Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulator Lifepo4 Wattcycle 280 ah
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 107/101

Wysłany: 2025-12-28, 22:44   

Cyryl napisał/a:
Janusszr napisał/a:
...Zainstalowałem aplikację na telefonie żony i wszystko odżyło. Potem wróciłem do swojego telefonu i wykonałem czynności o jakich pisałem wyżej.

a gdyby tak zmienić żonę?

może by pomogło?

W myśl porzekadła, zamienił stryjek siekierkę na kijek? Za duże ryzyko :diabelski_usmiech

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2025-12-31, 16:08   

Wszystko dobrze się skończyło, dzisiaj w ramach gwarancji otrzymałem nowy akumulator a stary uszkodzony odesłałem.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-31, 17:52   

Track222 napisał/a:
Wszystko dobrze się skończyło, dzisiaj w ramach gwarancji otrzymałem nowy akumulator a stary uszkodzony odesłałem.

Firma (sprzedawca) Wattcycle zachowała się przyzwoicie. Z tego co się czyta w internecie, to sprawy wymiany akumulatorów w ramach gwarancji do droga przez mękę. Zazwyczaj winę ponosi klient, bo źle coś tam.... itd.

K125 
doświadczony pisarz
Droga jest celem sama w sobie

Twój sprzęt: IVECO
Nazwa załogi: TEAM IVECO
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2025-12-31, 18:00   

Z Tymi Aku obojętnie jakimi to jest generalnie jakąś kupa co trzy lata Aku szrot myślę że to solar je tak wykańcza bo co chwila są w cyklu ładowania .A może się mylę .U mnie po 3 latach padł żelowy 200Ah .Kurcze dziwny objaw raz trzyma np 80% i wszystko hula a tak jak teraz temperatura na - i na wskaźnika od regulatora zero .
Jest to ilustrujące .Masakra . A Ty kolego co za Aku kupiłeś działa nie działa ?

Pozdrawiam .

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-31, 18:32   

Z akumulatorami różnej maści (oprócz Lifepo4) miałem kłopoty do elektrycznego silnika zaburtowego od prawie 40 lat. Kupowałem dwie sztuki, bo silnik 24V. Dwa, trzy lata i po akumulatorach. Zawsze z górnej półki. W 2016 zakupiłem znowu dwa firmowe żele po 120Ah, ale do tego również z górnej półki dedykowaną ładowarkę. Żele są w znakomitej formie do dnia dzisiejszego. Uważam, że jednym z czynników tak długiej eksploatacji jest właśnie dobra ładowarka. Ze względu na wagę tych żeli, żona zmusiła mnie do zakupu Lifepo4 i oczywiście ładowarki do tego. Żele zhandlowałem za super hiper wędkarskie przynęty morskie :spoko
Dzisiaj wywaliłem z kampera ładowarkę CB 516, którą wykorzystywałem do ładowania Lifepo4 bo podobno można(wg niektórych kolegów z forum) Lifepo4 ładować czymkolwiek. Przypadek Kolegi Track 222 utwierdził mnie w przekonaniu, że czas na zmianę ładowarki na dedykowaną do Lifepo4.

K125 
doświadczony pisarz
Droga jest celem sama w sobie

Twój sprzęt: IVECO
Nazwa załogi: TEAM IVECO
Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2026-01-02, 17:35   

Janusszr napisał/a:
Z akumulatorami różnej maści (oprócz Lifepo4) miałem kłopoty do elektrycznego silnika zaburtowego od prawie 40 lat. Kupowałem dwie sztuki, bo silnik 24V. Dwa, trzy lata i po akumulatorach. Zawsze z górnej półki. W 2016 zakupiłem znowu dwa firmowe żele po 120Ah, ale do tego również z górnej półki dedykowaną ładowarkę. Żele są w znakomitej formie do dnia dzisiejszego. Uważam, że jednym z czynników tak długiej eksploatacji jest właśnie dobra ładowarka. Ze względu na wagę tych żeli, żona zmusiła mnie do zakupu Lifepo4 i oczywiście ładowarki do tego. Żele zhandlowałem za super hiper wędkarskie przynęty morskie :spoko
Dzisiaj wywaliłem z kampera ładowarkę CB 516, którą wykorzystywałem do ładowania Lifepo4 bo podobno można(wg niektórych kolegów z forum) Lifepo4 ładować czymkolwiek. Przypadek Kolegi Track 222 utwierdził mnie w przekonaniu, że czas na zmianę ładowarki na dedykowaną do Lifepo4.
.

Bardzo możliwe że to kwestia ładowarki ja mam Dometic energoblok - zasilacz .To znowu trzeba by było to przerabiać by z sieci na Aku szło po ładowarce dedykowanej do lifepo4 .
Wieczna walka z tym prądem .

Pozdr

Odpowiedz do tematu