Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skuter jako obowiązkowe wyposażenie kampera.
Autor Wiadomość
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 370/759
Wysłany: 2025-10-25, 13:21   

przemo.d napisał/a:
;) , nawet na tym filmie widać jak wiele miejsca zajmuje motorek w tak wielkim garażu ;) Ale Robert ma rację ktoś musi to kupować skoro jest w ofercie :spoko
?

:spoko Przemo i tak mnie nie zdenerwujecie nawet z Andrzejem :haha: Andrzej jest zakochany w PCX bo lubi wyglądać nie gotują jedzą w knajpie, ja wszystko w biedronce to mnie jest potrzeba podłogi w skutrze
:haha: a propos wjezdzania do garażu mam doświadczenie bo wkładałem rowery ręcznie i nie dość że skrzynki to jeszcze gimnastyk a przy wkładaniu teraz nic nie pcham do garażu tylko rowerki i ewentualnie worek ziemniaków 10 zgrzewek wody i kilka drobiazgów a i tak załadunek mojego wysuwanego veloslide jest fajny, mnie się zwyczajnie nie podoba :haha: tak jak Andrzejowi się tylko podoba PCX, platforma za kamperem, nie jestem do końca idiotą i wiem przyznaje ci rację jest to najbardziej skuteczne i bezobslugowe urządzenie do wożenia czegokolwiek, :) :haha:
Kocham Andrzeja i jego najmojsze konstrukcje i Ciebie z rampą też uwielbiam nie mnie do przewozu roweru wybiorę mój patent :szeroki_usmiech
:spoko

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 141/187
Wysłany: 2025-10-25, 14:47   

majsterus napisał/a:
I wszystkie te rozwiązania to kant d...y.

majsterus napisał/a:
zapomniałem że tutaj są sami eksperci, dla których nie ma bardziej mądrych życiowo :mrgreen:

Jak zwykle masz rację :haha: :haha: :haha:

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Komplecik
AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 18/91
Wysłany: 2025-10-25, 17:24   

Czyli, Michaś, wszystko po staremu - gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania... :haha: :haha: :haha:

Najlepsze w tym jak zawsze jest to, że wszyscy mają rację, każdy swoją, i każdy z tą swoją racją podróżuje, i wozi swojego ,skutra' gdzie chce, i o tę swoją rację jak lew walczy swoimi argumentami :floret:
Niby wymiana poglądów jak w przedszkolu (czyja zabawka jest lepsza) ale te argumenty pomagają innym dokonać wyborów i póżniej mieć też swoją rację.
Napewno niejednemu pomogą , może komuś nawet :dupa uratują, i to nie tylko tę kamperową :bajer
Tak więc dawać Panowie, dawać, o ważnych sprawach debatujecie :bigok

Ps. Dobrze, że ja się nigdy nie wychyliłem ze swoim sposobem wożenia skutera :hide: , bo dopiero posypałyby się gromy i błyskawice, nawet teraz, w zimie :hihi: :terefere

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 54/59
Wysłany: 2025-10-25, 18:54   

Sewek napisał/a:
Nie wrzucałbym wszystkich rozwiązań do jednego worka. Wg przepisów minimalna masa spoczywająca na przedniej osi (w ciężarówkach) to 25% masy własnej pojazdu. W przypadku pojazdu z tylnym napędem nie ma problemu braku przyczelności przy podjeżdzaniu pod górę. Akurat Sprinter 412 znany jest z bardzo mocnej ramy, dlatego nie obawiam się jakichkowiek problemów z nią związanych.
Zresztą do takich zamochodów montuje się windy załadunkowe o udźwigu 1t i chodzi to bez problemu.

Tym czy podjadę czy nie, czy wytrzyma rama bym się nie martwił, bardziej martwił bym się tym, czy przy gwałtownym hamowaniu wyhamuje :wyszczerzony: Odciążony przód nawet przy bliźniakach.... nie wróżyć nic dobrego :(
:spoko

majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 16 piw(a)
Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 2025-10-25, 22:07   

Sewek napisał/a:
Nie wrzucałbym wszystkich rozwiązań do jednego worka. Wg przepisów minimalna masa spoczywająca na przedniej osi (w ciężarówkach) to 25% masy własnej pojazdu. W przypadku pojazdu z tylnym napędem nie ma problemu braku przyczelności przy podjeżdzaniu pod górę. Akurat Sprinter 412 znany jest z bardzo mocnej ramy, dlatego nie obawiam się jakichkowiek problemów z nią związanych.
Zresztą do takich zamochodów montuje się windy załadunkowe o udźwigu 1t i chodzi to bez problemu.

Tylko zapomniałeś dodac, że te windy są w kontenerach gdzie woda sobie może lecieć w narożnikach, a kamper ma inną budowę i ma być szczelny, bo zgnije..tak myślę :wyszczerzony:

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 30/147
Wysłany: 2025-10-25, 23:19   

Robert pocieszę Cię jak bym miał rowery elektryczne to Twój patent bym wybrał, bo chyba sezon jest dłuższy na takowe wehikuły od skuterowego, pewnie nie chciał bym aby mokły, rowery nie śmierdzą itd.

Co do tego odciążania przodu bo jest tu dużo takich aluzji. Miejscem przyłożenia tego ciężaru rampy ( jak by ktoś nie trybił piszemy o rampie którą wcześniej wstawiłem s.14 ), skutera i innych ewentualnie gratów zamontowanych na niej jest nie tył kamperka a okolice tylnego koła/osi pojazdu ( zazwyczaj jest to spora odległość, różna w różnych pojazdach) bo tam jest przyłożony ten cały ciężar :spoko Tam montowane są uchwyty rampy czy haka. Cała dalsza konstrukcja wisi w powietrzu / sprężynuje /.Mam nadzieje, że nadążacie.

Co do pomysłu kolegi "Sewek" posiadam na Vitku podobne rozwiązanie ( nie żebym był jakimś fanem ramp ) :haha: ale ciężkie rzeczy się wozi i trzeba dbać o plecki. Taka rampa ALU jak na focie ma nośność 400KG demontuje się ją z pojazdu tak max 30 sek. jak trzeba paletę widlakiem wrzucić. Waży może ze 20 KG. rozkłada się jedną ręką 3 sek. Jakikolwiek napęd jest tu całkowicie zbędny bo komplikuje tylko konstrukcje zwiększa wagę mechanizmu i zmniejsza niezawodność. Przekręcenie tego co na foto do innego auta trwało 3 minuty a jestem świeżo po takowej zmianie :) Mam to ładnych parę latek i używane jest nie sporadycznie a zawodowo.

Ramparr.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 889,13 KB

Rampazz.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 220,48 KB

Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2025-10-26, 11:01, w całości zmieniany 1 raz  

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 553/45
Wysłany: 2025-10-25, 23:51   

Mnie wożenie czegokolwiek , czy to rowerów czy skuterów na tylnej ścianie , albo na rampie już nie interesuje i nie chciał bym już do tego rozwiązania wracać jeśli nie będę musiał.
Kiedyś woziłem tak rowery, ale po wsadzeniu ich do garażu już nigdy z bagażnika rowerowego nie skorzystałem (jedynie jako suszarka na pranie :haha: )
Wożenie w ten sposób to zawsze wynik kompromisu , albo braku innych lepszych możliwości.
Normalne, że jak ktoś nie ma odpowiednio dużego garażu , albo ma go zajętego przez inne , bardziej potrzebne graty, to przewożenie rowerów czy skutera na zewnątrz jest jedyną , a nie żadną lepszą opcją.
Nie bez powodu ten duży schowek z tyłu kampera nazywany jest "garażem" :spoko .......... problem tylko w tym, że spora cześć ludzi korzysta z niego tak, jak korzysta z garażu we własnym domu :haha:
Jak się jedzie w lecie po jakimś osiedlu domków jednorodzinnych, kiedy dużo garaży jest pootwierane , to w 90 przypadkach na 100 samochody stoją na podwórku , a w garażu jest cały bajzel który się w chałupie nie zmieścił :haha: :szeroki_usmiech

Jakbym nie miał odpowiednio dużego garażu (albo nie miał go wcale) to nie miał bym innego wyjścia jak zamotnować taką czy inna rampę. Natomiast mając garaż mieszczący skuter , ale zajęty przez inne przydasie , wolał bym z tyłu założyć jakąś skrzynię , kufer czy innych schowek i tam wpierdzielić te graty, a skuter dać do środka .

Nie zgadzam się również z opinia, że ładowanie skutera na rampę jest jakoś specjalnie prostsze i szybsze jak pakowanie go do garażu (zwłaszcza jeśli korzysta się z proponowanej przez Komplecika wciągarki) , a nawet jeśli minimalnie prostsze to nie jest to na tyle poważna zaleta, aby zniwelować wady tego rozwiązania , takie jak np:
- gorsze zabezpieczenie przed kradzieżą i wandalizmem
- gorsze zabezpieczenie przed wodą i brudem
- znacząco większe obciążenie tylnej osi , oraz całej konstrukcji zabudowy (to o czym słusznie pisze Majsterus)
- pogorszenie manwerowości poprzez niepotrzebne wydłużenie całego pojazdu
- pogorszenie trakcji
- pogorszenie estetyki pojazdu
itp.itd. :spoko

Sewek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FFB Tabbert 705 MQ
Nazwa załogi: Seweryn i Kamila
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2025-10-26, 09:42   

majsterus napisał/a:
Sewek napisał/a:

Tylko zapomniałeś dodac, że te windy są w kontenerach gdzie woda sobie może lecieć w narożnikach, a kamper ma inną budowę i ma być szczelny, bo zgnije..tak myślę :wyszczerzony:

Nie, nie zapomniałem, ponieważ mialem na myśli windy (platformy) załadunkowe do towarów, które są montowane do ramy nośnej pojazdu i najczęściej stanowią zamknięcie kontenera.
Mam też wrażenie, że chyba niezbyt jasno opisałem swój pomysł na wykonanie platformy, co wprowadziło nieco zamętu. Z oryginalnej platformy chcę wykorzystać tylko ramiona hydrauliczne, a samą platformę wykonuję już własnoręcznie. Motocykl będzie przewożony w poprzek za kamperem, w odpowiedniej wysokości nad powierzchnią, możliwie blisko za tylną ściaój garaż nie należy do małych, ale ną pojazdu. Przez mechanizm opuszczania platformy odpada problem z wtaczaniem motocykla, również jego mocowanie będzie proste przez sastosowanie kołyski na przednie koło. W moim przypadku nie wystąpią problemy z przeciążeniem tylnej osi, oraz ze zbytnim odciążeniem przedniej. Rozważania o wprowadzaniu motocykla do garażu traktuję jako bezprzedmiotowe. Mój garaż nie należy do małych, ale jednak nie pomieści pełnowymiarowego sprzętu klasy ADV. W miarę postępu prac umieszczę jakieś zdjęcia.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 553/45
Wysłany: 2025-10-26, 10:45   

Sewek napisał/a:
Mój garaż nie należy do małych, ale jednak nie pomieści pełnowymiarowego sprzętu klasy ADV.

Czyli tak jak napisałem , montaż sprzętu na zewnątrz nie dlatego, że tak jest lepiej , tylko dlatego że jest to jedyne wyjście przy posiadanym sprzęcie (i tym transportowanym i tym transportującym)
To czy rampa będzie taka czy inna to już temat wtórny , który ma na celu poprawę komfortu korzystania ,podobnie jak wciągarka do garażu.

W wyprawowym kamperku którego buduję rowery czy skuter też będą musiały być wożone na rampie , bo garażu w tradycyjnej formie i w odpowiednich wymiarach tam nie będzie , ale traktuję to jako wadę i dyskomfort .
W "cywilnym" kamperze garaż mam odpowiedni i jest to jedyna opcja jaką biorę pod uwagę :spoko

przemo.d 
stary wyga

Wysłany: 2025-10-26, 11:20   

SEWEK teraz zatrybiłem bo szukałem drzwi gdzie chcesz to zamontować wczesniej :lol:
To taka popularna rampa dla niepełnosprawnych podnosząca wózek do wysokości podłogi pojazdu :aniolek zamontujesz ją za kamperkiem I z poziomu drogi będziesz unosił pojazd do jazdy, montaż pojazdu "łatwizna" na ziemi / kołyska na przednie koło ja dał bym jeszcze uchwyt na motyle blokujący tylne koło po zaparkowaniu i pas przez fotel/ unoszenie także masz gotowe :spoko Mnie się podoba pomysł i nie moze się nie udać , szczególnie przy sprzęcie ADF który po "dobrej zabawie" nie specjalnie nadaje się aby gdziekolwiek do środka go pakować :mrgreen:
Spojrzeń na dany temat jest jak zawsze kilka:)
Dwoje "dziadkow" z wielkim garażem zajmującym 1/3 pojazdu inaczej patrzy na dany temat niż gruba ekipa której szkoda bezcennego miejsca wewnątrz na transport śmierdzącego brudnego motocykla :haha:
Powodzonka.

Sewek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2025-10-26, 12:18   

przemo.d napisał/a:
SEWEK teraz zatrybiłem bo szukałem drzwi gdzie chcesz to zamontować wczesniej :lol:
To taka popularna rampa dla niepełnosprawnych podnosząca wózek do wysokości podłogi pojazdu :aniolek zamontujesz ją za kamperkiem I z poziomu drogi będziesz unosił pojazd do jazdy, montaż pojazdu "łatwizna" na ziemi / kołyska na przednie koło ja dał bym jeszcze uchwyt na motyle blokujący tylne koło po zaparkowaniu i pas przez fotel/ unoszenie także masz gotowe :spoko Mnie się podoba pomysł i nie moze się nie udać , szczególnie przy sprzęcie ADF który po "dobrej zabawie" nie specjalnie nadaje się aby gdziekolwiek do środka go pakować :mrgreen:
Spojrzeń na dany temat jest jak zawsze kilka:)
Dwoje "dziadkow" z wielkim garażem zajmującym 1/3 pojazdu inaczej patrzy na dany temat niż gruba ekipa której szkoda bezcennego miejsca wewnątrz na transport śmierdzącego brudnego motocykla :haha:
Powodzonka.

Tak, dokładnie! Jeździmy w piątkę, więc garaż zawsze jest wypełniony :)

przemo.d 
stary wyga

Wysłany: 2025-10-26, 12:42   

U mnie także duża ekipa i lepiej mieć dodatkowe spanie w garażu niż wąchać smrody sprzętu który I tak co kilka lat się wymienia. Ludzie ważniejsi od sprzętu..
To już dawno wymyślono i abyś nie musiał się na własnych błędach uczyć jest temat łatwego i bezpiecznego montażu. Siły działające góra-dół to na pewno opanujesz podczas montażu tego do pojazdu tak zakładam. Ale na taki motocykl przewożony za kamperkiem działają spore siły poziome które mogły by Cię zaskoczyć :spoko na np. krętej górskiej drodze pokonywanej szybko pojazd chciał by opuścić rampę przesuwając się w bok! Trzeba mu to uniemożliwić.
Są gotowe rozwiązania na fotkach zerknij.
Jak by nie chciało Ci się tego strugać to w katalogu SAWIKO występuje ten niebieski pałąk trzymający w pionie, te 2 uchwyty z motylkami i pasem oraz komplet automatycznych pasów mocujących w osobnym zestawie i to nie za " miliony monet" :lol: da się to zakupić osobno bez rzeźbienia.

uchwyt_rampa.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 861,17 KB

Rampa_roz.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 888,65 KB

Sewek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2025-10-27, 09:17   

przemo.d napisał/a:
U mnie także duża ekipa i lepiej mieć dodatkowe spanie w garażu niż wąchać smrody sprzętu który I tak co kilka lat się wymienia. Ludzie ważniejsi od sprzętu..
To już dawno wymyślono i abyś nie musiał się na własnych błędach uczyć jest temat łatwego i bezpiecznego montażu. Siły działające góra-dół to na pewno opanujesz podczas montażu tego do pojazdu tak zakładam. Ale na taki motocykl przewożony za kamperkiem działają spore siły poziome które mogły by Cię zaskoczyć :spoko na np. krętej górskiej drodze pokonywanej szybko pojazd chciał by opuścić rampę przesuwając się w bok! Trzeba mu to uniemożliwić.
Są gotowe rozwiązania na fotkach zerknij.
Jak by nie chciało Ci się tego strugać to w katalogu SAWIKO występuje ten niebieski pałąk trzymający w pionie, te 2 uchwyty z motylkami i pasem oraz komplet automatycznych pasów mocujących w osobnym zestawie i to nie za " miliony monet" :lol: da się to zakupić osobno bez rzeźbienia.

Niestety będę musiał sam coś wystrugać co zabezpieczy motocykl przed poruszaniem się po rampie. Rozwiązanie od Sawiko nie jest odpowiednie do szerokiej tylnej opony motocykla. Ale dzięki za podsunięcie pomysłu.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2025-10-27, 11:45   

Garaż dobrze mieć a zwłaszcza duży.

IMG_20250321_121623912_HDR_AE_copy_1536x2040.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 816,52 KB

Jurek Jurecki 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller 2022 Ford 170KM automat
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-27, 17:17   

joko napisał/a:
rakro1 napisał/a:
Mam Piaggio Liberty 125. Waży 110 kg.

Tak, Piaggio Liberty 125 też powinien znaleźć się na tej liście :spoko

rakro1 napisał/a:

nie robiłem jakiegoś specjalnego rankingu.
Miał być 125cm, jak najlżejszy i mieścić się do garażu.
W końcu to tylko skuter.

Też uważam że to tylko skuter , natomiast skoro jeszcze nie kupiłem i mam jakiś wybór , to czemu nie wybrać najlepszego ...... to zabawa sama w sobie , pewnie nawet lepsza jak samo kupowanie i potem używanie :bigok :spoko

Dzisiaj w salonie Piaggio sprawdziłem w oryginalnym dokumencie homologacyjnym Piaggio Liberty 2025 waży 129kg- bez kufra. A więc nie jest to 110kg.
Jeździ też całkiem OK a nawet lepiej, zawieszenie b. sympatyczne- przy moich 90kg.
Odwiedziłem też salon Hondy i faktycznie w dokumencie homologacyjnym skutera Vision 110 jest wpisana masa pojazdu- 100kg, natomiast w w homologacji SH125 wpisane 137kg. Tutaj nie miałem szansy na próbę techniczną tych skuterów.
Honda SH dłuższa o około 15cm od Vision i Liberty.

Odpowiedz do tematu