Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie. |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 477/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2025-07-26, 05:06
|
|
|
Prawdopodobnie ustawić lub wymienic regulator solarów. Wszystko wskazuje na to że po naładowaniu akumulatorów napięcie leci w górę co powoduje awaryjne wyłączanie odbiorników. Ale to wróżenie z fusów, a właściwie z jednego fusa. Nie podałeś jakie masz napięcie w instalacji, jaki regulator, jaki bms... W zasadzie nie podałeś żadnych szczegółów umożliwiających diagnozę poza tym że latem przestaje działać. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
buben
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: knaus
|
Wysłany: 2025-07-26, 13:39
|
|
|
Świstak dzięki za odpowiedź do kampera będę miał dostęp w poniedziałek
Twoja diagnoza jest bardzo prawdopodobna gdyż te objawy występują przy jeździe i dużym
nasłonecznieniu
pospisuję co mam zamontowane i napiszę w poniedziałek |
|
|
|
 |
buben
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-28, 16:56
|
|
|
Już jestem na miejscu uzupełniam dane
Rapido c86 z 2023
regulator solarów Lumiax MT3075 30A
ładowarka Redarc BCDC1240 40A
BMS JK 200A
Napięcie jakie mi pokazuje na wyświetlaczu 13,26V 98% naładowania
coś jeszcze? |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 171/133 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2025-07-28, 17:24
|
|
|
buben napisał/a: | te objawy występują przy jeździe i dużym
nasłonecznieniu | Prawdopodobnie źle ustawiony BMS akumulatora |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
buben
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-07-28, 17:52
|
|
|
Na które parametry zwrócić uwagę? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 95/94 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-08-06, 10:12
|
|
|
Gdybym przeczytał cały wątek, to może znalazłbym odpowiedź.
Mam w tej chwili akumulator AGM. Chcę wymienić na Lifepo4. Ładowarka CB-516, regulator solara SPS110. Ładowarka jest ustawiona na żel, a regulator solara na agm. Czy to prawidłowe parametry? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-08-06, 10:45
|
|
|
Ustawienia ok. W praktyce nie ma to większego znaczenia co ustawisz bo to niewielkie różnice w wychodzącym prądzie w lifepo4 przyjmie wszystko. W ustawieniach chodzi o to że żel ma minimalnie wyższe napięcie niż kwas czyli jest bardziej wydajny przy ładowaniu, tylko że prądy na lifepo4 mogą być jeszcze wyższe. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-06, 12:39
|
|
|
Dziękuję Orkaaa. Ze mnie to taki trochę aptekarz.
Po ustawieniu regulatora solara na agm, mam napięcie na klemach obecnego agm 14,7V. Przy Pb i żelu będzie to trochę mniejsze napięcie. Zostawić tak jak jest, czy obniżyć napięcie ładowania?
Tak samo w ładowarce sieciowej Pb ma mniejsze napięcie o 0,2V niż żel. Mam ustawione na żel. Podobno Lifepo4 nie lubią w ładowarkach trybu floating, a ładowarki CB -516 taki tryb mają
Trzeba uważać i po naładowaniu odłączyć od słupka? |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-08-06, 15:11
|
|
|
Pytasz o aptekarskie detale. Ja w swoim kamperze ładowarkę 230/12 ustawiłem na żel bo daje trochę wyższe napięcie. Czy to ma wpływ na akumulator ???? Pewnie się nigdy nie dowiem. Generalnie jest tak że inteligentny bms sam dostosowuje parametry do aktualnego stanu naładowania / napięcia / akumulatora. Zalecane napięcia to 14,4 do 14,6 v. Ale czy ładowarki przez cały cykl utrzymują to napięcie ???? Bms sobie poradzi. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-06, 17:12
|
|
|
orkaaa napisał/a: | Pytasz o aptekarskie detale. |
Pytam, bo zacząłem przestawiać regulator solara, ładowarkę. Zaczęły zmieniać się napięcia. AI co pytanie, to sprzeczne odpowiedzi.
Zakupu dokonałem i niech się dzieje Wola Nieba |
|
|
|
 |
buben
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-08-06, 18:51
|
|
|
Panowie temat ogarnięty dniagnozy były trafne mój regulator solarny nie dawał rady
wymieniłem na victrona 100/50 i śmiga rewelacyjnie kolegom którzy pomogli stawiam po piwku
i dziękuję |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-07, 09:17
|
|
|
Nigdy nie brałem tego pod uwagę, ale czy ktoś zwrócił uwagę na to, że Lifepo4 przedłuża żywotność kamperowej elektroniki i sprzętów na 12V używanych w kamperze? Lifepo4 to praktycznie prawie stałe napięcie w porównaniu do kwasów.
Może po zastosowaniu Lifepo4 będzie mniej awarii np. naszych Trum, TV, lodówek? |
|
|
|
|
 |
Bogusław i Ewa
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Piwa: 75/27 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2025-08-07, 11:25
|
|
|
Bardzo słuszna uwaga.Lodówka po zamontowaniu Lifepo4 przestała stroić fochy.Wcześniej potrafiła się wyłączyć nagle,podejrzewałem elektrozawór.Wyższe i bardziej stałe napięcie zrobiło swoje. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 359/152 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2025-08-07, 17:59
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Nigdy nie brałem tego pod uwagę, ale czy ktoś zwrócił uwagę na to, że Lifepo4 przedłuża żywotność kamperowej elektroniki i sprzętów na 12V używanych w kamperze? Lifepo4 to praktycznie prawie stałe napięcie w porównaniu do kwasów.
Może po zastosowaniu Lifepo4 będzie mniej awarii np. naszych Trum, TV, lodówek? |
Bardzo ciekawa teoria można ją nazwać teorią czystego prądu.
Urządzenia nominalnie na 12V mają mieć lepsze życie przy stabilnym 14V z ogonkiem?
Aż jęknęły z radości przegrzane stabilizatory i 16V kondensatory czując bardziej rychłą emeryturę. A i przekaźnikom zrobiło się bardziej ciepło na duszy. Bo to wszystko o kilkanaście procent więcej prądu do przerobienia i to już na stałe a nie okazjonalnie ale dadzą radę a może trochę szybciej udadzą się na spoczynek
Nadmierne spadki napięcia nie szkodzą elektryce, najwyżej będzie kijowo działać przy bardzo niskim napięciu. W odróżnieniu do wyższych skoków napięcia, te są dopuszczalne ale bez przesady bo mogą być zabójcze dla naszych gadżetów.
Armatura elektryczna jest przystosowana do skoków napięcia ale w pewnym zakresie bo większość z nich jest wewnętrznie stabilizowana.
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-13, 13:59
|
|
|
Po pierwszej próbie ładowania Lifepo4 z alternatora zauważyłem, że ciągnie to to ok.50A prądu. Trzeba zastosować jakiś ogranicznik prądu, czy zostawić tak jak jest i zapomnieć o sprawie? |
|
|
|
 |
|