|
|
|
RATVAN czyli szczurek na pierwszy rzut oka |
| Autor |
Wiadomość |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2025-10-17, 16:19
|
|
|
Nowe koła. Felgi z demobilu samodzielnie odczyszczone i malowane: Farba Epoksydowa Transpoxy Barrier nakładana pędzlem (poszło niecały litr na 5 felg) + lakier akrylowy BOLL RALLY mat w sprayu (1szt z luzem). Obute w nowe opony na lekki teren: chińskie Sailun Terramax A/T 235/75R15 109S. Wybór poparty kilkoma artykułami i filmami offroad - osobistych doświadczeń nie mam w tym temacie żadnych. Na pytanie czy huczą nie odpowiem - iveco jest tak głośne, że na prawdę nie ma to żadnego znaczenia:) Natomiast wulkanizator był pozytywnie zaskoczony, że dały się ładnie wyważyć (tylko 1 sztuka musiała dostać więcej odważników - ale czy to opona czy felga?).
Opony są nieco wyższe niż oryginalne więc zyskałem jakieś pół centymetra na prześwicie. Co ciekawe prędkościomierz nie wydaje się znacząco przekłamywać - taki radarek kontrolny przy szosie pokazał 50 mniej więcej zgodnie. Po 2 tyś km nie mam uwag. No może jedną - maksymalne ciśnienie dla tej opony to 3,5bar i na takim jeżdżę, czyli trochę mało jeśi przyjąć, że dostawczaki jeżdżą najczęściej na 4 lub więcej. Choć zapewne są tradycyjnie przeładowane, a ja w limicie się mieszczę
Solo opony wyglądały zacnie - na wielkim busie jakoś tak się skurczyły i złagodniały
Przy okazji odświeżyłem też zapas na klapie (ze starą oponą) - kolega majsterus powinien być ukontentowany.
Przy okazji też pytanie jaki wozić podnośnik, hydrauliczny słupek swoje waży ale czy trapez uniesie?
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 244/202 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-10-18, 10:03
|
|
|
Wojadżer, | Cytat: | | nowe opony na lekki teren: chińskie Sailun Terramax A/T 235/75R15 109S. Wybór poparty kilkoma artykułami i filmami offroad - osobistych doświadczeń nie mam w tym temacie żadnych |
Było zapytać Kompleta. On wie wszystko o Sailunach
Ale jestem pewny, że oponki fajne i " będzie pan zadowolony"
Pytanie dodatkowe.
Te lakiery na felgi - też bez osobistych doświadczeń ?
Czy masz jakieś informacje, że się sprawdzą ? |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
| |
|
|
|
 |
Wojadżer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: iveco daily 35s17 max (plan na 4 osoby)
Nazwa załogi: kwartet
|
Wysłany: 2025-10-26, 11:19
|
|
|
| Darson napisał/a: | Te lakiery na felgi - też bez osobistych doświadczeń ? |
Bez - tylko na podstawie filmów z yt i komentarzy. Na razie jestem zadowolony. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|