|
Fiat Ducato |
| Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-05-24, 22:07
|
|
|
Przyjrzałem się dokładniej wpisom o przebiegu na skanie to, mimo że są one cokolwiek dziwne, chyba rzeczywiście nie ma się czego obawiać. W CEPiK jest podany przebieg 45 tys a że kiedyś było tam u Niemców więcej to właściwie Ciebie jako nabywcy nie dotyczy. Na umowie kupna sprzedaży trzeba oczywiście wpisać przebieg w dniu transakcji zgodny z licznikiem i nie odpowiadasz w żaden sposób za to, co mogło się dziać przed dniem kupna.
No może jedynie gdy przy kupnie okoliczności wskazywały na ewidentnie wskazywały, że auto pochodzi z kradzieży to wówczas nabywca może odpowiadać za paserstwo. Ale to trochę z innej beczki. |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
|
Wysłany: 2025-05-25, 08:46 Re: Fiat Ducato
|
|
|
| jak9009 napisał/a: |
Przeglądają oferty kamperów natknąłem się na dosyć poważną propozycję z poważnym podejściem sprzedającego . |
Po pierwsze - przy takim, jak by nie było, poważnym zakupie nie opierałbym się na jednym tylko portalu do sprawdzania przeszłości aut.
Po drugie - jeżeli sprzedający rzeczywiście ma poważne podejście to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest w posiadaniu jakichś ,poniemieckich' jeszcze dokumentów tego samochodu (+ kiedy i przez kogo został sprowadzony) i po tej linii można by spróbować poszukać brakujących ziaren prawdy.
A po trzecie - jeżeli to jest miłość od pierwszego wejrzenia, to bezwarunkowo spojrzeć dokładnie drugi raz, i trzeci, pod kątem stanu technicznego i ewentualnych ,,przeróbek", spisać rzetelną umowę ze szczegółami tak jak wcześniej koledzy podpowiadają, i albo zacząć się cieszyć tym kamperem, albo szukać innego... |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-25, 20:18
|
|
|
Samochód sprowadzony przez sprzedającego. Ma niemieckie TUV z 21 i 23r. w których widnieją wpisy o niskim przebiegu.Dwa komplety kluczyków, faktury na części zakupione.O tym samochodzie piszę.
https://www.otomoto.pl/do...r-ID6HoGkN.html |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-05-26, 06:48
|
|
|
Jeżeli w TUV jest ślad o niskim przebiegu, wymieniono licznik.
U mnie w 500SL z 90r mam 31403tys przebiegu.... a sprowadziłem do 2012r z przebiegiem 25937km, ale Niemiec poinformował mnie że licznik jest wymieniony i to widać bo są kontrolki od SRS.
U Niemców się nie naprawia tylko wymienia.
Pojazd z przebiegiem 45tkm powinien być jak nowy z salonu.
A Szanownemu panu ekspertowi od mieszkań z postów powyżej, delikatnie przypomnę co po niektórych np. ś.p. z Gdańska który nie mógł się doliczyć swoich mieszkań, drugi specjalista z Legnicy który ma ich chyba 14.
A sam przerobiłem na sobie przepadek mieszkania komunalnego, które nie zostało wykupione... |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-05-26, 07:52
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | U mnie w 500SL z 90r mam 31403tys przebiegu.... a sprowadziłem do 2012r z przebiegiem 25937km, |
No to gratuluje Rekordu Guinnessa w ilości przejechanych kilometrów |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-26, 10:30
|
|
|
| majsterus napisał/a: | Jeżeli w TUV jest ślad o niskim przebiegu, wymieniono licznik.
U mnie w 500SL z 90r mam 31403tys przebiegu.... a sprowadziłem do 2012r z przebiegiem 25937km, ale Niemiec poinformował mnie że licznik jest wymieniony i to widać bo są kontrolki od SRS.
U Niemców się nie naprawia tylko wymienia.
Pojazd z przebiegiem 45tkm powinien być jak nowy z salonu.
A Szanownemu panu ekspertowi od mieszkań z postów powyżej, delikatnie przypomnę co po niektórych np. ś.p. z Gdańska który nie mógł się doliczyć swoich mieszkań, drugi specjalista z Legnicy który ma ich chyba 14.
A sam przerobiłem na sobie przepadek mieszkania komunalnego, które nie zostało wykupione... |
Nie jest jak nowy, jakieś tam ślady użytkowania posiada. Sprzedający jest również diagnostą i przegląd był robiony na stacji diagnostycznej na której pracuje, więc chyba sam na siebie bata by nie kręcił. |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-05-26, 18:57
|
|
|
To przebieg ma 200tkm. Tyle wychodzi z dodania pod kreską
Od stania kilometrów nie przybywa.... |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-26, 20:17
|
|
|
| majsterus napisał/a: | To przebieg ma 200tkm. Tyle wychodzi z dodania pod kreską ... |
No i patrz a nie widać tego po nim |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-26, 21:13
|
|
|
| MILUŚ napisał/a: | | majsterus napisał/a: | To przebieg ma 200tkm. Tyle wychodzi z dodania pod kreską ... |
No i patrz a nie widać tego po nim |
Widać widać. |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-27, 19:23
|
|
|
Mam jeszcze pytanie odnośnie numeru zabudowy. Czy w tym modelu jest rzeczą normalną, że numer jest umiejscowiony w zaznaczonym miejscu?
Screenshot_20250527-201958~2.png
|
 |
| Plik ściągnięto 31 raz(y) 915,04 KB |
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 208/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-05-27, 19:37
|
|
|
| jak9009 napisał/a: | | Mam jeszcze pytanie odnośnie numeru zabudowy. Czy w tym modelu jest rzeczą normalną, że numer jest umiejscowiony w zaznaczonym miejscu? |
Numer jak nazwa wskazuje powinna być w zabudowie . Pod maską to numer nadwozia czy coś takiego |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-27, 19:48
|
|
|
Słuszna uwaga i dlatego mnie to zaniepokoiło. Jest to numer zabudowy kamperowej knausa.
Numer zgodny z numerami w instrukcji obsługi zabudowy i pozostałych papierach.
Także coś tu nie gra |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 327/21 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-05-27, 19:55
|
|
|
ale za to jakie trąbki.
przypomniało mi się jak pojechałem na przegląd do swojego diagnosty i wyszło, że nie mam klaksonu, więc kupiłem i wsadziłem do kieszeni w drzwiach.
czas podstępnie biegnie szybko w następnym roku sprawdza diagnosta i znów nie mam klaksonu, więc wyjmuję z kieszeni i pokazuję mówiąc: już kupiłem.
gdy ma trzeci rok miałem jechać na przegląd wymieniłem, bo pomyślałem że trzeci raz to już nie przejdzie, |
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-27, 20:14
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | ale za to jakie trąbki.
przypomniało mi się jak pojechałem na przegląd do swojego diagnosty i wyszło, że nie mam klaksonu, więc kupiłem i wsadziłem do kieszeni w drzwiach.
czas podstępnie biegnie szybko w następnym roku sprawdza diagnosta i znów nie mam klaksonu, więc wyjmuję z kieszeni i pokazuję mówiąc: już kupiłem.
gdy ma trzeci rok miałem jechać na przegląd wymieniłem, bo pomyślałem że trzeci raz to już nie przejdzie, |
Zabawna historia. Kolega dostał pewnego razu upomnienie od strażnika miejskiego za brak dzwonka przy rowerze, więc od tamtego czasu zaczął wozić w plecaku taki
Screenshot_20250527-211247.png
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 228,53 KB |
|
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-05-27, 20:20
|
|
|
| Pomijając te śmieszne historie, to mam mętlik w głowie. Niby auto zadbane, zabudowa sucha, kamper swoje wady ma, to fakt. Byłem na stacji diagnostycznej, diagnosta nic wielkiego nie wykazał, dół czysty, ramy zdrowe, ulep to nie jest. Ale jednak kilka niewiadomych się pojawia. |
|
|
|
 |
|
|