|
|
|
Zastosowanie LiFePO4 w zabudowie. |
| Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 113/104 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2025-12-07, 18:24
|
|
|
| Miałem podobnie w akumulatorze Wattcycle. Odinstalowałem aplikację i po ponownej instalacji wszystko jest oki. Czasami wystarczy zresetować tylko telefon. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2025-12-07, 22:15
|
|
|
| Jaki prąd płynie podczas ładowania ?? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-07, 22:17
|
|
|
| reaven22 napisał/a: | | Jaki prąd płynie podczas ładowania ?? |
Ja ustawiłem sobie na 35A. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2025-12-07, 22:51
|
|
|
Może zablokowałeś BMS? Zwarcie?
A może za niska temperatura? |
| |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-07, 22:56
|
|
|
| papamila napisał/a: | Może zablokowałeś BMS? Zwarcie?
A może za niska temperatura? |
? |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 375/25 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-12-07, 23:13
|
|
|
czy muszę coś ustawiać w aplikacji?
czy jakbym jej nie zainstalował, to akumulator bez niej źle lub gorzej działa? |
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-08, 08:24
|
|
|
| Ja mam akumulatory i aplikację Wattcycle. Trudno się wypowiadać na temat aplikacji o której nic nie wiadomo. Sądzę, że Twój akumulator będzie działał jak każdy bez aplikacji. Wg mnie, aplikacja Wattcycle to super sprawa. Wiesz np. ile amperów akumulator pobiera w danej chwili, ile oddaje, jaki jest dokładny stopień naładowania, jaką ma temperaturę, jaki jest procentowy stopień naładowania, można w każdej chwili odciąć ładowanie i rozładowanie akumulatora, można ustawić prąd ładowania i rozładowania, można podejrzeć stopień naładowania poszczególnych ogniw,.....Ja np. wiem, że mój akumulator 100A potrzebował 8% swojej pojemności, abym mógł upiec bułeczki w piekarniku. Po zastosowaniu drugiej setki będzie to 4%, albo ile prądu ciągnie zamrażarka, lodówka, suszarka do włosów, czy oświetlenie w kamperze. Ma jeszcze jedną fajną funkcję. Ustawienie równoległe. Po włączeniu tej funkcji przy dwóch, trzech, akumulatorach układ działa jak jeden zintegrowany system, nie każdy akumulator sam sobie. |
| |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-12-08, 11:13
|
|
|
Jeżeli grzebałeś w aplikacji a nie wiesz co ? Najlepiej zresetuj do ustawień fabrycznych.
Nie znam tej aplikacji ale co do zasady : ustawiamy ilość ogniw, prądy max poboru i ładowania, temp odcięcia i czasami wartości balansowania. To podstawa reszta to dodatki dla speców. Jeżeli ustawiłeś prąd ładowania na 35 A a alternator daje np 40 A to nic nie naładujesz bo bms odcina.
W bms nie da się ustawić prądu ładowania !!!!! Tylko prąd odcięcia!!!! Prawdopodobnie tu jest błąd.
Inna sprawa jakie masz mierniki w kamperze prądów. Te które mierzą napięcie niewiele mówią o stanie akumulatora. Potrzebny tzw bocznik. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-08, 12:23
|
|
|
Orkaaaa,
czy mógłbyś określić do kogo adresujesz swoją odpowiedź, bo jakaś taka dziwna jest? Jeżeli do mnie, to nie grzebałem w aplikacji tylko ją sobie ustawiłem. Znam ją na tip-top
Odpowiadałem Cyrylowi. Nie określił jaką aplikację posiada. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-08, 16:34
|
|
|
w ustawieniach aplikacji nic nie przestawiałem.
zainstalowałem w radiu samochodowym, ale jakoś nie udało mi się połączyć z baterią, faktem jest że nie bardzo się do tego przykładałem.
aplikacja: HumsiENK Smart BMS |
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-08, 16:46
|
|
|
Znalazłem taki opis, może wykorzystasz.
HumsiENK Smart BMS jak ustawić:
Aby skonfigurować aplikację HumsiENK Smart BMS, należy wykonać następujące kroki:
Pobierz aplikację: Zainstaluj aplikację "HumsiENK Smart BMS" z Google Play lub Apple App Store.
Aktywuj Bluetooth: Włącz funkcję Bluetooth w swoim telefonie. Aplikacja może również poprosić o uprawnienia do lokalizacji, które należy zaakceptować (jest to wymóg systemu Android, a nie samej aplikacji).
Aktywuj BMS: Upewnij się, że system BMS jest aktywny. Jeśli bateria była przez dłuższy czas nieużywana, może wymagać aktywacji przez podłączenie ładowarki do zacisków wyjściowych pakietu na kilka sekund lub naciśnięcie przycisku zasilania, jeśli jest dostępny.
Połącz się: Otwórz aplikację. Powinna ona automatycznie rozpocząć skanowanie w poszukiwaniu urządzeń Bluetooth znajdujących się w pobliżu (zalecana odległość to 1-3 stopy od baterii).
Wybierz urządzenie: Z listy dostępnych urządzeń wybierz swój BMS. Nazwa urządzenia powinna odpowiadać numerowi seryjnemu wydrukowanemu na baterii lub obudowie BMS.
Wprowadź hasło: Przy pierwszym połączeniu aplikacja poprosi o podanie hasła. Domyślne hasło to zazwyczaj 1234 (w przypadku niektórych modeli może to być 123456 do zmiany parametrów). Aplikacja zapamięta hasło do kolejnych połączeń.
Po nawiązaniu połączenia będziesz mógł monitorować parametry, takie jak napięcie, poziom naładowania, temperatura i inne warunki pracy akumulatora, a także modyfikować parametry ochrony (po wprowadzeniu hasła do edycji).
Więcej informacji i porad dotyczących użytkowania systemu Smart BMS można znaleźć w instrukcji dostępnej na stronie OnVOLT. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-08, 17:21
|
|
|
wszystko działa, akumulator pracuje aplikacja się z nim połączyła, ale chodzi o różnice we wskazaniach aplikacji i na panelu sterującym kampera.
gdy silnik jest wyłączony aplikacja wskazuje 13,1V i zgadza się z wskazaniem panelu.
gdy odpalę silnik w aplikacji napięcie się nie zmienia, a na panelu mam 13,5V.
teraz kamper stoi i jest w dzień ładowany z solara. na panelu jest 13,4V, a na aplikacji 13,1V.
a stopień naładowania w aplikacji wzrósł z 46 na 55%, czyli solar jednak ładuje nawet we wskazaniach aplikacji.
coś mi się wydaje, że odinstaluję tą aplikację i przestanę na to zwracać uwagę, ponieważ kupiłem taką baterię, aby mieć mniej roboty i kłopotów ze sprawdzaniem.
w ten weekend stałem na dzikusa, grzałem (Webasto) cały czas, oglądałem TV i nie było problemu. |
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-08, 18:01
|
|
|
Wg mnie wszystko u Ciebie jest oki.
Tak w skrócie bez pisania poematów
Aplikacja mierzy napięcie za BMS, na celach, dlatego pokazuje 13,1V.
Różnica 0,2-0,4V między ładowarką(panel), a akumulatorem(aplikacja) jest normalna podczas ładowania.
Napięcia zbliżą się do siebie, przy 100% naładowaniu akumulatora. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-12, 10:12
|
|
|
jeszcze jedna sprawa:
pytałem o możliwość dołożenie jeszcze jednego akumulatora, sprawa jest czysto teoretyczna, bo ten jest w zupełności wystarczający, ale w instrukcji przeczytałem:
"Gotowy do rozbudowy: 4S4P = 61,44kWh �
• Możliwość łączenia do 4 szt. szeregowo (do 51.2V)
• Możliwość łączenia do 4 szt. równolegle (do 1200Ah)
• Maksymalna moc systemu: 61.44kWh – idealna do domu, fotowoltaiki i przemysłu"
czyli teoretycznie można byłoby dołożyć jeszcze jeden bez żadnych dodatków? |
| Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2025-12-12, 18:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-12, 14:39
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | jeszcze jedna sprawa:
czyli teoretycznie można byłoby dołożyć jeszcze jeden bez żadnych dodatków? |
Wg mnie można dołożyć. Identyczny. Nie było o tym mowy w instrukcji? U mnie była taka informacja. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|