Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
rampa na skuter lub motocykl
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: Wczoraj 1:05   

Matheus napisał/a:
joko napisał/a:

Pomysł jest taki aby ta platforma w/g papierów była przyczepą (aby wykorzystać dodatkowe DMC) , ale mogła by być mocowana do samochodu "na sztywno" bez przegubu na haku . Dzięki temu takim zestawem będzie można nadal jechać i manewrować jak samym samochodem , a rozwiązany zostaje problem DMC i przestrzeni na przydasie.
Zamiast przegubu na haku można zastosować skrętne koła wleczone, ale najważniejszą sprawą była by możłiwość podniesienia kół do góry , tak aby zestaw stał się na powrót "solówką" .

https://40ton.net/iveco-daily-z-10-tonowym-dmc-zarejestrowane-w-polsce-to-zestaw-z-naczepa-lezaca-na-ciagniku/

Znam to rozwiązanie. Coś podobnego , również holenderskiej firmy pokazywałem tu na forum kilka lat temu.
Tutaj jest to zarejestrowane nie jako przyczepa , ale naczepa. Dla zastosowań karawaningowych mniej praktyczne bo samochód musi być zarejestrowany jako ciągnik naczepy.
To co ja pokazywałem to była w papierach normalna przyczepa o DMC 3,5t i tak była traktowane w momencie kiedy jej koła stały na ziemi. Po podniesieniu rejestracja się chowała , a całość stawała się ładunkiem .

Do zrobienia we własnym zakresie proste, ale do zarejestrowania w Polsce nie możliwe , stąd moje zainteresowanie prezczypką SAM ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: Wczoraj 1:24   

kimtop napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Na papierach każdej przyczepki SAM można skonstruować sobie co tylko dusza zapragnie.

Gdy rejestrowałem moją samoróbkę diagnosta ją obfotografował.Gdzie te zdjęcia są nie mam pojęcia

To Twoja samoróbka nie nadaje się na bazę do nietypowych rozwiązań :szeroki_usmiech
A tak na poważnie to bez znaczenia , kto kiedy jakie foty temu robił bo prawnie jest to nic nie warte.
Ja jak będę chciał kupić jakiegoś SAM'a na podkładkę to będę szukał możliwie najstarszego , a najlepiej samych papierów z rejestracją.

Przy okazji jak ktoś ma coś takiego na zbyciu to poproszę na priv'a :spoko
Wystarczy sam ważny DR i ubezpieczenie , a im dawniej była pierwsza rejestracja tym lepiej :ok

Yans 
weteran
wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Piwa: 106/1696
Wysłany: Wczoraj 13:43   

Joko przypomniał mi temat. Mam do sprzedania takiego Sama. Mam drugą cepę. Dlatego Sam sobie stoi. Mogę go sprzedać. Jest w dobrym stanie , gotowy do jazdy
. DMC 600, ładowność 400, ubezpieczenie do końca listopada. Rok składania 1989.
Jak ktoś chciałby szczegóły to priv lub telefon.

Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.

Tomek

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: Wczoraj 18:08   

Wszystkie te wynalazki to o kant du..y.
Gdybym nie ciągnął przyczepy za kamperem to bym nie wiedział tego i owego.
Te ramki na kółkach to prowizorki, kto nie ma podglądu z kamery w czasie jazdy na tyłem tej przyczepki po prostu nie widzi. Musiałem do swojej przyczepy dołożyć obrysówki, a podłoga ma 250x125 co z błotnikami wychodzi ok 170cm szerokości i tego nie widać w lusterkach.
Druga sprawa to cały bałagan który leci spod kół kampera leci gdzie?? - na przyczepkę :) a co na niej stoi?? -moto, które jest tak upierdzielone po trasie, że to trzeba gruntownie myć. No chyba że ktoś jedzie 20km...
Trzecia sprawa, co możemy dodatkowo zabrać na taką ramkę na kółkach?? Nic....
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przyczepa zabudowana, mam plandekę, u mnie zmieścił się skuter i masa innych pierdół, jak kapoki od pontonu, woda itp.
A już wypasem jest piękny biały kontenerek 750kg jak produkuje wm meyer.
Zamykany na kluczyk nikt nie widzi co jest wewnątrz, a komarek jest czyściutki.

A i rampę na skutera też przerobiłem, nawet mam ją - firmówka Sawiko do 140kg na skuter i dwa rowery...i niestety czyste to po trasie nie było.... jak ktoś szuka to jest na sprzedaż

Odpowiedz do tematu