Otwarty przez: Banan 2021-03-17, 11:23 |
Zakazy kamperowania w PL |
Autor |
Wiadomość |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2021-03-11, 10:55
|
|
|
rjas napisał/a: | Fajnie popełniony artykuł Szacunek za chęci i propagację naszego stylu życia.
Na dzień dzisiejszy jest tylko problem polegający na tym, że zbyt mała ilość ludzi widzi w tym potencjał i w związku z tym pewnie niewielu hotelarzy zdecyduje się na taki krok, a szkoda...
Ale bądźmy dobrej myśli. W końcu widać światełko w tunelu... |
Sytuacja jest dynamiczna a nawet napięta jak plandeka na Żuku
Jest duże zainteresowanie, część inwestycji w trakcie ale, że pieniądze lubią ciszę to się dowiemy oficjalnie po wykonaniu.
Tu się sporo wydarzy w 2021 rok |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 533/417 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-11, 14:48
|
|
|
No i potrzeba było 12 stron żeby jakieś pozytywne wiadomości się pojawiły.
Brawo. Czekam na te zmiany. I na te pod Tatrami też |
|
|
|
 |
marcincin
zaawansowany

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 50/36 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-03-11, 17:17
|
|
|
@maciejstraus - może też warto wspomnieć na forum hotelarskim, aby właściciele takich miejsc reklamowali się w kanałach jakie my używamy - np park4night. Ja osobiście używam także OsmAnd'a, który zaciąga dane z bazy OpenStreetMap, a tam za darmo można dodać oznaczenie miejsca typu parking z serwisem, itp. Ja chętnie z takich miejsc będę korzystał, jeśli będę wiedział o ich istnieniu w danej okolicy. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2021-03-12, 15:13
|
|
|
marcincin napisał/a: | @maciejstraus - może też warto wspomnieć na forum hotelarskim, aby właściciele takich miejsc reklamowali się w kanałach jakie my używamy - np park4night. Ja osobiście używam także OsmAnd'a, który zaciąga dane z bazy OpenStreetMap, a tam za darmo można dodać oznaczenie miejsca typu parking z serwisem, itp. Ja chętnie z takich miejsc będę korzystał, jeśli będę wiedział o ich istnieniu w danej okolicy. |
Jeszcze chwila. Na razie grupa pionierów w branży skończy inwestycje, zyskamy na tym i inni pewnie mocną podchwycą temat. In progress... |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-03-14, 18:59
|
|
|
Tutaj też można się zalogować i wkleić swoje usługi .U nas to wygląda cienko .Ja już zacząłem dodawać miejsca .Muszą je zatwierdzić .Bardzo dobre jest to
https://www.caramaps.com/...6704134435&z=13 |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 26/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-03-16, 20:55
|
|
|
drwoy napisał/a: | Akurat w przepięknym Sandomierzu z parkowaniem na noc nie ma najmniejszego problemu. W Starym Porcie nad Wisłą naprzeciw Zamku znajduje się piękny kompleks z miejscami parkingowymi i toaletą. Opłata w parkomacie. Bardzo sympatyczne miejsce. Polecam. |
3zł za godzinę(o ile się ktoś nie przywali że kamper to bus i wówczas 5zł) ...72zł za dobę, ciut drogawo...a WC nieczynne... |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 144/171 Skąd: Bawaria
|
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-06-01, 13:59
|
|
|
Słabe to. W sensie decyzja że wstawią tabliczki i wtedy do 2,5t. Słabe bo widać że miejsca jest dosyć, niskie bloki obok mają swoje miejsca parkingowe. Brać karawaningowa to raczej spokojne towarzystwo ( no chyba że na zlotach ) więc hałasu raczej nie ma. Oczywiście jeżeli śmiecą i "leją pod siebie" to karać surowo, ale żeby zakaz ? Zakładam też że nikt markizy i krzesełek nie wystawia. Przecież idą w miasto i zostawiają swoje pieniądze. I chyba właśnie o to chodzi , o pieniądze... jak zawsze. To już lepiej wizerunkowo byłoby zrobienie opłat np. dla pojazdów pow. 2,5t .
Gdy byliśmy we Wrocławiu parkowałem na polecanym przez CT parkingu ze szlabanem za 25zł za dobę. Również blisko atrakcji Wrocławia : https://maps.app.goo.gl/QozpEWFMrnWH9PGw8 |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
Ostatnio zmieniony przez Mazur 2025-06-01, 14:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-06-01, 14:17
|
|
|
Miejscówka pewnie z Park4night i dlatego atrakcyjna. Każdy zostawia komentarz i poleca.
Problem Polski polega na tym że zamiast budować kamper parki i coś zarobić - to samorządowcy nie robią nic . Łatwiej znak zakazu postawić.
Wiem jak jest w moim regionie. W Kielcach i wielu innych miastach w Polsce nie ma żadnych dedykowanych miejsc. Więc gdzie mają stać. |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/144 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-06-01, 15:18
|
|
|
Jako były przez w sumie prawie 30lat mieszkaniec Wrocławia i okolic a od 5 lat podróżujący tam zazwyczaj raz w miesiącu kamperem, przerobiłem większość miejscówek tych znanych i kompletnie nieoczywistych.
https://park4night.com/lieu/255807/ faktycznie jest spokojnym miejscem i lokalsom nie wadzi - prędzej studentom, spacerowiczom czy pracownikom hali targowej. Wcześniej tuż obok popularny był parking pod panoramą ale dużo droższy.
Problem Wrocławia to czynny tylko w sezonie camping na stadionie olimpisjskim, w marinie na Osobowicach i całoroczny CamperPark na a w zasadzie pod stadionem miejskim, cała reszta to mniejsze lub większe dzikusy ale nigdzie się spotkałem się z brakiem kultury czy higieny camperowej, także to nie powód... Inne miejsca obok lotniska, na Książu Małym czy zamknięte ostatnio niby we Wrocławiu a tak na prawdę w Siechnicy można przemilczeć.
Ewidentnie ktoś kogoś w urzędzie zna i ugrał coś dla siebie a urzędnicy jak zwykle są odrealnieni i nie zbadali wystarczająco tematu. Szkoda, zostają prywatne parkingi w centrum miasta. |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|