Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Włochy - prośba o podstawowe informacje
Autor Wiadomość
mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/184
Wysłany: Wczoraj 13:41   

gryz3k napisał/a:
Ceny autostrad we Włoszech nie są niskie ale różnica w opłatach między klasami pojazdów symboliczna.

Ktoś mi już kiedyś wspominał że istnieją jakieś klasy, ale za kampera do 3.5T nigdy nie zapłaciłem nawet centa więcej niż za osobówkę na tej samej trasie.

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 578/313
Wysłany: Wczoraj 13:47   

Kazik II napisał/a:
gryz3k napisał/a:
W punkt. Drogi na Węgrzech to trzeci świat.

Mam wrażenie, że oni od dłuższego czasu w ogóle te drogi boczne przestali remontować. Dawniej wracałem sobie z Szegedu do Budapesztu zwykłą drogą i było kiepsko ale jakoś jeszcze szło. W tym roku kląłem na czym świat stoi bo myślałem że zaraz będę zbierać z podłogi resztki uzębienia. Nigdy więcej!

Bez polityki ale to skutek działań Orbana. Węgry lata temu przestały się rozwijać. Z całkiem dobrego poziomu wylądowały tu gdzie są. Nawet autostrady to górki i dołki. Autostrady niemieckie czy austriackie są w remoncie, co powoduje niedogodności, bo są stare. Dlaczego zaś stosunkowo nowe węgierskie się rozpadają? Bo swoi musieli zarobić i oddać Orbanowi co należne. To prosty efekt oligarchicznego modelu gospodarki. Wstręt do UE skutkuje brakiem funduszy na inwestycje.
Postaw piwo autorowi tego posta

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 13:55   

mischka napisał/a:
gryz3k napisał/a:
Ceny autostrad we Włoszech nie są niskie ale różnica w opłatach między klasami pojazdów symboliczna.

Ktoś mi już kiedyś wspominał że istnieją jakieś klasy, ale za kampera do 3.5T nigdy nie zapłaciłem nawet centa więcej niż za osobówkę na tej samej trasie.

Bo liczy się wysokość nad przednią osią. Klasa A jest bodaj od 1,3 m. Bramki mierzą tą wysokość i pokazują klasę. Masz to na wyświetlaczu obok ceny za przejazd. Potrafią się mylić i raz dawać klasę A a raz B. Klasa B jest też dla pojazdów lub zespołu pojazdów powyżej 2 osi.

Za AI

Kategorie pojazdów
Kategoria A: motocykle i skutery powyżej 150 cm³, oraz pojazdy o wysokości przedniej osi poniżej 1,3 m
1
.
Kategoria B: pojazdy silnikowe z 2 osiami, których wysokość przedniej osi przekracza 1,3 m. Zalicza się tu też samochody osobowe i dostawcze do 3,5 tony bez przyczepy
1
.
Kategoria III: pojazdy silnikowe z 3 osiami
1
.
Kategoria IV: pojazdy silnikowe z 4 osiami
1
.
Kategoria V: pojazdy silnikowe z 5 lub więcej osiami, zwykle dotyczy dużych ciężarówek i pojazdów ciężkich
1
.

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 135/211
Wysłany: Wczoraj 15:58   

jerry1 napisał/a:
Natomiast Orbanowe drogi...no cóż, fatalne ale znane mi, można przejechać, nawet omijając autostrady, zdecydowanie gorzej jest na wschód od Budapesztu.
Poza tym można zrobić przystanek na jakimś termalkampie, zaliczyć langośa i gulasleves. :lol:

Granicę Czesko - Austriacką przekraczam zawsze małym przejściem blisko Słowacji i zatrzymuję się na sympatycznym Stellplazu w miejscowości Wilfersdorf w pobliżu starego pałacu.
Stamtąd jadę austriackimi nacjonalkami w kierunku Słowenii trzymając się blisko granicy słowackiej i węgierskiej i na południowym-zachodzie Węgier wpadam na wyremontowaną drogę 86. Na Słowenię wykupuję winietę kamperową jak na samochód osobowy. :ok

Droga 86 na Węgrzech zaskoczyła mnie w tym roku swoją solidnością prawie dorównując polskim drogom wojewódzkim... :)

gryz3k 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 19:33   

Cytat:
Granicę Czesko - Austriacką przekraczam zawsze małym przejściem blisko Słowacji i zatrzymuję się na sympatycznym Stellplazu w miejscowości Wilfersdorf w pobliżu starego pałacu.

Tylko, że autor pisze, że ma 2 tygodnie urlopu. W takim wypadku wybrałbym drogè najkrótszą i najszybszą. A taka to tylko przez Czechy i Austriè.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 144/184
Wysłany: Dzisiaj 7:27   Re: Włochy - prośba o podstawowe informacje

jerry1 napisał/a:
Witam, pierwszy raz planuję wyjazd do Włoch kamperem, bywałem ale osobówką lub samolotem.
Jako,że urlopu mało bo tylko 2 tygodnie proszę o informacje gdzie by tu się wybrać, raczej północna część, lubię coś zobaczyć i pobyczyć się na plaży.
Nie chcę całego urlopu spędzić w aucie, jaki jest koszt autostrad dla kampera, drożej niż osobowy?
Może lepiej jeździć nie autostradami?
Dodatkowo planuję przejazd przez Węgry i Słowenię, boję się jechać przez Austrię za względu na wagi, nie mam możliwości odchudzenia kampera mimo, że jadą tylko 2 osoby.
Plan na czerwiec, myślę o karcie acsi, warto?
Będę wdzięczny za wszelakie info.

Czerwiec to dobry czas na Włochy, sam jeżdżę od lat z końcem maja początkiem czerwca. Karta ACSI na wielu kempingach jest w tym okresie akceptowana, dzikie miejscówki też się bez problemu znajdą.

jerry1 
początkujący forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 15:59   

@ndrzej napisał/a:
jerry1 napisał/a:
Natomiast Orbanowe drogi...no cóż, fatalne ale znane mi, można przejechać, nawet omijając autostrady, zdecydowanie gorzej jest na wschód od Budapesztu.
Poza tym można zrobić przystanek na jakimś termalkampie, zaliczyć langośa i gulasleves. :lol:

Stamtąd jadę austriackimi nacjonalkami w kierunku Słowenii trzymając się blisko granicy słowackiej i węgierskiej i na południowym-zachodzie Węgier wpadam na wyremontowaną drogę 86. Na Słowenię wykupuję winietę kamperową jak na samochód osobowy. :ok

Droga 86 na Węgrzech zaskoczyła mnie w tym roku swoją solidnością prawie dorównując polskim drogom wojewódzkim... :)

Ta droga 86 to na jakim odcinku jest wyremontowana a na jakim nie jest?

Odpowiedz do tematu