości, który w przypadku zimówek bywa zaniżony. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 531/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-04-16, 14:13
|
|
|
gryz3k napisał/a: | No z artykułu wynika, że nie chodzi o to, że opona jest zimowa tylko czy ma odpowiedni indeks prędkości, który w przypadku zimówek bywa zaniżony. |
Dokładnie.
Cały "artykuł" to przykład szukania tematu na siłę, byle coś napisać. Jest krzykliwy temat , jest klikalność
Nie wiem co by trzeba na felgi założyć , żeby nie zmieścić się w indeksie prędkości dla kampera ...... chyba opony od kosiarki
To może być temat do zastanowienia dla tych co do Włoch pojadą jakąś lepszą furką, która homologacyjnie ma wysokie wymagania odnośnie opon , ze względu na duże prędkości możliwe do osiągnięcia ...... tyle, że kto takim samochodem pojedzie w lecie na zimówkach , albo kto do takiego samochodu używa wielosezonu ...... no i ostatecznie kto do takiego samochodu w ogóle kupuje opony nie spełniające wymaganych parametrów
Za niezgodność parametrów opon z wymogami homologacji można "beknąć" nie tylko we włoszech ....... wystarczy zdarzenie drogowe , w którym konieczna jest wypłata odszkodowania. Pierwszą rzeczą przy oględzinach pojazdu przez rzeczoznawcę ubezpieczyciela , jest sprawdzenie co jest założone na felgi
Przy zwykłej "rutynowej" kontroli (chociaż podobno nie ma czegoś takiego w prawie) funkcjonariusz może chcieć zatrzymać dowód i wlepić mandat za poruszanie się samochodem nie spełniającym wymagań technicznych . |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2025-04-16, 14:51
|
|
|
joko napisał/a: |
Nie wiem co by trzeba na felgi założyć , żeby nie zmieścić się w indeksie prędkości dla kampera ...... chyba opony od kosiarki |
Zasadniczo się zgadzam, ale co jak ktos ma przerobionego z nowszego dostawczaka? W manualu i być może wciąż w dowodzie będą opony R albo S, a opony kamperowe są Q... i kupa....
Oczywiście nie ma obowiązku kamperowych zakładać, ale wniosek taki ze trzeba mieć świadomość
R
obraz_2025-04-16_145011914.png
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 151,17 KB |
|
 |
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 145/179 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-04-16, 18:44
|
|
|
Nie ma zakazu jazdy na oponach zimowych i całorocznych we Włoszech. Artykuł jak i ten temat pisany dla ruchu w interesie |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 569/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2025-04-16, 19:11
|
|
|
mischka napisał/a: | Nie ma zakazu jazdy na oponach zimowych i całorocznych we Włoszech. Artykuł jak i ten temat pisany dla ruchu w interesie |
Dzisiaj rozmawiałem z moim przyjacielem Włochem. Zawodowo zajmuje się rejestracją samochodów. Nic o takim przepisie nie wie. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2025-04-17, 15:54
|
|
|
gryz3k napisał/a: | mischka napisał/a: | Nie ma zakazu jazdy na oponach zimowych i całorocznych we Włoszech. Artykuł jak i ten temat pisany dla ruchu w interesie |
Dzisiaj rozmawiałem z moim przyjacielem Włochem. Zawodowo zajmuje się rejestracją samochodów. Nic o takim przepisie nie wie. |
Zasadniczo jest zakaz jazdy latem na oponach o indeksie prędkości niższym niż ten w dowodzie rejestracyjnym. Tyle że jak się okazuje ten przepis ma już 11 lat. Wiec faktycznie artykuł jest napedzaniem ruchu w interesie
Ale znajomy Włoch powinien to skojarzyć... No ale to pewnie dlatego gorrrrace Włoszki są takie niewierne... Chop zawsze dowiaduje się ostatni 🤪
Źródło informacji
https://www.lautomobile.a...sa-alle-estive/ |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|