|
|
|
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie. |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 538/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Wczoraj 22:11
|
|
|
| prusiak napisał/a: | | joko napisał/a: | | A jaki masz ten elektroblok , może typ, model coś nam więcej powie ? |
No właśnie taki jak na podanym przeze mnie schemacie. Cała nazwa to "Nordelettronica NE237" |
Z tego co widzę to w tym elektrobloku obwód ładowania z alternatora wygląda tak jak w większości elektrobloków z Nordelettronica czyli sam przekaźnik sprzęgający, a to ograniczenie prądowe 18A o którym piszesz dotyczy zapewne ładowarki z 230V
W instrukcji w sekcji dotyczącej ładowarki AC pisze " Maximum current output (IB): 18A continuous"
Prąd ładowania z altka ograniczają Ci dwie rzeczy :
1. rezystancja przewodów i złącz,
2. różnica napięć między akumulatorami po spięciu B1 z B2
, ale jaki ten prąd jest faktycznie to trzeba by zmierzyć ...... chyba że już mierzyłeś i faktycznie to też te 18A ? |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 62/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: Wczoraj 22:17
|
|
|
| joko napisał/a: | | Z tego co widzę to w tym elektrobloku obwód ładowania z alternatora wygląda tak jak w większości elektrobloków z Nordelettronica czyli sam przekaźnik sprzęgający, a to ograniczenie prądowe 18A o którym piszesz dotyczy zapewne ładowarki z 230V |
Także....
| joko napisał/a: | | chyba że już mierzyłeś i faktycznie to też te 18A ? |
Wyniki obserwowałem w trakcie jazdy na aplikacji z BMSa Redodo Prąd łądowania można powiedzieć że był stały, wahał się między 7-9A w trakcie jazdy jak była załączona lodówka i 17-18 przy przełączeniu zasilania lodówki na gaz.
P.S.
Ale jak czytam dyskusję to te 18 A powinno mi wystarczyć nie przeciążając instalacji elektrycznej. A o sprawniejszym ładowaniu pomyślałem sobie, że jak zimą gdzieś mi kiedyś zabraknie prądu w aku to sobie odpalę autko na godzinkę i te np. 30A podładuje mi go na tyle, że wystarczy na 2 dni z hakiem |
_________________ ---> :D <--- |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|