Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przenośna automatyczna antena SAT
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/44
Wysłany: 2025-10-19, 20:59   Przenośna automatyczna antena SAT

Potrzebuję automatyczną antenę SAT do nowego kamperka , ale nie chciał bym jej montować na dachu na stałe. W poprzednich kamperach miałem i anteny SAT i klimatyzacje dachowe a teraz klima będzie podławkowa, więc antena jako jedyna "psuła by" dach.
Znalazłem taki wynalazek jak na poniższym filmie i zastanawiam się czy to jest cokolwiek warte i czy czymś takim można liczyć na sensowny odbiór. ?
Może ktoś ma i używa i mógłby polecić lub odradzić .
Gdyby to działało dobrze to ciekawa opcja , bo można podobnie jak Starlinka ustawić w miejscu dającym szansę odbioru , kiedy kamper stoi np. pod drzewami.
Obawiam się jednak, że talerz jest za mały i dodatkowo pod czaszą z pewnością lekko tłumiącą sygnał , wiec szału może nie być

Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/612
Wysłany: Wczoraj 10:28   

joko napisał/a:
Może ktoś ma i używa i mógłby polecić lub odradzić

Nie mam, bo do tv korzystam ze smarta i internetu, ale na kempingu Baska Beach widziałem kilka kamperów i kampervanów korzystających właśnie z takiej anteny. Gdyby to był sprzęt badziewny to raczej po paru próbach daliby sobie spokój z nim .

Rwaldi 
trochę już popisał

Twój sprzęt: RIMOR;RAPIDO 7410;Hymer Eriba;Adria Matrix SC
Nazwa załogi: Strażacy
Piwa: 6/10
Wysłany: Wczoraj 12:18   

Za bardzo nie znam się na tym ale byłem w podobnej sytuacji czyli chciałem coś kupić co byłoby sensowne i dobrze działało - czyli podążając za myślami aby przejść do czynów zacząłem czerpać wiedzę z netu oraz wspierając się sztuczna inteligencją - ChatGPT - zrezygnowałem z tego ustrojstwa i kupiłem automat na dach twierdząc, że za mali jesteśmy aby sięgać dachu i widzieć co tam jest zamontowane ?

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 533/44
Wysłany: Wczoraj 13:17   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
Może ktoś ma i używa i mógłby polecić lub odradzić

Nie mam, bo do tv korzystam ze smarta i internetu, ale na kempingu Baska Beach widziałem kilka kamperów i kampervanów korzystających właśnie z takiej anteny. Gdyby to był sprzęt badziewny to raczej po paru próbach daliby sobie spokój z nim .

Sławku widomo, że teraz to najczęściej korzysta się ze Smarta, ale normalna satka też się przydaje, zwłaszcza w miejscach gdzie internet jest "cenny" :szeroki_usmiech
Mam Starlinka i to on głównie jest źródłem danych dla Netflixa, Youtuba czy innych Prime'ów , ale po pierwsze nie wszędzie da się pogodzić fajną zacienioną miejscówkę z odbiorem Starlinka (nawet na długim kablu :haha: ), a po drugie to też nie jest do końca za darmo czy za cenę abonamentu. Za ostatni miesiąc spędzony we Włoszech zapłaciłem 650PLN z czego około 150 to ten abonament, a reszta to zużycie ponad abonamentowy limit :lol:

Satkę otworzysz i można za darmo posłuchać choćby o czym aktualnie kłamią :haha:

Ja miałem antenę SAT praktycznie od zawsze i teraz na nowego też z tego przyzwyczajenia chciałbym mieć.
Tak jak pisałem zrezygnowałem z klimy dachowej na rzecz rozwiązania montowanego pod podłogą i teraz ta antena to byłby jedyny grat odstający ponad okna dachowe. Są wprawdzie jakieś antenki płaskie co się praktycznie na dach kładą , ale to chyba jeszcze większy badziew jak ta kopuła.
To mnie zainteresowało , bo podobnie jak starlinka można sobie w razie potrzeby wywalić przez okno na dach, albo ustawić na ziemi obok kampera w miejscu, gdzie będzie widoczność satelity . Prawda jest taka , że nawet te dobre duże anteny w warunkach kiedy kampera chowamy przed słońcem w gęstych krzakach , zwyczajnie sobie nie radzą . Antena nie połączona na stałe z kamperem jest w tym układzie zwyczajnie praktyczniejsza .

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: Wczoraj 18:55   

Kuba , generalnie coraz mniej używam saty. Idę drogą neta i smarta. Lepsze rozwiązanie mieć możliwość posiadania neta w każdym kraju , a jak jestem na kempingu to net jest darmowy.
W poprzednich latach ładowałem kartę Canal na pół roku za 100 i miałem na cały sezon TV , ale czasy się zmieniają. Teraz jak kupię nowego kampera to przede wszystkim zamontuję dobrą antene wifi i ściągać neta. Teraz zastanawiam się nad ściągnięciem anteny z dachu. :spoko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 358/714
Wysłany: Wczoraj 19:29   

Kombinujesz zobacz jak pięknie się prezentuje :ok
System satelitarny Oyster® V Vision, z konwerterem LNB Single, biały | Karawaning, kemping \ Multimedia \ Systemy satelitarne https://share.google/rgaScODP69mRvJpe8

IMG_20251020_192430.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 179,87 KB

stander 
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER
Otrzymał 24 piw(a)
Wysłany: Wczoraj 19:45   

https://www.go-market.pl/...,100039025.html
Mam nie używana od dawna sprawdzona byłodobrze
Oddam nie drogo