|
Jakie opłaty dla kampera powyżej 3,5t. |
| Autor |
Wiadomość |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-10-14, 12:54
|
|
|
Trochę odświeżę temat, czy dla kampera powyżej 3,5T istnieje uniwersalny box na opłaty w UE ? I czy doliczają marże względem boxów dedykowanych dla poszczególnego kraju ?
Może ktoś ma praktyczne doświadczenie, a trochę kolegów tu ma kampery powyżej 3,5T. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-10-14, 17:22
|
|
|
zawarłem umowę z EUROWAGIEM i po prostu jadę. Oni na bieżąco za mnie płaca potem przesyłają mi rozliczenie i fakturę (to fakty nie reklama). Impulsy (przejazd) potwierdza urządzenie które mam na przedniej szybie. Reszta mnie nie specjalnie interesuje.
Jeśli jesteś dociekliwy i planujesz ew. wyjazdy w oparciu o koszty to na stronie ADAC bez problemu znajdziesz na bieżąco aktualizowaną informację dotyczącą wszystkich krajów. Nie mam teraz czasu szukać linka, ale wierzę, że pchany ciekawością poradzisz sobie z tematem. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-10-14, 20:49
|
|
|
| Eurowag jest dla firm a nie osób fizycznych z tego co sprawdzałem na ich stronie. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2025-10-14, 21:41
|
|
|
| majsterus napisał/a: | | Eurowag jest dla firm a nie osób fizycznych z tego co sprawdzałem na ich stronie. |
Jest kilka sposobów by mimo braku własnej firmy skorzystać
1 - ja akurat korzystam w ramach "zarejestrowanego stowarzyszenia" które mam w prezesurze od lekko ponad 30 lat.
nb. w polskim prawie nadal ciągle funkcjonują tzw "małe" stowarzyszenia oczywiście mają one NiP i Regon. Do założenia "małego" wystarczą TRZY osoby a rejestracja jest banalnie prosta w wydziale spraw obywatelskich w samorządzie lokalnym. Można też oczywiście w ramach dużego stowarzyszenia (rejestr KRS) i ono nawet nie musi prowadzić działalności gospodarczej.
2 - skorzystać z uprzejmości znajomej (jakiejkolwiek) firmy byle miała regon i nip i zawrzeć umowę na tą firmę (na swój numer rejestracyjny) zamawiając w tej firmie usługę pośredniczenia. Oczywiście firma musi być zaprzyjaźniona a jej właściciel musi mieć do kogoś zaufanie.
3 - skorzystać z zaprzyjaźnionego stowarzyszenia. Oczywiście stowarzyszenie musi być zaprzyjaźnione a jego zrząd musi mieć do kogoś korzystającego zaufanie.
4 - ew. skrzyknąć się w kilka zainteresowanych osób, założyć "małe" pozyskać NiP i Regon tylko w celu możliwości skorzystania z oferty np.: Eurowagu i podpisać z nimi umowę na te kilka pojazdów, lub jak ktoś woli sobie sam założyć stowarzyszenie i mieć to prościej, to na jego pojazd tylko. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2025-10-15, 07:13
|
|
|
ta.....powiadają jaskółki, że niedobre są spółki....
FV przychodzą do zaprzyjaźnionej firmy...wszytko pięknie do pierwszej zwory....a potem więcej problemów niż zysku. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2025-10-15, 08:55
|
|
|
| majsterus napisał/a: | ta.....powiadają jaskółki, że niedobre są spółki....
FV przychodzą do zaprzyjaźnionej firmy...wszytko pięknie do pierwszej zwory....a potem więcej problemów niż zysku. |
cóż każdy ma takie relacje międzyludzkie jakie chce mieć Jak Ci ta opcja nie odpowiada to se z żoną i dziećmi załóż małe stowarzyszenie. Tyko nie pisz mi za chwilę, że z żoną to nigdy nic nie wiadomo, a dzieci potrafią być wredne |
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2025-10-15, 13:50
|
|
|
Ja również jeżdźę na Eurowagu.
Bert, czy Twoje urządzenie wydaje jakiś sygnał przy przejeżdżaniu pod bramkami? Bo moje nie |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2025-10-15, 16:28
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Ja również jeżdźę na Eurowagu.
Bert, czy Twoje urządzenie wydaje jakiś sygnał przy przejeżdżaniu pod bramkami? Bo moje nie |
Nie, nic nie melduje. Tak zresztą ma być. Interesują nas wyłącznie kontrolki informujące o (nie) czuwaniu urządzenia. |
 |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2025-10-15, 17:11
|
|
|
Dzięki za info, sprawdzę tego EUROWAG-a w internecie. Firma też się znajdzie.
Zobaczę też stawki , patrzyłem w Austrii - to nie wygląda to zachęcająco.
Czyli Austrię z nadwagą omijać bo złapią a jak uczciwie to drogo
Tyle że to piękny kraj i jest po drodze. |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: Sam
|
Wysłany: 2025-10-15, 19:03
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Ja również jeżdźę na Eurowagu.
Jadę teraz przez Austrię i pika, we Włoszech nie pikało |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: Sam
|
Wysłany: 2025-10-15, 19:08
|
|
|
| Testuję też kartę paliwową Eurowag-u wygląda to nieźle, przed granicą w Zgorzelcu cena za diesla poniżej 6 zeta taniej jak w Krakowie. Całość wydatków jest też kredytowana. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
Matheus
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Renault Carrier
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sty 2013 Otrzymał 18 piw(a) Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-11, 18:04
|
|
|
Przyszły mi dwa mandaty za niby nieopłacone przejazdy węgierską autostradą w maju tego roku.
Tyle że kamper dmc 4250 i jechałem na boksie Eurowagu i wszystko było opłacone.
Oczywiście zareklamowałem w Eurowagu i odwołałem się na stronie podanej na mandacie.
Najciekawsze jest to . że w piśmie twierdzą, że powinienem wykupić winietę D2.
Czyli nie mają pojęcia ile waży mój kamper i z automatu brak winiety. |
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 58/159 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-12-11, 18:32
|
|
|
| A to byłaby cenna wskazówka - bo u nich jadąc na HU-GO tanio nie jest a i trasa jest z góry narzucona. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
|
Wysłany: 2025-12-11, 18:38
|
|
|
| aviator napisał/a: | | A to byłaby cenna wskazówka - bo u nich jadąc na HU-GO tanio nie jest a i trasa jest z góry narzucona. |
Tylko jak cię zważą to będą twierdzili że nie D2 |
Polak gorszego sortu
|
|
|
 |
|
|