Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zakaz opon zimowych i CAŁOROCZNYCH w Italii, od 16 maja.
Autor Wiadomość
decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2025-04-16, 13:05   zakaz opon zimowych i CAŁOROCZNYCH w Italii, od 16 maja.

Od 15 kwietnia we Włoszech obowiązują nowe przepisy dotyczące przede wszystkim jazdy na oponach zimowych i całorocznych latem, za których złamanie grożą surowe kary – minimalna to równowartość ok. 1850 zł. Nowe prawo dotyczy także aut zarejestrowanych w innych krajach, dla turystów nie ma taryfy ulgowej.

LINK do artykułu.
Sprawdziłem swoje - letnie michały camping sa Q, zimowki Continentala są R
Ale w dowodzie napisane ze minimum P, wiec jestem dupokryty
Na razie planujemy Norwegie, ale jak będą złe prognozy to włoskie dolomity...

Myślę że warto sprawdzić przed wyjazdem....
R

obraz_2025-04-16_130823099.png
w instrukcji (nowszej niz moj samochod) stoi Q
Plik ściągnięto 11 raz(y) 38,49 KB

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2025-04-16, 13:12   

No z artykułu wynika, że nie chodzi o to, że opona jest zimowa tylko czy ma odpowiedni indeks prędkości, który w przypadku zimówek bywa zaniżony.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 531/44
Wysłany: 2025-04-16, 14:13   

gryz3k napisał/a:
No z artykułu wynika, że nie chodzi o to, że opona jest zimowa tylko czy ma odpowiedni indeks prędkości, który w przypadku zimówek bywa zaniżony.

Dokładnie.
Cały "artykuł" to przykład szukania tematu na siłę, byle coś napisać. Jest krzykliwy temat , jest klikalność :spoko

Nie wiem co by trzeba na felgi założyć , żeby nie zmieścić się w indeksie prędkości dla kampera ...... chyba opony od kosiarki :haha:

To może być temat do zastanowienia dla tych co do Włoch pojadą jakąś lepszą furką, która homologacyjnie ma wysokie wymagania odnośnie opon , ze względu na duże prędkości możliwe do osiągnięcia ...... tyle, że kto takim samochodem pojedzie w lecie na zimówkach , albo kto do takiego samochodu używa wielosezonu ...... no i ostatecznie kto do takiego samochodu w ogóle kupuje opony nie spełniające wymaganych parametrów :bajer

Za niezgodność parametrów opon z wymogami homologacji można "beknąć" nie tylko we włoszech ....... wystarczy zdarzenie drogowe , w którym konieczna jest wypłata odszkodowania. Pierwszą rzeczą przy oględzinach pojazdu przez rzeczoznawcę ubezpieczyciela , jest sprawdzenie co jest założone na felgi :spoko

Przy zwykłej "rutynowej" kontroli (chociaż podobno nie ma czegoś takiego w prawie) funkcjonariusz może chcieć zatrzymać dowód i wlepić mandat za poruszanie się samochodem nie spełniającym wymagań technicznych .

decumanus 
weteran

Wysłany: 2025-04-16, 14:51   

joko napisał/a:

Nie wiem co by trzeba na felgi założyć , żeby nie zmieścić się w indeksie prędkości dla kampera ...... chyba opony od kosiarki :haha:

Zasadniczo się zgadzam, ale co jak ktos ma przerobionego z nowszego dostawczaka? W manualu i być może wciąż w dowodzie będą opony R albo S, a opony kamperowe są Q... i kupa....
Oczywiście nie ma obowiązku kamperowych zakładać, ale wniosek taki ze trzeba mieć świadomość
R

obraz_2025-04-16_145011914.png
Plik ściągnięto 4 raz(y) 151,17 KB

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 145/179
Wysłany: 2025-04-16, 18:44   

Nie ma zakazu jazdy na oponach zimowych i całorocznych we Włoszech. Artykuł jak i ten temat pisany dla ruchu w interesie :bajer

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 569/306
Wysłany: 2025-04-16, 19:11   

mischka napisał/a:
Nie ma zakazu jazdy na oponach zimowych i całorocznych we Włoszech. Artykuł jak i ten temat pisany dla ruchu w interesie :bajer

Dzisiaj rozmawiałem z moim przyjacielem Włochem. Zawodowo zajmuje się rejestracją samochodów. Nic o takim przepisie nie wie.

decumanus 
weteran

Wysłany: 2025-04-17, 15:54   

gryz3k napisał/a:
mischka napisał/a:

Dzisiaj rozmawiałem z moim przyjacielem Włochem. Zawodowo zajmuje się rejestracją samochodów. Nic o takim przepisie nie wie.

Zasadniczo jest zakaz jazdy latem na oponach o indeksie prędkości niższym niż ten w dowodzie rejestracyjnym. Tyle że jak się okazuje ten przepis ma już 11 lat. Wiec faktycznie artykuł jest napedzaniem ruchu w interesie
Ale znajomy Włoch powinien to skojarzyć... No ale to pewnie dlatego gorrrrace Włoszki są takie niewierne... Chop zawsze dowiaduje się ostatni 🤪

Źródło informacji
https://www.lautomobile.a...sa-alle-estive/

Odpowiedz do tematu