Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie. |
Autor |
Wiadomość |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 95/94 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-08-13, 15:15
|
|
|
MisioKRAK napisał/a: | Ja zastosowałem dwie ładowarki by mieć 100A ładowania |
Może moje pytanie będzie niemądre. Ile amperów ciągną z alternatora te ładowarki? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-08-14, 12:45
|
|
|
Ładowanie z alternatora. Inteligentny alternator dostosowuje napięcie ładowania do stanu akumulatora samochodowego!!! Jeżeli jest full to przestaje sensownie ładować i dlatego stosuje się min ładowarki dc dc które wymuszają na alternatorze pracę i prąd ładowania jest proporcjonalny do ładowarki zwykle jest to 30 A lub 50 A ale spotkałem też 40 A . Można też stosować kombinacje ładowarek np 2x 50 A i mamy 100 A .
Sprawdzałem doświadczalnie mój alternator na pustym akumulatorze samochodowym daje 12o A a potem proporcjonalnie do stanu naładowania natężenie spada.
Czasami stosuje się dc dc aby ograniczyć prąd natężenie ładowania. Robią to Ci którzy np mają aku lifepo4 100 Ah gdzie zalecany prąd ładowania jest np 20 A.
Ile można ładować przy 280 Ah - na maxa o.5 C czyli 140 A . Wszystko niższe czyli np 50 A będzie ok. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-14, 15:09
|
|
|
Dziękuję za wykład.
Jeżeli mój Lifepo4 ciągnie max 50A, to chyba nie ma sensu wg tego co piszesz pchać łap w obecny system ładowania. Zalecany prąd ładowania to 20-100A. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 143/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2025-08-14, 16:58
|
|
|
Janusszr, nigdzie nie napisałeś jaki LiFePO4 kupiłeś. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-14, 18:04
|
|
|
krzlac napisał/a: | Janusszr, nigdzie nie napisałeś jaki LiFePO4 kupiłeś. |
Wattcycle 12V/100Ah. Jest to jedyny akumulator, który idealnie pasuje do mojego kamperka w miejsce pod siedzeniem. Takie mam w kamperze uwarunkowania, że nic większego nie wcisnę. Na leżąco, stojąco do góry nogami, wzdłuż i w poprzek. Nic większego
Jestem mega zadowolony, że chociaż właśnie taki wszedł w miejsce 100Ah Agma. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-08-14, 19:41
|
|
|
Jak 100 Ah to ładowanie 50A. W miejsce 100 AGM to wchodzi 280 Ah LiFePO4, ale samoróbka. |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-14, 21:29
|
|
|
Nigdy mi nie zabrakło prądu z AGMa, to tym bardziej nie zabraknie z Lifepo4. Skromny gość ze mnie
Nawiasem mówiąc, to ten AGM też był szukany na miarę. L350xSz175xH190 Taka uroda tego miejsca na akumulator. Chciałem wycyganić schowek na buty, ale opór żony jest nie do przejścia |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 67/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-08-15, 08:56
|
|
|
Janusz sprawdź dokładnie parametry swojego akumulatora. Jest napewno gdzieś napisane jaki jest zalecany i jaki max prąd ładowania. Te 0,5 C - jest przy dobrych ogniwach i bms.
Ale jak gorsze ogniwa wsadzili to czasami ten prąd ładowania jest mniejszy. Myślałem że masz samoróbki 280 ah ale jak to 100 ah to bym jednak sprawdził. Niby bms powinien sobie z tym poradzić ale …. Lepiej sprawdzić dwa razy. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-15, 12:25
|
|
|
Zalecany prąd ładowania to 20-100A. Można za pomocą aplikacji w takim zakresie sobie ustawić. Według tejże aplikacji:
ładowarka dostarcza 16-17A, panel fotowoltaiczny 5A, a alternator 40-50A. 50A nie przekracza.
To jest akumulator Wattcycle, dedykowany do montażu pod siedzeniem. Do takich aut jak m.innymi moje. Oczywiście BSM jest.
Moje obawy dotyczą alternatora. Czy przy 50A dla Lifepo4 + ładowanie akumulatora rozruchowego, zasilania świateł i innych odbiorników z alternatora nie zrobi się sopel. W aplikacji mam funkcję rozłączania ładowania tego Lifepo4. Przez pierwsze minuty po uruchomieniu będę może musiał korzystał z tej funkcji.
Będę musiał jeszcze sprawdzić, czy po uruchomieniu lodówki kompresorowej i zamrażarki ten prąd ładowania nie przekroczy 50A. To za kilka dni. Jestem poza domem. |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-08-15, 13:01
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Nigdy mi nie zabrakło prądu z AGMa... |
Ale chyba bez lodówki i zamrażarki kompresorowej? |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-15, 17:35
|
|
|
krzlac napisał/a: | Janusszr napisał/a: | Nigdy mi nie zabrakło prądu z AGMa... |
Ale chyba bez lodówki i zamrażarki kompresorowej? |
Zawsze i wszędzie z tym sprzętem
Nie mam klimy, ale korzystam z piekarnika, tostera, telewizora, ładuję telefony, oświetlenie, Truma również coś ciągnie. Raz nawet w dzikim terenie uruchomiłem wędzarkę na prąd. Musiałem odpalić silnik na 10 minut. Nigdy, przenigdy nie zabrakło mi prądu. Zazwyczaj nie dzikuję, ale czasami zdarza się. Żona dziwiła się po co nam ten Lifepo4 jak zawsze prądu było dostatecznie dużo. |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-08-15, 18:47
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ...Musiałem odpalić silnik na 10 minut... |
No to całe 3 Ah doładowałeś. Karawaningowy cudotwórca jesteś. Powiem Ci jak wnuk po halibucie: SZACUN. |
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-08-15, 19:20
|
|
|
krzlac napisał/a: | Janusszr napisał/a: | ...Musiałem odpalić silnik na 10 minut... |
No to całe 3 Ah doładowałeś. Karawaningowy cudotwórca jesteś. Powiem Ci jak wnuk po halibucie: SZACUN. |
Niech będzie 2Ah. To wystarczyło na dokończenie wędzenia dwóch brosm. Bez łbów i ogonów Odpaliłem silnik, bo przetwornica zaczęła domagać się większego prądu i napięcia.
Żaden cudotwórca ze mnie. Preferuję kempingi z prądem. Przez kilka, kilkanaście godzin postoju na odpoczynek podczas dojazdu np. do Grecji przecież nie rozładuję akumulatora. Tak samo podczas np. przerw w jeździe np. na posiłek, czy na promie. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2025-08-15, 19:43
|
|
|
Janusszr napisał/a: | ...Preferuję kempingi z prądem... |
Ot i wyjaśnienie cudu. Ja przez 130 000 tyś km kamperowania stałem przy słupku dosłownie kilka razy. Lodówka kompresorowa od początku, do tego express ciśnieniowy. Wiele razy "podpierałem" się agregatem. Teraz z LiFePO4 280 Ah cztery dni na plaży w Grecji na dziko i dalej 50% w baterii. |
 |
|
|
|
 |
|