Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Vito 2010, mini kamper
Autor Wiadomość
michalek_je 
początkujący forumowicz

Wysłany: Wczoraj 6:37   Vito 2010, mini kamper

Przymierzamy się żoną do zakupu Vana Vito z 2010 roku. Zaliczka już zapłacona, był sprawdzany u mojego mechanika itd...

Będziemy go powoli przebudowywali na mini kampera. Zamysł jest taki, że jest nam potrzebny do:
- jedziemy gdzieś bliżej weekendu
- na miejscu jeździmy rowerami lub chodzimy (dwa, trzy dni)
- ogólnie to: się przespać, przebrać, ugotować coś na szybko, przewieźć rowery

Założenia są takie, że jest on zarejestrowany jako samochód ciężarowy trzyosobowy i nie zamierzamy tego zmieniać.

Na pakę pójdzie tylko łóżko rozkładane (z lewej strony) z wyjeżdżaną kuchnią w stronę tyłu, za tylne drzwi. Fotowoltaika na dach, dodatkowe okna z boku, tyłu i na górze, oraz mała zabudowa z prawej strony (max 30cm szer.).
Nie będzie łazienki, kuchni wewnątrz (za mała wysokość), jakiejś mega izolacji (nie będziemy jeździć zimą). Fotele zostaną fabryczne, tylko je odremontujemy i zmienimy tapicerkę.
Priorytetem jest również, żeby rowery weszły do środka bez jakiegokolwiek rozkręcania! A jak będziemy spali w środku, to pójdą na zewnątrz (w jaki sposób to jeszcze myślę ;) )

Z uwagi na przepisy muszę niestety zostawić grodź (przynajmniej z tego co się dowiedziałem...), ponieważ jak już wspomniałem, nie zamierzam zmieniać homologacji (w moim urzędzie to droga przez mękę...). Jednak:

Mam kilka pytań jak już zaczynam ten wątek, bo mam wątpliwości jak potem diagności, policja itp. będzie postrzegała taką przebudowę.
1. Grodź musi zostać to jasne, jednak czy mogę zbudować swoją?
2. A jeśli nie swoją to czy do istniejącej mogę wstawić okno otwierane przesuwnie?
Ogólnie denerwuje mnie ta grodź, bo jest po prostu duża do wewnątrz paki... Jeśli jednak nie mogę nic z nią zrobić to trudno, choć to okno :-P
3. Chcę wstawić okna z lewej strony naprzeciw drzwi otwieranych, z tyłu na lewe drzwi oraz dachowe. Nikt się nie będzie tego czepiał?
4. No i fotowoltaika... Na dach pójdzie mały panel (jaki to jeszcze nie wiem, muszę rozmierzyć), do środka sterownik, przetwornica i jeden lub dwa akumulatory ok. 100 Ah. Jak na to patrzą diagności i policja?

Ogólnie z wierzchu, dopóki nie nałożymy grafiki, to nie będzie widać, że to kamper. A grafika to dopiero ostatni etap budowy-jeśli w ogóle...

image;s=1024x0;q=100.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 769,01 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: Wczoraj 11:33   

Gródź jest homologowana, innej nie można
Okno możesz sobie w nią wsadzić
Co wozisz na „pace” to twoją sprawa

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 155/124
Wysłany: Wczoraj 20:05   

michalek_je napisał/a:
nie będziemy jeździć zimą
Zimą jak nie będzie izolacji ,najwyżej pójdzie więcej paliwa , Latem jak będzie słaba izolacja , spróbuj to schłodzić .

Odpowiedz do tematu