|
Nie postojowi na dziko w Grecji - podobno. |
| Autor |
Wiadomość |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 199/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-12, 17:00
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | .... Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister. |
Jak się nic nie zmieni to ją wymienią |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 242/612 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2025-05-12, 17:03
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | Nawet najgłupsze, represyjne prawo natychmiast znajduje gorliwych egzekutorów. |
Nie tylko tam, ale to temat o Grecji. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 362/716 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-05-13, 07:38
|
|
|
Korzyści z tego nie będę miał ale ja się nie dziwię dla czego i chwalają takie ograniczenia, mnie się wydaje że taka masa kamperów musi być jakiś mniej więcej ogarnięta, co by się działo w Chorwacji np. Gdyby było bezprawie, w Grecji jest sporo więcej wybrzeża oraz sporo dalej ten tłok rozbijał się i nie było widać problemu, ale zdaje się to zaczyna być problemem, w Hiszpanii podczas deszczu z błotnistej plaży na której prawie utonąłem pod market uciekło kilkadziesiąt kamperów.
Wszyscy byśmy chcieli za darmo, najlepiej ze stopami w wodzie na własnym wikcie, coś lokalnego skubnąć i opier... wycieczkę po taniości nie oszukujmy się taki jest karawaning najczęściej, pomijając fakt tłoku na miejscówkach darmowych jest jeszcze interes turystyczny Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.
Tak moja teoria raczej prosta
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 199/163 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-13, 08:05
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | ............
Tak moja teoria raczej prosta
|
Ale jak najbardziej słuszna teoria
Dlatego
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-05-13, 08:48
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.
|
Motywacje takich działań są powszechnie znane i nawet ciężko z tym dyskutować i się nie zgodzić.
Problem z Grekami o którym tutaj rozprawiamy polega jednak na tym, że zapewne też chcieli by skubnąć , tyle że w przeciwieństwie do Włochów , Hiszpanów, czy Chorwatów nie są przygotowani infrastrukturą.
Ten zakaz postojów , nawet krótkich w ciągu dnia na normalnych parkingach , oraz towarzyszący mu ten debilny i niezgodny z prawem własności zakaz parkowania na terenach prywatnych więcej niż jednego kampera jakoś kłóci mi się jednak z tą tezą że chodzi tylko czy głównie o kasę .
Po mojemu polityka, albo jakaś taktyka.
A nie mają oni tam czasem jakiś wyborów ?
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 362/716 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-05-13, 11:41
|
|
|
| joko napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Greki Chorwaty Hiszpany Włosi i inni raczej z tego żyją i też chcą skubnąć z tort, a na darmoszce nie bardzo się da.
|
Motywacje takich działań są powszechnie znane i nawet ciężko z tym dyskutować i się nie zgodzić.
Problem z Grekami o którym tutaj rozprawiamy polega jednak na tym, że zapewne też chcieli by skubnąć , tyle że w przeciwieństwie do Włochów , Hiszpanów, czy Chorwatów nie są przygotowani infrastrukturą.
Ten zakaz postojów , nawet krótkich w ciągu dnia na normalnych parkingach , oraz towarzyszący mu ten debilny i niezgodny z prawem własności zakaz parkowania na terenach prywatnych więcej niż jednego kampera jakoś kłóci mi się jednak z tą tezą że chodzi tylko czy głównie o kasę .
Po mojemu polityka, albo jakaś taktyka.
A nie mają oni tam czasem jakiś wyborów ?
|
To są głębsze przemyślenia Greków chcą ugryźć torta nie wiedząc jak, więc na siłę na gróbo i patrzą na reakcje, jak w handlu proponujesz poniżej połowy i czekasz na reakcje i urealnienie wartość, ogólnie w Niemczech Francji jest jako tako, a to takie proste poznać wartość parkowania przy morzu np. Zdaje się że sondaże są modne
joko ty wogóle nie powinieneś zabierać głosu w tym temacie nie wpisujesz się w charakterystykę teg profilu podróżowania
Z mojego punktu widzenia ciekawa miejscówka na tak rozległym wybrzeżu jak Greckim powinna oscylować pomiędzy 10 a 15 jurków i to jeszcze powinno być uzależnione od okresu przebywania, plus słupek serwisowy płatny z licznika bez owijania się kablami i kilometrami rur jeden mądrze ustawiony na parkowisku, kamperki ciasno by upchać Maxa w wyznaczonym obszarze by się nie rozlaziły jak muchy w mazi
|
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2025-05-13, 12:39
|
|
|
Tak czy owak szkoda . Mimo że ja nigdy szczególnie nie pochwalam kamperowanie na dziko. Ale szanuję takich którzy to uwielbiają. I nie tylko ze skąpstwa. Mam przyjaciela który jest zakochany w Grecji . Najlepiej na dziko. I blisko plaży . Jeździł tam z żoną od wielu lat i w tym roku też się wybiera. Jak wróci z mandatem to pewnie będzie jego ostatni wyjazd w tamtą stronę. Szkoda.
Ale tak jak wielu pisze .Trzeba ruszyć na Turcjię. Dopóki jeszcze można. Bo wcześniej czy póżniej też się skończy. Mili moi pewien etap karwaningu mija bez powrotnie. I już nigdy nie wróci. Ja się z tym pogodziłem , bo lubię sikać pod wiatr.
Myślałem ,że egzekwowanie tego trochę potrwa , a tu już są wyniki. Czyli nie ma żartów. Więc każdy kto się tam wybiera nie powinien być zaskoczony karą. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-05-13, 13:16
|
|
|
| Myślę że Grecja musi się ogarnąć i to szybko. Kampery to czysta gotówka. To tysiące euro wydawane w sklepach i na stacjach. Jeżeli będzie zakaz to te dziesiątki tysięcy kamperów zostawią pieniądze w innym kraju - Turcja, Włochy, Hiszpania . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-05-13, 14:13
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
To są głębsze przemyślenia Greków chcą ugryźć torta nie wiedząc jak, więc na siłę na gróbo i patrzą na reakcje |
Może chcą robić biznes metodą "na Trump'a"
Wszyscy wyper...., a jak chcecie wrócić to na nowych zasadach |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): Komplecik |
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-05-13, 14:39
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | Mili moi pewien etap karwaningu mija bez powrotnie. I już nigdy nie wróci. |
Święta racja Wiesiu. Trzeba przyjąć to do wiadomości i zaakceptować , wtedy będzie mniej bolało
Karawaning padł ofiarą własnej popularności i to jest główny powód tego co się zaczęło dziać i co niestety będzie postępować.
Ta masowość i popularność "zabija" nie tylko karawaning , ale wszystkie inne około turystyczne branże.
Trzeba będzie znaleźć sobie jakieś inne bardziej niszowe hobby , albo przynajmniej zmienić formułę obecnego tak aby w tym tłumie jakoś zniknąć i nie rzucać się w oczy |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/138 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2025-05-13, 16:29
|
|
|
| orkaaa napisał/a: | | Myślę że Grecja musi się ogarnąć i to szybko. Kampery to czysta gotówka. To tysiące euro wydawane w sklepach i na stacjach. Jeżeli będzie zakaz to te dziesiątki tysięcy kamperów zostawią pieniądze w innym kraju - Turcja, Włochy, Hiszpania . |
Orka wyprowadzę Cię z błędu
Zatankują przed granicą GR w Macedoni taniego paliwa do pełna, słoików z żarciem zwiozą na większość pobytu, w krzakach postoją przy plaży, wody z prysznica naleją do zbiorników i niektórzy kasety do rowu powylewają.. autostrady ominą, w Gebelsowym Lidlu zakupy zrobią i tyle GR ma z takiego turysty
Taka prawda oczywiście są i inni turyści którzy w zamian za stanie przy plaży gratis coś tam zostawią u tubylców w ich biznesach
Nie jesteśmy ostatni i Polaków raczej lubią, na pocieszenie, wielu z nas ma już tam znajomych oczekujących na odwiedziny |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-05-13, 16:39
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | .... Grecy niech podziękują swojej pustogłowej minister. |
Jak się nic nie zmieni to ją wymienią |
z tą wymianą to nie tak hej hop. U nas tałatajstw dennie głupiego na stołkach rządowych pełno i mają się nader dobrze. Czemu w Grecji miało by być inaczej? |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2025-05-13, 17:24
|
|
|
A ja widzę pozytywny aspekt tej awantury. Wystraszeni aktualną sytuacją więcej nie przyjadą. Zrobi się znowu tak jak było jeszcze 8 - 10 lat temu, czyt. pusto. Będę mógł ponownie potoczyć kółeczka do Grecji i stanąć przy plaży i nawet wyciągnąć stoliczek i krzesło na zewnątrz bez obawy, że mnie pogonią.
Pozdrawiam wszystkich naszych forumowiczów, którzy tam aktualnie przebywają. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 339/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2025-05-13, 20:05
|
|
|
Zakaz zawieszony , to ponownie plan na podbój Grecji.
Trochę na dziko , trochę na kempingi. W knajpach jadamy i na targi po jedzonko jeździmy więc i na nas Grecy zarobią. No i oczywiście państwo Greckie też zarobi bo paliwo kupimy , autostrad nie omijamy. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Staszek II
zaawansowany

Twój sprzęt: Roller Team półintegra
Nazwa załogi: Agnieszka i Staszek
|
Wysłany: 2025-05-13, 20:21
|
|
|
Spax
Wyjąłeś mi to z ust. Nie dajmy się zwariować.
Ja już kilka razy wyjechałem z kempingu z obrzydzeniem, bo nie byłem w stanie tam zostać. Nie odpowiada mi to i nikt mnie do tego nie zmusi. Jutro wyruszamy i specjalnie się nie przejmujemy. Jak znam Grecję i Greków, to przepisy przepisami a życie toczy się dalej.
Mam wrażenie, że ta dyskusja poszła w kierunku nakręcania się, a ten niemiecki filmik to najbardziej mi się podoba, bo Niemca to już w Grecji nie uświadczymy
Do zobaczenia na jakiejś dzikiej greckiej miejscówce. |
|
|
|
 |
|
|