|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-08-19, 16:39 |
kupno kamperadla 2+2 lub 2+3 |
Autor |
Wiadomość |
Wojtek(siemens)
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: zamierzam kupić
Nazwa załogi: Wojtki
|
Wysłany: 2009-08-19, 14:42 kupno kamperadla 2+2 lub 2+3
|
|
|
Witam.
Planuje zakup kampera w pod koniec przyszłego roku.
Zakładny model rodziny to 2+2 lub 2+3 pierszwe dziecki w drodze
Kamper nowy lub do 4lat.
Uwzgledniając potrzeby moje i rodziny wstępnie wyszło mi coś takiego:
-3,5 DMC
-koła tylne pojedyńcze
-alkova
-spanie 6 osób,jazda 6 osób
-tyle łóżko małżenskie(niedzielone)
-bagażnik wewnetrzny
-stolik z 4 siedzeniami
-prysznic odzielony
-silnik o pojemności 2,8-3 litry
Taki pojazd jak mniemam to dlugość całkowita od 6 do 7 metrów ze wskazaniem na 7.
Moje pytania:
-czy warto na siłę skracać długość samochodu do 6 metrów pozbywając sie komfortu i miejsca ale w zamian za to opłaty promowe,autostradowe,tunelowe itp sa mniejsze i łatwiej zaparkować?
-wybierać podwozie ALKO czy tradycyjne?Z tego co zauważyłem bo jednej jeżdzie z ALKO na krótkich nierownościach występują drgania wieksze niż w zwyczajnym obciążonym samochodzie dostawczym i brak mozliwości zastosowania poduszek.
-czy liczyliście kiedyś ile kg zabieracie wyposazenia(jedzenia,ubrań) na jedną osobe?
-słyszałem stwierdzenie "idealny na norwegie".czy sa samochody bardziej pasujące na dany kraj i wiąże sie to z promami,zrzutem wody na stacjach?
z góry dziękuje za pomoc,Wojtek
P.S.-http://www.mclouis.com/ENG/Configurator/default.aspx fajny konfigorator |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-08-20, 08:54
|
|
|
Mam kampera z podobnym układem. Jest bardzo fajny, ale ma dwa minusy:
- łózka piętrowe są stosunkowo małe(188x75) i duża mamuśka może się nie zmieścić
- gdy korzystamy ze obu łóżek piętrowych , bagażnik jest bardzo mały. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2009-08-21, 12:12
|
|
|
Cytat: | Mieliśmy kamperka długości 6,1 metra i był nam za ciasny. Teraz kupujemy 7 metrówkę. |
Kiedyś jak pytałem to wszyscy polecali kampery do 6m ze względu na promy, parkowanie itp. Teraz widzę, że jednak komfort się liczy bardziej, szczególnie jak się podróżuje w więcej niż 2 osoby.
TIMOT napisał/a: | Ile tym promem się pływa |
No właśnie, czy ktoś jest w stanie określić szacunkowo ile np. więcej trzeba wydać na "typowy" 3 tyg. wypad do Norwegii (dopłynięcie i powrót promem + promy lokalne w Norwegii)?
jedrek49 napisał/a: | podobaja mi sie samochody campingowe zintegrowane a pozniej polintegrowane ,natomiast z alkowa to niebardzo |
Ze względów praktycznych to wydaje mi się, że półintegrale mają najmniej efektywny układ wnętrza, bo nie ma żadnego łóżka nad fotelami przednimi i sens jest tylko kupowania aut z dwuosobowym łóżkiem z tyłu lub ew. dwoma pojedynczymi i takie autko nadaje się tylko dla 2 osób. Biorąc pod uwagę, że jedziemy wypoczywać to korzystanie z łóżka składanego ze stolika powinno odbywać się tylko w sytuacjach awaryjnych - dodatkowi goście na wyjeździe (czego chyba wypadałoby unikać) lub wyjątkowo liczna rodzina (czytaj: dużo dzieci (3-5) a nie babcia itp.). |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2009-08-25, 14:18
|
|
|
TIMOT napisał/a: | McLouisem jeździ Tommar |
poprzedni kamper Mirka M to też Mc Luis
TIMOT napisał/a: | Oglądałem kamperka ........... i Jarka Papamili i mi się spodobały |
nam też się podobają, choć nie są bez wad. Ale ich główną zaletą jest prostota
i powtarzalność- łatwo coś dorobić, dokupić czy naprawić- to ważne
bo nic wieczne nie jest
Z poprzednim kamperem (Hobby) to już nie było tak łatwo- wszystko przez serwis i miesiącami
Generalnie różnice pomiędzy zabudowami tkwią w szczegółach wyposażenia i jakości detali. Ściany i dachy są w podobnej technologii.
Tańsze marki używają np tańszych i mniejszych okien dachowych, (wersja mleczna) za crystal trzeba dopłacić, z reguły te mleczne są bez rolet. Heku 3 w nich nie uświadczysz
Podobnie jest z tapicerką- albo sprężynowe bonele albo zwykła pianka
Elektronika (energoblok i wskażniki ) jest mniej wymyślna i szczegółowa
zawsze tak było- "ile dasz tyle masz" |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|