|
|
Nspęd markizy Omnistor |
Autor |
Wiadomość |
Speedo
trochę już popisał
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Gru 2023 Piwa: 4/1 Skąd: lubuskie
|
Wysłany: 2025-06-24, 13:56
|
|
|
Witam,
nurtuje mnie pewien problem - mam omnistora 5000 starego jak kula ziemska i on niby zasadniczo działa - rozwija się, zwija, nie terkocze mechanizm itp. Tylko jak już zwinę do końca i markiza całkiem się zamknie to po wyjęciu korby ten mechanizm cofa się z 1 obrót samoczynnie i markiza wyskakuje najczęściej z przodu spod zaślepki i jest "trochę otwarta" (~1cm). Najczęściej tak jeżdżę ale ze dwa razy tak mocno zakorblowałem korbą że mimo cofnięcia pozostała zamknięta, czyli da się Co odpowiada za zablokowanie nawiniętej rolki w pozycji zamkniętej? Te zielone cosie? niby mam kupione nowe ale stare wyglądają zupełnie całkiemdobrze, działają, sprężynkują itp. Czy w tym mechanizmie korbowym powinna być może jakaś zapadka przeciwpowrotna? Ma ktoś taką wiedzę? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 95/94 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-07-03, 09:36
|
|
|
Speedo napisał/a: |
. Czy w tym mechanizmie korbowym powinna być może jakaś zapadka przeciwpowrotna? Ma ktoś taką wiedzę? |
To jest przekładnia ślimakowa, która jest samohamowna. Występuje jakiś luz w połączeniach elementów poza przekładnią i stąd ta sytuacja. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|