|
|
|
Opracowanie na temat przepisów dot. kamperów w Europie |
| Autor |
Wiadomość |
inny_rafał
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2025-11-17, 00:45 Opracowanie na temat przepisów dot. kamperów w Europie
|
|
|
Hej,
Trafiłem na moim zdaniem ciekawe opracowanie przepisów dotyczących samochodów i przyczep kempingowych w Europie (UE + Wielka Brytania) przygotowane przez kancelarię Senatu.
Data dokumentu: kwiecień 2025.
Wiem, że jest sporo forumowiczów, którzy z uwielbieniem uprawiają narodową dyscyplinę Polaków, czyli narzekanie, ale wg mnie to bardzo interesujące zestawienie, szczególnie jak ktoś planuje zakup samochodu czy przyczepy.
Linkuję do oryginału, plik jest w pdfie:
https://www.senat.gov.pl/..._karawaning.pdf
Oraz dorzucam jako załącznik, jakby link na serwerze Senatu wygasł.
Senat_2025_informacja_karawaning.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 22 raz(y) 594,98 KB |
|
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 242/199 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2025-11-17, 09:53
|
|
|
Czyli w tym temacie nic się nie zmieniło i pały mogą nas haltować
"Prędkość dopuszczalna zespołu pojazdów lub pojazdów specjalnych poza obszarem zabudowanym:
na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach
przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h a na pozostałych drogach - 70 km/h.6" |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2025-11-17, 11:42
|
|
|
| Darson napisał/a: | | Czyli w tym temacie nic się nie zmieniło i pały mogą nas haltować |
Duża część kamperów w Polsce ma wpisaną kat. M1 - a więc samochód osobowy. A jednocześnie wpisany rodzaj pojazdu "Specjalny kempingowy" Przy sprowadzeniu kampera z zagranicy urząd celny liczy akcyzę jako na samochód osobowy. Potem wydział komunikacji wpisuje "pojazd specjalny" A jednocześnie prawo o ruchu drogowych każe jeździć z prędkościami dozwolonymi dla pojazdów specjalnych - tak jak np dla dźwigu samojezdnego. To się wszystko kupy nie trzyma. Więc ów "parlamentarny zespół" powinien w pierwszej kolejności zająć się wyprostowaniem tego bałaganu.
Policja na szczęście w na ogół traktuje kampery jako auta osobowe. Na ogół, bo zawsze może się trafić nawiedzony służbista. |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-11-18, 15:29
|
|
|
| Proponuję ciszej nad tym tematem, nie wiadomo kto czyta. Jak się rozejdzie może być nieciekawie. |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 23/47 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: Wczoraj 20:00
|
|
|
| Dobrze że mam staruszka który i tak ekonomicznie więcej jak 80 km/h nie jedzie :D |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 200/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: Wczoraj 20:11
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | Darson napisał/a: | | Czyli w tym temacie nic się nie zmieniło i pały mogą nas haltować |
Duża część kamperów w Polsce ma wpisaną kat. M1 - a więc samochód osobowy. A jednocześnie wpisany rodzaj pojazdu "Specjalny kempingowy" |
Część ma wpisane kempingowy w tym ja i wspomniany służbista może mnie tylko cmoknąc w pompę |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 242/199 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: Wczoraj 22:51
|
|
|
| lechd napisał/a: | | Proponuję ciszej nad tym tematem, nie wiadomo kto czyta. Jak się rozejdzie może być nieciekawie. |
Naprawdę uważasz , że ONI 🚓👮 o tym nie wiedzą ?
Po prostu im się nie chce, albo tli się w nich resztka sumienia.
Pewniam Cię, że gdyby tylko potrzebowali na flaszkę, to zaraz wyjdą na drogę i zaczną wypatrywać białej budy ... |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|