|
|
Samochód elektryczny do jazdy na co dzień |
Autor |
Wiadomość |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-05-15, 13:16
|
|
|
Darson napisał/a: | Gadanie...
kupić spaliniaka za 15-20 tysiecy i dopłacać co roku małymi kwotami. |
Darson,
Ty naprawdę kupujesz takie coś???
Kiedyś pracował dla mnie dobry fachowiec. On miał takie powiedzenie które coraz bardziej, coraz mocniej i coraz dosadniej określa dzisiejszą rzeczywistość:
"Z g...wna bicza nie ukręcisz"
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-05-15, 18:01
|
|
|
ja tam po części rozumiem kolegę @Darson
pierwszego elektryka kupiłem dopiero jak dostałem cenę porównywalną do ceny tego samego modelu z silnikiem spalinowym.
wcześniej nie widziałem sensu dopłacać extra za coś co mi się nigdy nie zwróci (biorąc pod uwagę planowany czas eksploatacji)
i nadal twierdzę że elektryk w obecnej formie w naszych warunkach to auto do dosyć wąskiej grupy odbiorców |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2025-05-15, 18:27
|
|
|
Darson napisał/a: | Gadanie...
Ty powielasz mity i piszesz pod "elektryczną publiczkę"
Wydać 200 albo 300 tysięcy na początek, a później "tanio" jeździć to nie to samo, co kupić spaliniaka za 15-20 tysiecy i dopłacać co roku małymi kwotami.
Jeśli nawet wychodzi to drożej, to kieszeń tego tak nie odczuwa. |
Chłopie, o czym Ty ... mowisz?
Jakie mity? Uwazasz, że nie wiem ile wydałem na samochód?
Pod jaką publiczkę? Myslisz, ze jezdzę autem, żeby komus coś udowodnic czy, żeby się wygodnie i ekonomicznie przemieszczać?
Porównujesz nie dość, że nowe auto to jeszcze wyższej klasy do starego samochodu? No proszę Cie, bądzmi poważni. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 274/603 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 502/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-05-16, 00:42
|
|
|
Darson napisał/a: |
Wydać 200 albo 300 tysięcy na początek, a później "tanio" jeździć to nie to samo, co kupić spaliniaka za 15-20 tysiecy i dopłacać co roku małymi kwotami.
|
Pomijając już nawet absurdalność takiego porównania (nowy elektryk klasy premium do dogorywającego spaliniaka sprzed dwóch albo trzech dekad) , to odnoszę nieodparte wrażenie że cały czas mylisz zakup samochodu z inwestycją w akcje, obligacje , albo krypto |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-05-16, 00:46
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Pogodzę Was
|
Chińskim "samochodem" raczej nie |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 198/108 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-05-16, 05:38
|
|
|
LukF,] Cytat: | Ty naprawdę kupujesz takie coś??? | no wypbraz sobie, że tak
Syn potrzebował auta, żeby dojeżdżać na studia, więc się szarpnąłem.
Rozumiem, że Wasze dzieci popylają elektrykami za pińcet tysięcy, bo poniżej to ujma i " co by sąsiedzie powiedzieli 😮"
Bierzecie wszystko dosłownie, pomimo, że domyślacie się, że specjalnie przesadzam.
Najbardziej rzeczowo i zgodnie z prawdą i sensem mojej wypowiedzi , odpisał suzu4x4.
Normalności życzę na ten piękny dzień 👋 |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 274/603 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-05-16, 07:43
|
|
|
joko napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Pogodzę Was
|
Chińskim "samochodem" raczej nie |
A to takie ładne na prawdziwej skórze, dziwne |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2025-05-16, 07:54
|
|
|
Najbardziej rzeczowo i zgodnie z prawdą i sensem mojej wypowiedzi , odpisał suzu4x4.
|
suzu4x4 napisał/a: | nie widziałem sensu dopłacać extra za coś co mi się nigdy nie zwróci (biorąc pod uwagę planowany czas eksploatacji) |
Ale to tylko potwierdza Darson, że w/g Ciebie jedynym kryterium w wyborze samochodu jest jego cena i że ma się "opłacać" .
Jakby wszyscy mieli takie do tego podejście, to całe społeczeństwo poruszało by się ...... rowerami
suzu4x4 napisał/a: |
i nadal twierdzę że elektryk w obecnej formie w naszych warunkach to auto do dosyć wąskiej grupy odbiorców |
Owszem i fajnie by było , aby tak zostało .... przynajmniej dla tej wąskiej grupy
Jak elektryki staną się masowe i powszechne jak choćby kampery obecnie , to Ci już z nich korzystający stracą przynajmniej część tej przyjemności i fanu jaki mają z ich użytkowania ......a "nowi" nigdy jej nie doświadczą ..... dokładnie tak jak ma to teraz miejsce z kamperami . |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 143/168 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2025-05-16, 07:55
|
|
|
suzu4x4 napisał/a: | nadal twierdzę że elektryk w obecnej formie w naszych warunkach to auto do dosyć wąskiej grupy odbiorców |
i to chyba jego największa zaleta |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/602 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-05-16, 09:46
|
|
|
joko napisał/a: | Chińskim "samochodem" raczej nie |
Jak już S. Zasada handluje takimi sprzętami / BYD/ to co jest na rzeczy |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-05-16, 09:56
|
|
|
joko napisał/a: | w/g Ciebie jedynym kryterium w wyborze samochodu jest jego cena i że ma się "opłacać" .
Jakby wszyscy mieli takie do tego podejście, to całe społeczeństwo poruszało by się ...... rowerami
|
nie jedynym ale ważnym. dopowóz który służy do przemieszczania z punktu A do punku B spełnia swoje zadanie bez względu na rodzaj napędu a zarówno koszt zakupu jak i późniejszej eksploatacji jest u mnie ważnym kryterium przy wyborze.
a w kontekście auta które ma dawać frajdę z jazdy i przy zakupie którego cena ma drugorzędne znaczenie jak dla mnie elektryk pomimo swojej mocy i momentu szybko się nudzi, ileż można przyspieszać i po chwili hamować żeby nie stracić uprawnień :0
oczywiście fajne jest to że mam całą moc dostępną w każdej chwili ale jazda V8 na otwartych klapach wydechu daje mi 10x większą frajdę .
a co do zalet jazdy po buspasach czy darmowym parkowaniu to OK ale nie są warte tyle żeby dopłacać 50 czy 100 koła przy zakupie.
Zresztą jak mam coś do załatwienia w centrum a jest ładna pogoda to i tak wolę jechać hulajnogą elektryczną którą przez ostatnie dwa sezony przejechałem po mieście ponad 1200 km.
ostatnio jak odstawiałem jedno z aut do detalingu na drugi koniec miasta, oczywiście zapakowałem do bagażnika hulajnogę na powrót , przed startem z ciekawości wbiłem w nawigację " dom" google pokazało mi czas dojazdu samochodem 55 min.
hulajnogą wracałem dokładnie 50 min wliczając w to przerwę na zrobienie kilku zdjęć na marinie którą mijałem jak jechałem wałem wzdłuż Odry |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2025-05-16, 11:41
|
|
|
Rozumiem, że Wasze dzieci popylają elektrykami za pińcet tysięcy, bo poniżej to ujma i " co by sąsiedzie powiedzieli 😮"
Bierzecie wszystko dosłownie, pomimo, że domyślacie się, że specjalnie przesadzam.
|
Darson, Darek,
Bardzo lubię żart, lubię się pośmiać w ten czy inny sposób.
Ale...
Ale temat nazywa się " Samochód elektryczny do JAZDY NA CODZIEŃ"
I Ty Darson wielokrotnie udowodniłeś, że rozmowa z Tobą NIE MA SENSU. Piszesz, że dziś jest alternatywa między:
"Wydać 200 albo 300 tysięcy na początek, a później "tanio" jeździć to nie to samo, co kupić spaliniaka za 15-20 tysiecy i dopłacać co roku małymi kwotami".
Po czym odpowiadamy Ci, że auto za 15tyś spalinowe jest w trzeciej dekadzie swego życia natomiast eletryk za 200-300tyś to już auto prawie premium a nie pojazd wymyślony do jazdy na codzień CZYLI Twoje porównania są bez sensu. A Ty na to, że żartowałeś
Więc albo rozmawiamy jak dorośli albo jak dzieci?
W innych tematach jesteś rownie ORYGINALNY:
Biadoliłeś, że zła EU zakaże spalinówek w 2035r chociaż pisałem Ci, że dopiero w 2026r będą o tym rozmawiać i zapewne wiele się jeszcze zmieni dlatego biadolenie teraz jest bez sensu. I cyk, już teraz wiadomo, że żadnego zakazu nie będzie. Ale Darson wylewał pomyje na wszystko i wszystkich
Biadoliłeś, że elektryki to samo zło bo jak używanym Leafem masz dojechać z PL do Norwegii? No to Ci łopatologiczne wytłumaczyli, że Nissan Leaf służy do jazdy wokół domu więc nikt go nie zaprojektował by zawiózł Cię do roboty do Norwegii
Biadoliłeś, że za autostrady trzeba płacić a mają być wg.Ciebie za darmo albo za winety. To Ci wytłumaczyłem, że infrastruktura wymaga utrzymania i konserwacji a zrzucać się na to mają Ci co używają wg. przejeżdzanych kilometrów bo to logiczne i sprawiedliwe. A winety NIE spełniają tego kryterium.
Podsumowując: rozmowa z Tobą niestety nie przypomina rozmowy z poważnym Panem. Bardziej przypomina grę w szachy z gołębiem: poprzewraca figury, na...ra na planszę i powie, że wygrał
Darson, myślenia więcej a mniej populizmu.
Bez urazy |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-16, 12:50
|
|
|
LukF napisał/a: | .............
Podsumowując: rozmowa z Tobą niestety nie przypomina rozmowy z poważnym Panem. Bardziej przypomina grę w szachy z gołębiem: poprzewraca figury, na...ra na planszę i powie, że wygrał
Darson, myślenia więcej ........ |
|
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS 252, MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 198/108 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-05-16, 13:24
|
|
|
No właśnie, "na co dzień".
Ile razy mam powtarzać, że jak to będzie auto dostępne cenowo to stanie się "do jazdy na co dzień"?
To że " wąska grupa" jak pisze suzu4x4 ma takie auta i sobie chwali, nie czyni elektryków popularnymi.
A poza tym to bardzo ekscytujące być w "wąskiej grupie", w " elicie"
A co do tego, co piszę albo wklejam ...
Podaję przykłady. Możesz nazywać to " biadoleniem" albo nawet " pier..k..oleniem" LukF.
Wróć się kilka stron i doczytaj, co napisałem.
Jeśli chcecie mieć ten wątek dla tej "wąskiej grupy" to napiszcie to w tytule i niech moderator usuwa wszystkich innych, którzy mają inne zdanie niż chwalenie się nawzajem i włażenie pozostałym kolegom w tyłek.
Kilka tygodni tu nie zaglądałem i nikt nic nie napisał.
Gdy coś napisałem - biadolę , bo nie po Waszej myśli.
Ciężko Wam dogodzić
Edit: LukF postawiłem Ci piwo, bo się napracowałeś przy tej wyliczance 👍
Przynajmniej widać, że coś tu piszę, a nie kontempluję swoją obecność tutaj, bo "mam staż"...
Albo wstawiam tylko złośliwe docinki, jak co niektórzy.
I jeszcze jedna uwaga, którą dopisuję, po krótkim namyśle.
Stworzyliście taką atmosferę, że niektórzy, mimo że są na forum, po prostu boją się odezwać, by się nie narazić albo nie być zruganym przez ... no właśnie 😉
Na szczęście ja , na razie mam to
Życzę w dalszym ciągu miłego dnia 👋 |
_________________ Staram się, jak mogę.
Gdy nie mogę, to przestaję się starać.
Darson ®
 |
Ostatnio zmieniony przez Darson 2025-05-16, 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|