|
|
Czy ktoś słyszał o zakazie zjazdu z autostrad w Austrii? |
Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-05-03, 19:06
|
|
|
MarcoPolo napisał/a: | już miałem zjechać z autostrady a tu zakaz |
Ale jak dokładnie wyglądał ten zakaz? Pisało zakaz dla jadących tranzytem czy w ogóle? |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2025-05-03, 22:26
|
|
|
Nie pamiętam, ale to tradycyjny znak z tablicą i opisem pod spodem po niemiecku, albo zakaz ruchu albo wjazdu.
ADAC niemiecki napisał "Lokalni wczasowicze i podróżni nie są dotknięci zakazami jazdy. Każdy, kto spędza wakacje w wyżej wymienionych regionach lub chce odwiedzić tam przyjaciół i krewnych, może w każdej chwili poruszać się po trasach zamkniętych dla ruchu alternatywnego.
Ważne: W przypadku kontroli musisz być w stanie wiarygodnie wykazać to austriackim urzędnikom. Pomocne są na przykład potwierdzenia rezerwacji lub dokładne informacje o miejscu docelowym podróży"
i jeszcze "Zakazy prowadzenia pojazdów w Tyrolu są wpisywane przez władze do urządzeń nawigacyjnych. W efekcie zamknięte trasy nie są nawet oznaczone jako trasy alternatywne w przypadku korka.Ponadto zamknięcia są monitorowane na miejscu przez policję i prywatne służby ochroniarskie. Każdy, kto sprzeciwi się rozkazom funkcjonariuszy, musi liczyć się z wysokimi grzywnami.Tyrolski rząd krajowy uważa zamknięcie zjazdów za sukces: według oficjalnych informacji w zimowym półroczu prawie 250 000 pojazdów zostało odrzuconych przez monitoring ruchu"
Podobne zakazy wprowadzili Słoweńcy, w pobliżu miasta Koper w drodze na Istrię, tam stały na drogach alternatywnych barierki z opisem. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 504/29 Skąd: Małopolska

|
Wysłany: 2025-05-04, 01:03
|
|
|
U nas by mogli też takie zakazy wprowadzić.
Ustalić, że pojazdy z A na tablicy mogą do Polski wjeżdżać tylko od strony Ostrawy na A1 i tylko tranzyt do Gdańska , a potem na Rumię ..... i jechać z nimi do morza |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 275/603 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-05-04, 07:16
|
|
|
joko napisał/a: | U nas by mogli też takie zakazy wprowadzić.
Ustalić, że pojazdy z A na tablicy mogą do Polski wjeżdżać tylko od strony Ostrawy na A1 i tylko tranzyt do Gdańska , a potem na Rumię ..... i jechać z nimi do morza |
Fajnie jest jak wszystko ma jakąś normę, wtedy nie musimy myśleć stosujemy wytyczne i jest ok |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-05-04, 18:00
|
|
|
krzlac napisał/a: | Jakie CCCP? A u nas na Hel to było inaczej?
Czytałem w internecie o tym zakazie. Pojutrze będę wracając z Sardynii jechał A10 przez Austrię to się przyjrzę. |
Tutaj coś o podróży przez CCCP, którą parokrotnie jechalismy tranzytem na Rumunię.
Drogi miały szpalery drzew, także jechało się jak w tunelu. Po obu stronach asfaltowej szosy były utwardxine jezdnię gruntowe.
Raz zdarzyło się nam, że na asfalcie suszyli zboże i jakieś 30km jechaliśmy tymi jezdniami po boku.
Co jakiś czas i na rozjazdach były posterunki GAJ, jeden na bocianim gnieździe, drugi na dole w samochodzie. Jeżeli o czasie nie zobaczono Cię w drugim punkcie samochód ruszał na poszukiwania.
Na tranzyt miałeś 48h do 1972 roku.
Tamtędy jeździliśmy że względu na rodzinę we Lwowie. Gdy w 1972 skrócili tranzyt do 24h, jeden z kuzynów pracujący na stacji diagnostycznej w lwowskiej fabryce autobusów załatwiał zaświadczenie, że auto się zepsuło.
Dodam, że droga według atlasu drogowego, dostępnego tylko w Polsce w księgarni wydawnictw radzieckich (w CCCP nie do kupienia), wiodła przez Tarnopol, jednak na wyjeździe że Lwowa zatrzymal nas milicjant i nakazał jechać prze Iwanfrankowsk (Stanisławów), gdy pokazaliśmy mu atlas z drogą, wystarczyło jedno słowo: "nielzja".
Natomiast gdy chcieliśmy jechać docelowo do Odessy, ale nie mieliśmy z tego miasta zaproszenia, jechaliśmy do Lwowa i zostawialiśmy samochód pod domen jednego kuzynostwa, a z drugimi ich autem jechaliśmy na wczasy bacząc, aby na kempingu nie mówić po polsku.
Także realia jazdy po CCCP bardziej przypominały turystykę w Polsce, ale za stanu wojennego i to nie do końca. |
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2025-05-04, 18:15
|
|
|
Mieszkam na codzien w Austrii i faktycznie poczytalem troche i jest zakaz glownie chodzi o rejon
Tyrolu, zakaz obowiazuje wszystkich turystow niezaleznie od narodowosci, nawet samych
austriakow,zakaz nie dotyczy dojazdu do danej miejscowosci, zakaz obowiazuje do 2 listopada w
weekendy oraz swieta, a wiec nie obowiazuje w tygodniu. Jesli zejzdzacie z danej autostrady w
razie kontroli warto znac nazwe miejscowosci w okolicy ktora jest waszym niefaktycznym cele,
jezeli chodzi o zjechanie do Lidla to radze w ten sposob nie tlumaczyc sie policji, tym bardziej bez
znajomosci jezyka, Policja w Austrii to nadal ta sama co przed laty i nadal maja podobne praktyki
stosowania dosc czesto nie majace nic w spolnego z prawem. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-04, 22:13
|
|
|
A jak się ma w tym posiadanie w razie "W" miejscówki z Park4night ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 504/29 Skąd: Małopolska

|
Wysłany: 2025-05-04, 23:23
|
|
|
DarKu napisał/a: | Jesli zejzdzacie z danej autostrady w
razie kontroli warto znac nazwe miejscowosci w okolicy ktora jest waszym niefaktycznym cele,
|
Skoro jak zrozumiałem zakazy są skierowane do tych, którzy zjeżdżają z autostrady , aby ominąć korki , to wystarczy jak sądzę przestawić nawigację z punktu docelowego do którego się udajemy, na jakikolwiek sensowny punkt w pobliżu zjazdu (i zrobić to jeszcze przed zjazdem).
W razie zatrzymania na pytania "gdzie i po co ?" wystarczy pokazać na nawigacji.
Pytanie mam inne, gdzie mogą nas zatrzymać ? Czy tylko na samym zjeździe z autostrady , czy gdziekolwiek poza autostradą na landówkach ?
Chodzi mi o to, że dużo ludzi (zwłaszcza jadących kamperami) omija celowo autostrady bo są na wycieczce i chcą coś zobaczyć po drodze . Czy takie pojazdy też mogą zostać zatrzymane z głupim pytaniem co tu robią ? |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 275/603 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-05-05, 08:12
|
|
|
Przez Bolzano korek w weekend ma nawet 100km widziałem na własne oczy ludzie piknik sobie robili na autostradzie widoczna z autostrady boczna droga wyglądała podobnie, miałem tą przyjemność obserwować w drodze na jezioro Garda, zapytałem znajomych z którymi się tam razem umówiliśmy o to zjawisko, wogóle nie byli zaskoczeni, tak jest zawsze w weekend a powrót w niedzielę kończy się gorzej niż na zakopiance,
Screenshot_20250505_084226.jpg Na poniższym zdjęciu można zobaczyć korek obok głównego korka na autostradzie |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 149,04 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2025-05-14, 08:59
|
|
|
joko napisał/a: |
Pytanie mam inne, gdzie mogą nas zatrzymać ? Czy tylko na samym zjeździe z autostrady , czy gdziekolwiek poza autostradą na landówkach ?
Chodzi mi o to, że dużo ludzi (zwłaszcza jadących kamperami) omija celowo autostrady bo są na wycieczce i chcą coś zobaczyć po drodze . Czy takie pojazdy też mogą zostać zatrzymane z głupim pytaniem co tu robią ? |
Zakaz dotyczy głównie tych, którzy chcą ominąć korek. Jeśli zjeżdżasz, bo masz tam miejsce docelowe, to nie widzę problemu, abyś zjechał. Jednak kwestia jest inna – wszystko zależy od tego, na jakiego mundurowego trafisz i czy znasz na tyle niemiecki lub angielski, aby móc się wytłumaczyć.
Niestety, policja w Austrii działa dość często wbrew prawu i bywa negatywnie nastawiona do obcokrajowców, o czym miałem okazję przekonać się wiele razy.
Jeśli pokażesz nawigację z miejscem docelowym, rezerwację na kempingu lub bilety upoważniające Cię do zwiedzania danego miejsca, to nie powinno być problemu. Jednak, jak już wspomniałem – wszystko zależy od człowieka, na którego trafisz. Nie może Cię ukarać, ponieważ zakaz dotyczy omijania korka, a to on musi Ci udowodnić, że rzeczywiście chciałeś go ominąć. |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-14, 17:39
|
|
|
DarKu napisał/a: | .........
Niestety, policja w Austrii działa dość często wbrew prawu i bywa negatywnie nastawiona do obcokrajowców, o czym miałem okazję przekonać się wiele razy.
wszystko zależy od człowieka, na którego trafisz. Nie może Cię ukarać, ponieważ zakaz dotyczy omijania korka ..... |
więc jak nie kijem to pałą.....jak nie za omijanie korka to za co innego ......
zgodnie z zasadą KGB...dajcie człowieka a znajdzie się paragraf na niego |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|