|
|
Campervan z peugeot boxer 2018 |
Autor |
Wiadomość |
Namlev
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer 2018
|
Wysłany: Wczoraj 9:59 Campervan z peugeot boxer 2018
|
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem forum i właśnie zaczynam moją konwersję blaszaka w domek na kółkach. Kupiłem żółtego peugeot boxer z 2018 roku, wcześniej jeździł w firmie pocztowej. Silnik HDI 2.0 żeby zapłacić akcyzę 3,1%.
Zacząłem już przygotowania, zerwałem sklejkę ze ścian i podłogi, przyszedł temat ściany grodziowej i tutaj zaczęły się schody prawne. Mój plan był prosty:
- Wyjmuję ścianę grodziową
- Robię podstawową zabudowę (łóżko, szafki, aneks kuchenny itd) bez instalacji elektrycznej, hydraulicznej i gazowej.
- Przerejestrowuję samochód na specjalny - kempingowy
- Kończę zabudowę.
Jednak poszperałem trochę w internecie i mocno się zawiodłem. Znalazłem informację, że wyjęcie ściany grodziowej oraz zamontowanie zabudowy kempingowej może wykonać tylko firma o PKD 45.20.Z. Kilka linków, które tak twierdzą:
- artykuł 1
- artykuł 2
- film na yt
Te źródła podają, że aby samochód przerejestrować, należy przedstawić oświadczenie firmy o wykonaniu zmian (ściana grodziowa + zabudowa) oraz kwitek z OSKP.
Czy to oznacza, że jeżeli wykonam przeróbki sam (osoba prywatna bez firmy), to nie będę mógł przerejestrować samochodu? Bardzo mnie ta informacja przeraziła, bo nie widzi mi się płacić mnóstwa pieniędzy firmie zewnętrznej...
Z góry dziękuję za wszystkie porady i życzę miłego dnia. |
|
|
|
 |
Sergij
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot Boxer L4H3
Dołączył: 09 Maj 2023 Postawił 1 piw(a) Skąd: Polska, Lubuskie
|
Wysłany: Wczoraj 10:50
|
|
|
Masz rację.
Takie zmiany samemu nie ogarniesz — trzeba oświadczenie od firmy z odpowiednim PKD, która potwierdzi modyfikacje w aucie. Z tym papierem idziesz do OSKP, płacisz akcyzę i dopiero wtedy można przełożyć auto na specjalny kempingowy (pod warunkiem, że auto wygląda jak kamper).
Jeśli liczba miejsc się zmieni, pewnie będzie jeszcze potrzebny papier z ITP.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Rudiger
doświadczony pisarz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Wrz 2023 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: z warsztatu
|
Wysłany: Wczoraj 11:26
|
|
|
Tak dokładnie jest. Do akcyzy też może być konieczna wycena rzeczoznawcy bo mogą w US wziąć wartość pojazdu kamper z nieba i wyjdzie duża suma. Akcyzę płacisz od wartości kampera a nie busa jako takiego. Ja miałem do zapłacenia 18% akcyzy po zbudowaniu kampervana i chcieli te 18% naliczyć od 240tys PL bo „kampery tyle kosztują”. Skończyło się właśnie wyceną rzeczoznawcy która łaskawie zaakceptowali w US po półgodzinnej naradzie.
Co do ściany grodziowe są firmy które mają odpowiednie pkd i za pewną opłatą wystawia papiery na demontaż ściany i montaż zabudowy -nawet jesli to ty zrobiłeś. |
|
|
|
 |
Namlev
początkujący forumowicz
|
Wysłany: Wczoraj 12:20
|
|
|
Dziękuję za potwierdzenie informacji.
Rudiger napisał/a: | Co do ściany grodziowe są firmy które mają odpowiednie pkd i za pewną opłatą wystawia papiery na demontaż ściany i montaż zabudowy -nawet jesli to ty zrobiłeś. |
Niestety nie mam znajomego który miałby taką działalność i mógłby to podpisać. Czy masz może jakieś namiary na takie firmy? |
|
|
|
|
 |
Namlev
początkujący forumowicz
|
Wysłany: Wczoraj 13:59
|
|
|
Wpadł mi też taki pomysł - a co, jeśli założę JDG pod koniec przebudowy i sam wystawię sobie takie oświadczenie? Czy to ma sens? |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: Wczoraj 14:54
|
|
|
Namlev napisał/a: | Czy to ma sens? |
Ma jak tylko PKD się zgadza / ale dowiedz się wcześniej co się lepiej opłaci/ . |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Namlev
początkujący forumowicz
|
Wysłany: Dzisiaj 7:45
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź, możliwe że tak właśnie się to skończy. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|