|
|
Elektroblock EBL 99-problem z ładowaniem z solara |
Autor |
Wiadomość |
adam szczugiel
początkujący forumowicz Jola i Adam 64

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner Nexxo time T690 G
Nazwa załogi: husky
|
Wysłany: 2024-05-09, 11:40 Elektroblock EBL 99-problem z ładowaniem z solara
|
|
|
Dzień dobry. Widziałem że grono kolegów ma dużą wiedzę na tematy techniczne. Oto mój problem w zasadzie nie jakiś upierdliwy ale może coś poradzicie. W czasie wyjazdu zatrzymałem się żeby zatankować i po powrocie do kampera okazało się że akumulator startowy padł nagle bez wcześniejszych objawów słabości. Po wymianie akumulatora stwierdziłem że nie jest ładowany z paneli słonecznych wcześniej był. Wszystkie inne urządzenia działają bez zarzutu. Akumulatory mieszkalne są ładowane. Brak śladów jakiś uszkodzeń ścieżek ,bezpieczników, ogólnie wszystko wygląda czysto .Może macie jakieś sugestie gdzie szukać uszkodzenia lub czy ewentualnie zrobić obejście ładowania solarnego akumulatora startowego poza energoblokiem. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam Adam.
_________________ |
|
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2025-05-24, 15:35
|
|
|
Ja mam takie coś jak na zdjęciu.Proste podłączenie i ładuje startową baterie do 2,5 A.
Screenshot_20250524-153144.png Ja mam takie coś. Proste podłączenie,jeden plus do startowej drugi do zabudowy przez bezp. 10 A. Ładuje do 2,5 A baterie startową. |
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 406,67 KB |
|
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2025-06-16, 09:14
|
|
|
Jesteś pewien, że był ładowany z solarów? Mam taki energoblok i według mnie nie ładuje z solarów akumulatora rozruchowego. Jedynie przy podłączeniu 230V daje 2A na akumulator rozruchowy. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-06-16, 11:53
|
|
|
Dajcie spokój z tym ładowaniem akumulatora samochodowego z solarów. Co do zasady ten akumulator jest ładowany z alternatora. Jeśli nie ładuje to albo alternator do naprawy albo akumulator do wymiany. Czasy gdy kwasy wytrzymywały 10 lat dawno minęły. Dziś akumulator to max 4 lata i nagle …. Koniec. Trzeba sobie kupić urządzenie do awaryjnego odpalania akumulatora a ten po prostu wymienić. |
|
|
|
 |
Dedo Hena
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato Autostar
Nazwa załogi: Samotny
|
Wysłany: 2025-06-16, 15:14
|
|
|
U mnie działa to tak. Najpierw ładowany jest aku hotelowy. Po naładowaniu na full, włącza się ładowanie aku rozruchowego. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/158 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2025-06-16, 22:06
|
|
|
Dedo Hena napisał/a: | U mnie działa to tak. Najpierw ładowany jest aku hotelowy. Po naładowaniu na full, włącza się ładowanie aku rozruchowego. |
Na pewno w tej kolejności ?
Bo pierwszy powinien być naładowany aku rozruchowy a potem hotelowy |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|