Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
po co Austria czy Węgry.
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 140/5
Wysłany: 2025-12-23, 19:48   

MAWI napisał/a:
bert napisał/a:
, wojna upaińska nas kosztuje,

Może lepiej tak niż na froncie . Sam nie wiem co o tym myśleć

jakim froncie?

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Postaw piwo autorowi tego posta

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2025-12-23, 21:47   

bert napisał/a:
jakim froncie?

Każdym .

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 150/168
Wysłany: Wczoraj 20:27   

Kto pojazd przeładowuje, ten nie ma pojęcia o życiu i wyobraźni...Ważyć i karać...

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 328/21
Wysłany: Wczoraj 21:36   

izola napisał/a:
Kto pojazd przeładowuje, ten nie ma pojęcia o życiu i wyobraźni...Ważyć i karać...

nie byłbym tak radykalny w ocenach.

kiedyś jeździliśmy Syrenką z rodzicami na wakacje i nikt nic nie ważył, pakowało się po sufit i na bagażnik dachowy.

potem ja jeździłem z rodziną Maluchem też nic nie ważyłem, ale nie ma bata, aby nie był przeładowany.

AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 15/87
Wysłany: Wczoraj 22:16   

izola napisał/a:

,,Wysoki Sądzie, Sąd jest w błądzie...'' :haha: :haha:
,,pojęcia o życiu i wyobraźni'' to nie mają te gryzipióry i podobni im ustawodawcy, którzy mają się za arcymądrych a nie potrafią dostosować norm i przepisów do najprostszych sytuacji i zmieniającej się rzeczywistości. To jest widoczne w każdej dziedzinie, a w kwestii przepisów ruchu drogowego w szczególności.
,,Ważyć i karać...'', powiadasz :bajer
A czy masz świadomość tego, że znaczna część pojazdów które stanowią bazę pod zabudowę kamperową, jeśli nie większość, konstrukcyjnie jest przewidziana pod większe DMC i w wielu krajach to nie jest problemem? Ale u nas nic nie może być proste i z założenia dobre dla ludzi. Inna sprawa jest taka, że jeśli kierownik ma wystarczającą ilość oleju w głowie to trochę przeładowany pojazd w jego rękach nie stanowi ani problemu, ani zagrożenia. Co najwyżej będzie jechał bardziej dostojnie :szeroki_usmiech
Niebezpieczne to jest każde auto z oszołomem za kierownicą i to niezależnie od wagi :diabelski_usmiech
Mając takie małe jeżdzidło jak Twoje czy moje, problemu nie ma, bo z braku miejsca trudno takie toto coś przeładować, chyba że się kupi dużego psa. Nie czujesz więc tematu na własnej skórze i pewnie stąd Twoja wypowiedż.
Podobnie myślą różne ,,osobistości'' oraz różnej maści dyletanci i stąd zamiast udogodnień mamy coraz to nowe zakazy i ograniczenia.
Dobrze że zdarzają się również tacy, którzy mają umysły otwarte :idea na różne tematy, również te kamperowe :bigok

:spoko :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 547/45
Wysłany: Dzisiaj 2:25   

izola napisał/a:
Ważyć i karać...

Ale po co się ograniczać tylko do ważenia ?
Idąc tym tokiem myślenia , można przecież wprowadzić dowolnie debilne i oderwane od rzeczywistości prawo , wmówić ludziom że to dla ich bezpieczeństwa i ogólnego dobra, wymyśleć dowolnie wysokie kary za jego złamanie ...... i jest raczej pewne , że całkiem pokaźny procent populacji przyklaszcze temu bez mrugnięcia okiem i jakiejkolwiek refleksji.

Nie ma jeszcze na przykład przepisów, które określały by w jakich pojazdach można spać, przygotowywać posiłki i je spożywać, oraz przesiadywać w nich nie będąc w ruchu .
Takie prawo nie musiało by być jakoś specjalnie skomplikowane , wystarczyło by przepchać przez parlament prosty zapis, że wszystkie w/w czynności , przez wzgląd na bezpieczeństwo użytkowników , można wykonywać wyłącznie w pojazdach Specjalnych Kempingowych , a do kompletu wystarczyło by jednoznacznie sprecyzować wymogi jakie musi spełnić taki pojazd , aby mógł być w ten sposób zarejestrowany.
Kilka prostych wymogów typu, obowiązkowa toaleta chemiczna w oddzielnym pomieszczeniu z drzwiami o powierzchni min. 2m2 i wysokości min. 1,9m (a nie jakiś kibel w szufladzie pod kuchnią...... albo co gorsza w pobliskich krzkach) , łózko o powierzchni 2m2 na każdą osobę z DR , przestrzeń do spania ze ścianami trwałym o określonej izolacyjności cieplnej (a nie jakieś szmaty namioty dachowe , itp) , zbiorniki na wodę czystą i szarą po min. 200l z zaworem spustowym z rejestratorem daty , godziny i współrzędnych geograficznych każdego zrzutu (obowiązakowo z pamięcią zapisów z ostatnich 5 lat wstecz) ...... i kilka innych detali .
Potem dopasować do tego odpowiedni taryfikator i gotowe :bigok

Kto się temu sprzeciwi ? To wszystko było by dla dobra , a co najważniejsze bezpieczeństwa tych ludzi, którzy chcieli by podróżować w nie godnych człowieka warunkach :haha: :haha: :ok :spoko

Aż się dziwię , że nikt jeszcze na to nie wpadł i nie postawił tamy temu ogromowi bezprawia jakie codziennie sie odwala na MOP'ach , kempingach czy dzikich miejscówkach.
W jakim świecie my żyjemy, można było zapewnić sukom karmiącym dodatkowy pokój w kojcu i to się dało , a pozwala się ludziom spać w samochodach bez kibla o godnym standardzie ...... to jest zwyczajnie nieludzkie :szeroki_usmiech

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 366/746
Wysłany: Dzisiaj 7:57   

izola napisał/a:

Też jestem za tym :szeroki_usmiech dlaczego :szeroki_usmiech ponieważ :szeroki_usmiech gdyż, Miałaś na 100% na myśli absurdalne przeładowanie :mikolaj takie ponad taryfikator takie gdzie gołym okiem widać że to auto się złamie :mrgreen:
To co joko pisze, skoro są przepisy taryfikujące błąd lub świadome przeważne, my się do nich tylko stosujemy, normy puszczają człowiek jedzie
Pomagają nam w tym homologacje w których jeden i ten sam pojazd może chodzić w np. 3 różnych wagach
3,5/3,85/4,25 jak kto woli :haha: alb 3,5/4,25 /4,5
Ja osobiście najmniej bałbym się tych dpuszczonych do 3,5 :-P bo najczęściej właściciel dba by jak najmniejszą normę przeważnia łapać :haha: najmniejsze opłaty
;) ale np. jak jeden czy drugi kolega mając ten sam samochód zgodnie z normą oczywiście 😃, latają w górnym zakresie normy np. 4.5t a jeszcze nawet zgodnie z prawem doładuje te 10% i obaj sobie jedziemy tym samym samochodem ja 3,850t a kolega :haha: 4,950t :haha: zachowując przy tym prawne normy to mi jak byk wychodzi że ja po 10 kroć jestem roztropniejszy :haha:
Wiem o czym myślałaś ja osobiście się z Tobą zgadzam :szeroki_usmiech
:spoko
Tak wogóle to teraz jeszcze bardziej beda tolerować bo zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze :haha: , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja :haha:
:bukiet:

joko 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 10:39   

Komplecik napisał/a:
zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze :haha: , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja :haha:

A jak podniesiemy sobie DMC , aby skorzystać z tej "ulgi" wagowej , to możemy jeszcze dostać mandat i zakaz dalszej jazdy w każdym kraju w którym to prawo nie obowiązuje :haha: :haha: :haha: :spoko

Ja to cuł i dlatego poszedłem w dwa kampery :wyszczerzony:
W integrze sobie wrócę do fabrycznego DMC i będę ją używał w unii, a do np. Turcji to sobie RAM'em będę śmigał :bigok :haha: :haha: :spoko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 366/746
Wysłany: Dzisiaj 10:54   

joko napisał/a:
Komplecik napisał/a:
zmieniają B, na 4250 nawet jak nic nie zrobimy w kwestii kursów i innych podnoszeń homologacji to i tak mamy dobrze bo skoro świadomie podnoszą to i świadomie wiedzą że jest dobrze :haha: , nic nie robiąc możemy dostać 2mandaciki za brak kursu na B o ile będzie wymagany a 2ga kara za brak zgłoszenia z 3.5t na 4.5t np. Zgodnie z homologacja :haha:

A jak podniesiemy sobie DMC , aby skorzystać z tej "ulgi" wagowej , to możemy jeszcze dostać mandat i zakaz dalszej jazdy w każdym kraju w którym to prawo nie obowiązuje :haha: :haha: :haha: :spoko

Mam rozumieć, nie robimy nerwowych ruchów :haha: , mogę się założyć, teraz dumają nad taką wydumką że sami się pogubią cóż to wymyślili :haha: kabaret
:ok
https://youtu.be/AgZ1CUFtp7A?si=AguoZcEC-QFB94OE

bert 
weteran

Wysłany: Dzisiaj 11:37   

MAWI napisał/a:
bert napisał/a:
jakim froncie?

Każdym .

niestety nie ma frontu wśród tych: "każdym"... walki z ludzką głupota. Ba, owa ludzka głupota jest z dużym zaangażowaniem hodowana, hołubiona, podgrzewana, doprawiana, serwowana, wymagana, nakazana i skutecznie używana.
Tak skutecznie, że zdecydowana większość, mało, że tego nie dostrzega to, co więcej robi wszystko by nie zechcieć dostrzec jak jest robiona w ciula.

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

bert 
weteran

Wysłany: Dzisiaj 11:41   

AMIGO napisał/a:
izola napisał/a:

,,Wysoki Sądzie, Sąd jest w błądzie...'' :haha: :haha:
,,pojęcia o życiu i wyobraźni'' to nie mają te gryzipióry i podobni im ustawodawcy, którzy mają się za arcymądrych a nie potrafią dostosować norm i przepisów do najprostszych sytuacji i zmieniającej się rzeczywistości. To jest widoczne w każdej dziedzinie, a w kwestii przepisów ruchu drogowego w szczególności.
,,Ważyć i karać...'', powiadasz :bajer
A czy masz świadomość tego, że znaczna część pojazdów które stanowią bazę pod zabudowę kamperową, jeśli nie większość, konstrukcyjnie jest przewidziana pod większe DMC i w wielu krajach to nie jest problemem? Ale u nas nic nie może być proste i z założenia dobre dla ludzi. Inna sprawa jest taka, że jeśli kierownik ma wystarczającą ilość oleju w głowie to trochę przeładowany pojazd w jego rękach nie stanowi ani problemu, ani zagrożenia. Co najwyżej będzie jechał bardziej dostojnie :szeroki_usmiech
Niebezpieczne to jest każde auto z oszołomem za kierownicą i to niezależnie od wagi :diabelski_usmiech
Mając takie małe jeżdzidło jak Twoje czy moje, problemu nie ma, bo z braku miejsca trudno takie toto coś przeładować, chyba że się kupi dużego psa. Nie czujesz więc tematu na własnej skórze i pewnie stąd Twoja wypowiedż.
Podobnie myślą różne ,,osobistości'' oraz różnej maści dyletanci i stąd zamiast udogodnień mamy coraz to nowe zakazy i ograniczenia.
Dobrze że zdarzają się również tacy, którzy mają umysły otwarte :idea na różne tematy, również te kamperowe :bigok

:spoko :spoko

nie doceniasz w tych rozważaniach nad powodami owej opinii/wpisu czegoś znacznie prostszego, mianowicie: Polskiej niemieckości :mrgreen:

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 29/143
Wysłany: Dzisiaj 12:05   

Wiesz po co Polakom są Niemcy potrzebni ? :shock:
Wymienię Wam auta 3,5T którymi trzeba sie zająć .....: zaczynamy od karetek pogotowia, wozów busów wsparcia straży, wozów transmisyjnych TV, tych dużych aut na busach ze sprzętem ITD :mrgreen: wszelkich busów serwisowych z mnóstwem gratów potrzebnych do roboty w terenie, wszystkie windy, plandeki, wywrotki takie udolnie lub nie poprzerabiane busy typu T5, vito bo one 3,5 w dowodach nie mają a ładowność blaszanki 500-700kg to zdecydowanie za mało na kamperka :shock: . Te wszystkie auta to lipa na wadze i wszyscy zainteresowani dobrze o tym wiedzą.
Zmieńmy temat :spoko szczególnie jak ktoś wyobraźni nie posiada...I 1% to kampery w tym ..
Będzie coś jeszcze po drogach jeździło :bajer ?
Ostatnio zmieniony przez przemo.d Dzisiaj 12:51, w całości zmieniany 2 razy  

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: Dzisiaj 12:44   

joko napisał/a:
Ja to cuł i dlatego poszedłem w dwa kampery

To znaczy dopóki nam nie zakażą mieć po dwa kampery. :lol: Albo nie obłożą dodatkowym podatkiem .Taki OKUPADOS :szeroki_usmiech
Zrobiłem podobnie .Dużym czyli Carthago 5,5t jadę z rodziną .Płaczę i Płacę jak za TIRA ale nie oglądam się czy mnie ktoś nie gania.
Drugi VITO Marco polo. Tyko dwie osoby z Marzenką. Na krótkie wypady. Wtedy DMC 3,5t nigdy go nie przeważyłem. I znowu spokój przed wagami.
Nie ma rzeczy uniwersalnych do końca.
I co by nie pisał to d.pa i tak będzie z tyłu

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: Dzisiaj 13:34   

joko napisał/a:
W integrze sobie wrócę do fabrycznego DMC i będę ją używał w unii, a do np. Turcji to sobie RAM'em będę śmigał

Kuba to zacznij też równolegle budować samolot transportowy, żeby do tej Turcji jakoś nad krajami unijnymi RAM-a przetransportować :lot

joko 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 14:12   

SlawekEwa napisał/a:
joko napisał/a:
W integrze sobie wrócę do fabrycznego DMC i będę ją używał w unii, a do np. Turcji to sobie RAM'em będę śmigał

Kuba to zacznij też równolegle budować samolot transportowy, żeby do tej Turcji jakoś nad krajami unijnymi RAM-a przetransportować :lot

Ale po co go transportować , przecież RAM jest do 3,5t więc pojadę sobie normalnie przeważony, na kołach , bez ryzyka zarzutu, że prowadzę pojazd bez uprawnień :-P :haha: :haha: :szeroki_usmiech :spoko

Odpowiedz do tematu