Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa kampera na ciężarówce Mercedes Vario
Autor Wiadomość
Jurand 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Vario 615D
Piwa: 1/1
Wysłany: 2025-06-14, 14:47   

Cytat:
"Ciężarówki o DMC 3,5 t i więcej podlegają opłatom drogowym od lipca 2024 r. Opłata jest powiązana z emisją CO₂. Do tej pory opłaty drogowe na niemieckich autostradach i drogach federalnych pobierano wyłącznie od pojazdów ciężarowych i zestawów pojazdów o DMC 7,5 t i więcej.
Kampery, które są na stałe i trwale wyposażone w pomieszczenia mieszkalne (w tym toaletę, prysznic, łóżka, kuchnię i przestrzeń życiową) i które są wykorzystywane wyłącznie do transportu pasażerów, a nie do transportu towarów, nie są objęte."

I pięknie ! :)

Cytat:
Jeśli kamper ma być dwuosobowy to chyba robienie alkowy niema sensu

Za późno. Żona chce alkowę, to będzie alkowa. Ja chciałem zrobić opuszczane łóżkio więc.... będzie alkowa :roll:

Cytat:
Osobiście podróżowanie ciężarówką w zimie po górskich drogach uważam za mało komfortowe

Zgadzam się, ale coś za coś. Chce przestrzeń, wygodę a jednak kampera to wolę ciężarówkę niż do 3.5t

Cytat:
Potężna fotowoltaika, zmywarka, pralka

Panele tanie, akumualtory też nie są już kosztem kosmicznym. Idę w myśl zasady "ma być wystarczająco dobrze" Jakiś budżet zakładam, ale jak będzie drożej... to będzie drożej. Trudno.
Najwyżej budowa będzie dłuższa.

Cytat:
Pralka...

Jak nie zrobię teraz, to nie zrobię nigdy. Nie wiem czy ją zamontuję, ale miejsce na pralkę musze robić. W sumie to na pralko suszarkę.

Cytat:
mając ciężarówki za kampery

Fantastycznie, liczę na podpowiedzi.
Jak zrobiłeś drzwi i okna? Masz swój temat na tym forum, a ja go ominąłem przy poszukiwaniach?

Cytat:
Po co chcesz przerejestrowywać pojazd na kampera. Jakie będziesz miał z tego korzyści?

Ponieważ nie chcę płacić podatku drogowego i chcę mieć kampera, a nie ciężarówkę z kontenerem mieszkalnym.

Cytat:
Loguje się do tematu, fajne vario.

Dzięki. Wybór padł na Vario ponieważ każdy mechanik to naprawi. No i nie ma problemu z alkową i odchylaniem kabiny.

Obecny etap to ściąganie profili wewnętrznych, może w ten weekend zdemontuję podłogę.

eac4147a-170c-4692-bd1e-fb40e8bb03a6.jpeg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 250,65 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

robba 
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Piwa: 95/195
Wysłany: 2025-06-14, 17:44   

rozumiem że ten rozkładany taras z tyłu zostawiasz...? :)
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość***

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2025-06-14, 20:05   

robba napisał/a:

To podstawa fanu tego kamperka :mrgreen:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 246/205

Wysłany: 2025-06-15, 03:06   

Jurand,
Cytat:
Masz swój temat na tym forum, a ja go ominąłem przy poszukiwaniach?

Ten ten temat Ci się nie przyda.
Bert jest że Sparty.
Nie wozi zmywarek czy suszarek.
Ma psa, łopatę, kuszę, dwa granaty i kałasza.
I to mu wystarcza :bigok

Darson®

Jurand 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-15, 08:41   

Cytat:

Tak, to będzie 2w1. Taras i winda na rowery, motocykl/skuter pakowany do garażu w środku.

Cytat:
Ma psa, łopatę, kuszę, dwa granaty i kałasza

Żeby się tak dało... Kusza i kałasz podchodzą pod ubojkę... (granaty pod koncesję :P )
Nie da rady choć bardzo by się chciało.

Fajne to forum ;)
Ładna pogoda to idę coś podłubać.
Muszę się zorientować z czego mam ściany w kontenerze, bo na pewno jest tam sklejka jakaś.
Później demontaż podłogi. Może uda się to dzisiaj ogarnąć.
Najbliższy długi weekend zostaje w domu więc może troszkę to popchnę.
Bez projektu, bez planu, ale za to z marzeniami :)

Przy okazji podłogi. Widzę, że niektórzy montują ogrzewanie podłogowe.
Jak to wygląda i czy się sprawdza? Czy ktoś wpuszczał jeszcze w ściany np. na 1m? wysokości?

Dopytuję, ponieważ zastanawiam się czy po demontażu podłogi nie zamontować "jakiś zbiorników na szarą wodę, ale zamkniętych w izolacji (z dostępem serwisowym od spodu) aby były tez ogrzewane w "jakimś stopniu" (czekam na komentarz, że to trzeba policzyć! :zastrzelic ) co sprawi, że na zimę bezie jak znalazł.

Kilka pomysłów mi wpadło do głowy. Łącznie z drugim obwodem do chłodzenia zamiast klimy. Puścić po suficie, chłodzić chłodziarką barową (jak do piwa...) No nic, chyba się zagalopowałem.

Najpierw podłoga, alkowa, okna i drzwi. Później przerejestrować, a później to już będzie z górki. Improwizacja :P

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 140/4
Wysłany: 2025-06-15, 10:18   

Darson napisał/a:
Jurand,
Cytat:
Masz swój temat na tym forum, a ja go ominąłem przy poszukiwaniach?

Ten ten temat Ci się nie przyda.
Bert jest że Sparty.
Nie wozi zmywarek czy suszarek.
Ma psa, łopatę, kuszę, dwa granaty i kałasza.
I to mu wystarcza :bigok

łoscerstwo i brzyćkie ludzickie łozory ;)

Mam salon z kominkiem, jadalnie, sypialnie, kuchnie i kibel z prysznicem w którym gdy schylam się po mydło to dupą ściany nie wypycham do salonów. I jeszce mom dwie izby, biołom i czornom. No!
Cała reszta to prawie prawda ;) jeno psy som dwo

wiele miesięcy w kolejnych latach życia przepędziłem w małych pomieszczeniach oddając się czystym radościom życia, kiedyś jachty a od co najmniej 40 lat również włóczęgostwo po wądołach. Uznaję wyłącznie praktyczne potrzeby, a jak śpiewał mistrz Grechuta - to i w kwestii komfortu owych włóczęg trzymam się zasadny owej wyśpiewanej w zakresie - "umieć chcieć, niemożliwego nie chcieć".
Jak bym miał siedzieć w cywilizacji gdzie prąd i woda do pralki dostępny (a owe "jakbym" niemożliwym jest) to wiele campingów oferuje pralki, na ciula wozić swoją. Zaś po wądołach wozić pralkę której nie ma jak i do czego podpiąć(?) znów trzeba spytać po jakiego ciula.

Ale, by nie było, żem krytykant. Mnie tam rybka to, co se kto i po co wymarzy. Każdy swój rozum (jak powiadają) ma, jak ma jeszcze kasę na to by efekty pracy owego rozumu przełożyć na efekty owego efektu, to cóż smacznego i na zdrowie. Nawet telewizor znajdzie swoich amatorów, tak czytałem (choć to niedowiary) ;)

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Ostatnio zmieniony przez bert 2025-06-15, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 140/4
Wysłany: 2025-06-15, 10:24   

Jurand napisał/a:
Cytat:
"Ciężarówki o DMC 3,5 t i więcej podlegają opłatom drogowym od lipca 2024 r. Opłata jest powiązana z emisją CO₂. Do tej pory opłaty drogowe na niemieckich autostradach i drogach federalnych pobierano wyłącznie od pojazdów ciężarowych i zestawów pojazdów o DMC 7,5 t i więcej.
Kampery, które są na stałe i trwale wyposażone w pomieszczenia mieszkalne (w tym toaletę, prysznic, łóżka, kuchnię i przestrzeń życiową) i które są wykorzystywane wyłącznie do transportu pasażerów, a nie do transportu towarów, nie są objęte."

I pięknie ! :)

zwracam uwagę, że to dotyczy Niemcowni, z cytatu to nie wynika. ktoś wejdzie za miesiąc czy dwa, wpadnie mu w oko ów post i wyciągnie kulawe wnioski, że tak dobrze to wszędzie i również np.: w naszej najjaśniejszej ukochanej - kochanej.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

Jurand 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-15, 14:53   

Z tą pralką to może macie racje... ale...
Ja nie wiem czy mi się świat nie zawali np. jutro (oby nie bo kamper nie skończony)
Byłem kiedyś bezdomny, później mieszkałem w kamperze (tak ze 4 lata) więc bezdomny już nie byłem, wszak kamper to dom na kołach. Oj, naszukałem się ja prania, później głowiłem jak suszyć. Choćbym miał pralki nigdy nie użyć, to wolę ją mieć. Wody planuję mieć dużo (planuję mieć możliwość zatankować dużo, a nie koniecznie wozić)

Wracając do budowy.
Mechanikiem nie jestem i nie znam się na tematyce kompletnie.
Za to wiem co jest brudne, i co trzeba wyczyścić/zakonserwować.
Podłoga rozebrana (zardzewiałe śruby w kilku odmianach - sama radość) pewnie w piętek skoro wolny, będę dłubał dalej.

Jak wspomniałem, albo i jeszcze nie, będę coś kombinował aby zrobić w podłodzie zaizolowane zbiorniki na szarą wodę, a może i na białą. Muszę się rozejrzeć jak takie zbiorniki wyglądają, może jakieś na baniaki, deszczówkowe lub inne się nadadzą.

No i oczywiście plan rozkładu w środku mi się posypał, bo za mało miejsca mam 8-)
Muszę pokombinować jak zaprojektować garaż na dwa rowery i motocykl/skuter.
Jakoś to trzeba skompresować, bo nie chcę tracić dojścia na taras.

57349c6a-c185-4c49-9d58-588218bfa9a9.jpeg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 369,73 KB

dcbe3908-449e-46a8-97d2-aa08635de337.jpeg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 275,96 KB

ed04d640-0fd8-4a71-90e9-33afff80940b.jpeg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 335,42 KB

6f803508-5360-42e6-99fa-27a07270cd45.jpeg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 348,05 KB

Jurand 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-15, 17:17   

Byłem na rowerku i tak myślę, będzie trzeba zrobić jakoś poziomowanie.
W końcu kiedy, jak nie teraz skoro podłogi nie ma.
Znalazłem taki zestaw. Jeszcze popatrzę za jakaś alternatywą, ale dla mojego DMC nie ma jakiegoś szaleńczego wyboru.

https://allegro.pl/oferta/poduszki-pneumatyczne-zawieszenie-iveco-daily-60-75c-2000-2025-1m-170-2-4pl-16390443433?reco_id=f0e40309-4a02-11f0-bf37-a6e1c54b3ff8&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Inną kwestią jest to gdzie to poziomowanie powinno mieć sterowanie?
W części mieszkalnej czy w kabinie? Pewnie zrobię w części mieszkalnej. Widzę, że jest moda na "centra dowodzenia wszechświatem", to i ja swoje zrobię :)

Jurand 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-15, 18:13   

Kolejny argument za alkową.
Jak będę miał alkowę, to akurat wejdzie mi 6 modułów z przerwami pomiędzy nimi (po 50 cm) na kominki, okna dachowe.

Zaczyna mi się już budować jakieś wyobrażenie. Dowiedziałem się niedawno że kupimy Airfrayera (lub jakoś tak to się pisze) więc prąd będzie potrzebny. Czy potrzebuję fotowoltaiki? Nie wiem, ale lepiej zrobić więcej niż mniej. Rowerki trzeba ładować, a kto wie. Może jeszcze jakiś moto/skuterek też na prąd wejdzie :)

Zrzut ekranu 2025-06-15 191049.png
Plik ściągnięto 2986 raz(y) 313,21 KB

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 545/45
Wysłany: 2025-06-15, 20:15   

Jurand napisał/a:

Inną kwestią jest to gdzie to poziomowanie powinno mieć sterowanie?

W kabinie a nie w części mieszkalnej, abyś miał możliwość sterowania w czasie jazdy.
Często potrzeba zmienić ciśnienie w czasie jazdy aby dostosować się do warunków drogowych (nierówna droga, dziury, itp. - miększe zawieszenie, autostrada - twardsze).

Ten zestaw nie jest do końca dobry, bo ma jeden manometr i jeden obwód sterowania (nabijasz obie poduchy tym samym ciśnieniem) .
Kup taki zestaw w którym każdą z poduszek możesz sterować osobno (dwa manometry , dwa sterowania) .
Po co ? Po to abyś mógł niwelować różnicę obciążenia nie tylko przód-tył, ale również prawo-lewo.
Wystarczy , że rozmieścisz obciążenie w zabudowie tak że po jednej ze stron będziesz miał z 200-300kg więcej (np. zbiorniki z wodą czy akumulatory) i tym zestawem z linku nic nie zdziałasz.

Poduszki na tyle sprawdzają się na postoju do usztywnienia zawieszenia , aby pojazd nie kiwał się podczas chodzenia po nim czy obracania się na łóżku (nabijasz wtedy na maxa) , ale tył idzie wtedy do góry i trzeba to brać pod uwagę przy ustawianiu się na miejscówce (ustawiać się przodem pod górkę, lub jeśli jest płasko to przodem wjeżdżać na najazdy).

To nie jest układ poziomowania jak piszesz , bo do tego potrzebował byś mieć 4 poduszki (i 4 oddzielne obwody) i wtedy mógłbyś dopiero myśleć o poziomowaniu na postoju , ale i tak było by to poziomowanie w bardzo ograniczonym zakresie.
Poza tym założenie drugiej pary poduszek na przód jest zazwyczaj nie wykonalne ze względu na konstrukcję przedniego zawieszenia .

majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2025-06-15, 21:42   

Do poziomowania i usztywniania jest układ hydrauliczny sterowany rozdzielaczem. A to koszt ok 10tys zł.
Poduszkami tylnej osi nie usztywnisz, muszą być podpory mechaniczne albo jak wyżej napisałem.
Zaczynają się schody...do mostu nie ma dedykowanego zestawu. To stary pojazd i już nie ma do nich zastawów. Montaż będzie z przeróbkami, a tył będzie wyżej na po zamontowaniu. Owszem lepiej się jeździ bo nie chwieje się na boki ale jest dużo twardszy niż bez poduszek.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-15, 21:59   

majsterus napisał/a:
Montaż będzie z przeróbkami, a tył będzie wyżej na po zamontowaniu.

Wyżej niekoniecznie, bo jak zrobi zabudowę , wsadzi meble, wyposażenie akumulatory itd, zaleje zbiorniki to obciąży tył na tyle, że bez poduszek siądzie. Zakres regulacji będzie od tego stanu bez poduszek do maksymalnego ich nabicia więc nie zupełnie tylko utwardzanie.
Montaż oczywiście z przeróbkami z powodów które opisałeś, ale przy tym zakresie rzeźby jaki się zapowiada to dopasowanie poduszek do ramy i zawieszenia to umówmy się będzie małe miki :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2025-06-15, 22:09   

Jurand napisał/a:
Kolejny argument za alkową.

Alkowę poleciłem w odpowiedzi na Twoje wcześniejsze zapytanie, ale było to zanim ujawniłeś szczegóły "projektu" :mrgreen:

W kolejnych postach zadałeś pytanie jak ją wykonać , po czym wnioskuję ( myślę słusznie) , że nie masz na to koncepcji. Jeśli konstrukcję alkowy chcesz zaprojektować za pomocą kolejnego kartonu ...... to ja się z tej wcześniejszej sugestii wycofuję ;)
Nie wiem jak inni Koledzy na forum, ale ja na ten przykład to nie chciał bym kiedyś jadąc autostradą , oberwać latającą alkową :bigok

Weź pod uwagę również to, że jak zrobisz to w taki sposób , że będzie widać , to przy pierwszej próbie zarejestrowania tego jako "specjalny kempingowy" i przy każdym kolejnym przeglądzie , upierdliwy diagnosta może zapytać o homologację zabudowy i zgodność z nią tego co wisi nad kabiną :bajer
Samochód jest wprawdzie stary , ale jest europejski , a te muszą mieć homologację na wszystko.
Do takich przeróbek to nadają się tylko samochody amerykańskie bo one z założenia nie mają czegoś takiego jak homologacja i rejestrowane są w Polsce bez niej (na warunkach odrębnych) Nie ma homologacji , nie ma możliwości stwierdzenia niezgodności zmian konstrukcyjnych z homologacją ;)

Jurand 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2025-06-16, 07:46   

Cytat:
Ten zestaw nie jest do końca dobry, bo ma jeden manometr

Wiem, podałem jako przykład. Nie wiele jest w sprzedaży zestawów do 7.5t

Cytat:
ale było to zanim ujawniłeś szczegóły "projektu" :mrgreen:

jakiego projektu :P ? Żaby był projekt, to trzeba się na tym znać.
Ja się nie znam, więc robię to co umiem i zobaczę co wyjdzie :)

Cytat:
W kolejnych postach zadałeś pytanie jak ją wykonać , po czym wnioskuję ( myślę słusznie) , że nie masz na to koncepcji. Jeśli konstrukcję alkowy chcesz zaprojektować za pomocą kolejnego kartonu ...... to ja się z tej wcześniejszej sugestii wycofuję ;)

Za późno. Sugestia wzięta pod uwagę, więc jesteś współodpowiedzialny :diabelski_usmiech

Z innej beczki.
Ktoś mi pisał, że mocowanie kontenera powinno być "elastyczne"
Wiecie coś na ten temat?

Na tę chwilę szukam pomocy/rady w następujących kwestiach:

1) Z czego drzwi i okna? Kamperowe, czy inny wynalazek jak plastik balkonowy z czymś zamiast szyby?

2) Jak zrobić alkowę :P (serio jeszcze nie mam pomysłu)

3) Czy sprawdza wam się ogrzewanie podłogowe?

4) Czy ktoś ocieplał taki kontener?

Często pada pytanie o projekt/plan.
Nie mam i pewnie długo miał nie będę.
Koncepcje się zmieniają, a zamiast siedzieć dziesiątki godzin w internecie i szukać informacji które na bank będą sprzeczne, wolę coś już robić. Wieczorami przeglądam różne fora, facebooki i youtuby i staram się coś dla siebie wyciągnąć.

Dopiero będę mierzył miejsca pod ramą i zastanawiał się, czy da się tam dać zbiorniki na wodę białą i szarą. Listę sprzętów będę dopiero robił, więc pewnie trochę mi z tym zejdzie. Wiem, że ma być dużo prądu. Tyle wiem na pewno. Reszta jest kwestią możliwości i kompromisów.

Odpowiedz do tematu