Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skuter jako obowiązkowe wyposażenie kampera.
Autor Wiadomość
WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2025-10-29, 03:02   

Nie czytałem tematu od poczatku, moze sie powtarzam,ale voku patrzyłes pod podłoge w luku bagazowym?,czy tam jest jakas rama czy tylko cieńka sklejka przykrecona do boków kampera.Pracujac w elcampie na ogladałem sie wiele zarwanych podłóg w luku bagazowym.A taki skuter jak wypadnie ......wole sobie nie wyobrazac co sie bedzie działo :gwm :gwm

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 394/785
Wysłany: 2025-10-29, 06:06   

Voku napisał/a:
Na ten mieniąc już nie ma biletów. Niestety.

Też tak było, ale sprawdziliśmy z ciekawości tuż przed wejściem i było sporo na praktycznie każdą godzinę :szeroki_usmiech

BIGL 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba - ogonek
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-30, 14:17   

Czy ktoś używa platformy do przewożenia motocykla na blaszance ? Pacjent Sprinter 407, a do przewożenia CRF 450L . Z pomiarów wyszło że będzie odrobinę wystawać za obrys ( ok 8 cm na stronę), jak dojdzie poszerzenie boczne do łóżka to da się trochę zniwelować.
Może macie do polecenia jakiegoś producenta takich platform ?
Postaw piwo autorowi tego posta

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 32/152
Wysłany: 2025-10-30, 16:23   

Te platformy składane lub nie np. SAWIKO zazwyczaj do 150kg mają nośność jak chcecie wozić prawdziwe motocylke to mają oni takie malutkie przyczepy gdzie motocykl w poprzek jeździ ale auta nie obciąża albo na bogato przyczepa motocyklowa lub jakaś mała przyczepa platforma i po temacie.. nie ma co przesadzać z wielkością i wagą do takiej rampy -> to na skuter się nadaje :spoko bo za chwilę Gold Winga któryś będzie chciał zapakować na rampe za kamperka :haha:
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2025-10-31, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

BIGL 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-30, 22:20   

przemo.d napisał/a:
Te platformy składane lub nie np. SWIKO zazwyczaj do 150kg mają nośność jak chcecie wozić prawdziwe motocylke to mają oni takie malutkie przyczepy gdzie motocykl w poprzek jeździ ale auta nie obciąża albo na bogato przyczepa motocyklowa lub jakaś mała przyczepa platforma i po temacie.. nie ma co przesadzać z wielkością i wagą do takiej rampy -> to na skuter się nadaje :spoko bo za chwilę Gold Winga któryś będzie chciał zapakować na rampe za kamperka :haha:

To lekkie moto i właśnie pod taki transport chce sobie budować wozidło. Wiem że zawsze jest alternatywa w przyczepce, ale solo jest bardzie poręczne. W nośności SWIKO się mieszczę, szukałem coś wcześniej u nich, ale bez rezultatu.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 361/24
Wysłany: 2025-10-31, 08:10   

Ja bym poszedł dalej z tym wyposażeniem kampera, może coś takiego: https://www.facebook.com/share/r/17ZV67jzzB/

majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 2025-10-31, 10:22   

przecież to AI.....

BIGL 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2025-10-31, 18:14   

majsterus napisał/a:
przecież to AI.....

Że ja ? :-/

Sewek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FFB Tabbert 705 MQ
Nazwa załogi: Seweryn i Kamila
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-10, 14:09   

Mała aktualizacja postępów: za mną pierwsze przymiarki windy na samochodzie w docelowym układzie. Pod obciążeniem ok 200 kg nawet nie widać oznak jakiejkolwiek niestabilności. Taki ciężar nie wpływa w widoczny sposób na przechylenie kampera. Sporo pracy jeszcze do wykonania, ale widzę, że cała koncepcja ma szansę się obronić.

IMG-20251110-WA0006.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 283,91 KB

0.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 115,94 KB

IMG-20251110-WA0007 (1).jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 284,06 KB

IMG-20251110-WA0011 (1).jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 344,22 KB

IMG-20251110-WA0008.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 202,13 KB

IMG-20251110-WA0012.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 350,98 KB

Wyświetl szczegóły
majsterus 
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 16 piw(a)
Wysłany: 2025-11-10, 22:14   

To jest siła statyczna. Resztę sobie poszukaj w internetach..."wydymkę" maiłem ponad dwadzieścia lat temu na politechnice...Wieszasz ponad 100kg poza tylną osią na ramieniu 1,3m, - na dźwigni, na której jest zabudowa, a gdzie towar???
Jak napisałem wyżej, to zacznie pracować wcześniej czy później, a wtedy "pokapie na łeb" :wyszczerzony:
Rozwiązanie samo w sobie jest fajne, ale nie do tego kampera. Wiem bo mam na ramie sprintera.
Nie sugeruj się tym że windy są w tego typu autach, ale one są złożone w momencie kiedy pojazd jest w ruchu, a wiec skracamy ramię, a tym samym moment gnący. A to są kontenery, a nie kampery.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 577/47
Wysłany: 2025-11-10, 23:51   

Voku napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Darek , tu nie chodzi o krytykę , a o swoje spostrzeżenia. Jeśli to dla Ciebie jest dobre rozwiązanie , to OK. W mojej ocenie jest zbędne. Nie wożę gratów których nie muszę.
Jeżdżę ze skuterem kilkanaście lat , przerobiłem różne warianty więc napisałem swoje zdanie.
Niemniej jednak każdy może zainstalować urządzenie które przedstawiłeś. :spoko

:ok
Jak na razie skuter dojechał z nami bez szwanku mocowanie się sprawdziło :D
Dziś trochę sobie pojeździłem po Barcelonie, jutro test zwiedzania w dwójkę Barcelony skuterem :D

I to rozwiązanie podoba mi się najbardziej :spoko
Spełnia wszystkie moje założenia, czyli skuter jedzie w garażu a nie na rampie , załadunek i mocowanie skutera łatwe i bez potrzeby wchodzenia do środka, potrzebny osprzęt lżejszy, tańszy i łatwiejszy w montażu od alternatywnej rampy , dużo niższe obciążenie tylnej osi w porównaniu do przewozu na rampie (mniejsze ramię siły) , skuter dojeżdża na miejsce suchy i czysty , a podczas postoju nie kusi złodzieja :spoko

Ta prowadnica w porównaniu do rozwiązania w którym stawiamy do garażu sam skuter, ma w/g mnie tę zaletę że nacisk rozkłada się bardziej równomiernie na cała szerokość podłogi .

Ja bym Darku rozważył jeszcze drobną modyfikację sposobu mocowania i blokowania skutera na czas jazdy. Te pasy są zapewne łatwe w zakładaniu , a przez to praktycznie w użyciu , ale skierowane w dół i zaczepione do samej prowadnicy mogą nie dać rady przy nagłym hamowaniu, lub temu podobnym przeciążeniu.
Myślę o rozwiązaniu podobnym do stosowanego w bagażnikach rowerowych , czyli sztywny drążek trzymający skuter w jakimś wyższym punkcie (np. kierownica, przód siedziska , itp) i zaparty o przednią ścianę garażu.

Wyświetl szczegóły
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 577/47
Wysłany: 2025-11-10, 23:52   

Sewek napisał/a:
Sporo pracy jeszcze do wykonania, ale widzę, że cała koncepcja ma szansę się obronić.

Sporo porządnej nikomu nie potrzebnej roboty :spoko

Jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią , bo sama rampo-winda będzie cięższa i bardziej skomplikowana od tego co będzie przewozić :szeroki_usmiech

Uwagi Masterusa jak najbardziej trafne :spoko

Winda pracująca w układzie pionowym była by z pewnością prostsza , lżejsza i mniej obciążała by ramę.
Ostatnio zmieniony przez joko 2025-11-11, 00:04, w całości zmieniany 3 razy  

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-11-11, 07:37   

joko napisał/a:
mniej obciążała by ramę.

Coś musi się praktycznie z tymi przewiesiami i ramami dziać, np. Adria już w nowych samochodach montuje poduszki do max ciśnienia 4bary więcej nie napompujemy zaworki upuszczają do ustawień fabrycznych, zdaje się że to zalecenia fabryczne, mogły występować pęknięcia ram. :-/
:spoko

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2025-11-11, 07:47   

Sewek napisał/a:
Mała aktualizacja postępów:

Pięknie to wygląda i oczywiście piwko za ogrom pracy jak i zdolność konstruktorskie :pifko :pifko :pifko
Ja też lubię ułatwiać sobie :szeroki_usmiech
Myślisz że to nie jest ciut przekombinowane ;)
:spoko

Sewek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FFB Tabbert 705 MQ
Nazwa załogi: Seweryn i Kamila
Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2025-11-11, 09:46   

Rozumiem wszystkie krytyczne uwagi, mało tego, część z nich miałem, lub mam do tej pory. W
Sama winda z całym "osprzętem" waży 130 kg. Sporo, ale na pewno nie więcej niż przewożony motocykl.
Rama do haka holowniczego nie ma funkcji nośnej dla nadwozia kampera, więc nic nie zagraża jego integralności. Mówiąc inaczej, jej ewentualne ruchy wywołane obciążeniem nie będą miały wpływu na samą konstrukcję tylnej części kampera. Rozmawiałem o moim projekcie z konstruktorem w firmie budującej różnego rodzaju zabudowy do samochodów dostawczych. Jego zdaniem siły działające na fabryczną ramę podwozia mieszczą się w granicach rozsądku, zalecił jedynie sprawdzenie momentu dokręcenia śrub łączących ramę pojazdu z ramą haka.
Zupełnie za to nie rozumiem zarzutu, że praca nad tym bagażnkiem jest bez sensu. Jeśli pominąć dyskusję nad sensem wożenia motocykla kamperem - co jest indywidualną sprawą i nie dyskutuje o tym - to taka winda umożliwiająca bezpieczny załadunek i rozładunek jest jak najbardziej sensownym rozwiązaniem. Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was wprowadzał kiedyś motocykl ważący ponad 200 kg na rampę zawieszoną na wysokości ok 60 cm? Może po trawie, albo piasku? Życzę powodzenia:)
Przed pierwszym wyjazdem z motocyklem zamierzam sprawdzić jak winda reaguje na znaczne przeciążenie.

Odpowiedz do tematu