|
|
Do Grecji |
Autor |
Wiadomość |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2009-06-13, 06:49
|
|
|
Wjeżdzając do Rumunii miałem różne uprzedzenia. Przed samym wyjazdem z kempingu w Hajduszoboszlo Na Węgrzech rozmawiałem z Polakami ,jedni kraj chwalili ,inni straszyli .Okazało się , że kraj jest bardzo malowniczy ,drogi lepsze niż w Polsce. Ale chodzi o ludzi. Trudno oceniać kraj po dwóch dniach pobytu, ale mi chodzi o ludzi. Odniosłem wrażenie, że nie jesteśmy tam mile widziani. Nigdy w życiu kelnerka nie potraktowała mnie tak jak w przydrożnym barze.Pompiarz na stacji odwrócił się do mnie plecami przy próbie podjęcia rozmowy.Dwukrotnie napadły nas żebrzące cygańskei dzieci,chcące umyć szyby . W Bukareszcie pogubiliśmy drogę,ale dzięki temu mogliśmy zaobserwować jacy są Rumuni sami dla siebie.Przy Bukareszcie Istambuł to oaza porządku. Samobójcy rowezrzyści, uciekajćy przed autami przechodnie, a nawet policja spokojnie łamiąca przepisy ruchu drogowego.Oni sami dla siebie są wręcz wrogami. Dopiero w Constancy spotakliśmy życzliwych ludzi, taksówkarza który po potrafił po angielsku wytłumaczyć drogę, portiera który nocą wpuścił nas na kemping. Ale Constanca to inna Rumuniia.Oczywiście zetkneliśmy się z tym że turystę trzeba złupić bez miłosierdzia, ale ta samo jest w Bułgarii. |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2009-06-13, 15:49
|
|
|
Hmm - dziwne rzeczy opisujesz. MarcoPolo napisał/a: | napadły nas żebrzące cygańskei dzieci | - cyganie to nie rumuni. W samej rumunii jest ich coraz mniej - natomiast od strony węgier (a na słowacji jest jeszcze gorzej) musisz być przygotowany na spotkanie z nimi. Omijaj duże stacje benzynowe, miejsca zgromadzeń TIRów, uważaj na parkingach przed marketami - normalne zasady które również dotyczą podróży przez Polskę. Ja też wjecham na głupa do bukaresztu - spotkałem się przynajmniej z trzema propozycjami pomocy - z tego jeden taryfiarz (o dziwo sporo umiał po polsku) proponował eskortowanie pod jakikolwiek adres - zagadnięty za ile - powiedział że za gratis. No ale słońce w plecy i jakoś wyjechaliśmy. Co do zasady MarcoPolo napisał/a: | turystę trzeba złupić bez miłosierdzia | - funkcjonuje w całym świecie. Nie spotkałeś chcących przypiąść krzyżyk pod Jasną Górą? Jak zapłacisz - każdy weźmie. Widocznie miałeś pecha co do ludzi i miejsc - życzę aby dalej było tylko lepiej. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2009-06-15, 18:37
|
|
|
Darku masz rację - częściową bo Cygan może też być Rumunem , skądinąd w Rumunii jest ich poza Turcją najwięcej bo różne źródła podają do 2.5 mln ludzi.
Ale jest tak jak piszesz, wszystko to co nas spotyka to subiektywne oceny, w każdym kraju żyją uczciwi i dobrzy ludzie ale też złodzieje i bandyci.Zależy kogo się akurat spotka na swej drodze.Widac miałem w Rumunii pecha spotkać nie tych co trzeba. |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2009-07-29, 00:02
|
|
|
witam.
tak było w 2005 roku w rumuni.
pewnie dużo sie nie pozmieniało?
IMG_0004.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2838 raz(y) 48,38 KB |
IMG_0008.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2838 raz(y) 49,26 KB |
|
|
|
|
 |
Track222
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Maj 2009 Piwa: 89/10 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2009-07-29, 09:18
|
|
|
Nic sie nie zmieniło!!! |
_________________ „Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę, i daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego.” - Marek Aureliusz
 |
|
|
|
 |
wałęsa
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer B Classic - Fiat Ducato 2.8 JTD
|
Wysłany: 2009-08-18, 22:24
|
|
|
Jechałem w lipcu przez Rumunię -główne drogi OK;dobrze oznakowane,pozostałe ciężko sklasyfikować;noclegi na dziko bez kłopotów ludzie mili.Widać że w tym kraju coś zaczyna się dziać.Natomiast Bułgaria zatrzymała się 20 lat temu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|