Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Świstak
2026-01-18, 15:39
Uwaga na Hiszpanię
Autor Wiadomość
Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 103/8
Wysłany: 2026-01-23, 11:09   

Darson napisał/a:
nie politykujemy w każdym temacie, gdzie się spodoba.

A było kiedyś, że nasz kochany żółty owoc wyraził się jasno: POLITYKOWANIU MOWIMY STANOWCZE NIE! (poza ringiem do tego przeznaczonym). I to był pogląd słuszny ze wszechmiar. To jest próżne maglowanie powietrza i dręczenie klawiatury. I tak każdy pozostanie przy swoim bo moje jest najmojszejsze i basta! :diabelski_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23

Wysłany: 2026-01-23, 11:10   

Marcepan napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Na setki tysięcy kamperów koczujących w Hiszpanii zdażają się kradzieże. ale i tak czuję się tu bezpieczniej niż w Polsce. Tu policja mija mnie 10 razy dziennie, w Polsce widzę czasamo drogówkę.

Policja w Hiszpanii ma obowiązek czy też zalecenie, by jeździć na włączonych "bombach" cały czas...

jeżdżę kamperem od 18 lat, co weekend jeżdżę na dzikusa po okolicach, w granicach 100-150km.
kampera zostawiam w lesie, nad jeziorem, nad rzekę i jeszcze jak do tej pory nie miałem żadnego zdarzenia.

natomiast co do tej Hiszpanii: mają obowiązek, zalecenie, albo nie mają.
ja tam widziałem auta policyjne w Hiszpanii jadące bez włączonych kogutów.

w kraju takim jak nasz jeżdżenie z włączoną sygnalizacją pociąga za sobą wiele rzeczy.
począwszy od ewidencji, skończywszy na zjeżdżaniu wszystkich z drogi, więc jeżeli samochód policyjny nie uczestniczy w akcji i jedzie z włączoną sygnalizacją, to może spowodować więcej zagrożenia i utrudnienia ruchu niż iluzoryczny efekt.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 253/624
Wysłany: 2026-01-23, 14:58   

Cyryl napisał/a:
skończywszy na zjeżdżaniu wszystkich z drogi, więc jeżeli samochód policyjny nie uczestniczy w akcji i jedzie z włączoną sygnalizacją, to może spowodować więcej zagrożenia i utrudnienia ruchu niż iluzoryczny efekt.

Akurat w Hiszpanii to jest tak z tymi światłami, ze policja tam jeździ z włączonymi światłami niebieskimi, ale nie migającymi i nie ma obowiązku ustępować im drogi tylko pokazują swoją obecność na mieście. Dopiero jak ta cała dyskoteka zaczyna migać swoimi stroboskopami wtedy są uprzywilejowani w ruchu i wtedy reszta won z jezdni :-P

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 264/218
Wysłany: 2026-01-23, 15:11   

SlawekEwa napisał/a:
Darson napisał/a:
gdybyś tak przywalił kilka krawatów, nawet tym, którym się to wymsknie przez pomyłkę,

pomyłka rzecz ludzka, powiedział jeż schodząc ze szczotki ryżowej :haha:

Krawaty są trzy. Drugi raz się nie pomyli, będzie uważał, co pisze.

Darson®

Marcepan 
zaawansowany

Piwa: 79/45
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-23, 15:15   

Cyryl napisał/a:

jeżdżę kamperem od 18 lat, co weekend jeżdżę na dzikusa po okolicach, w granicach 100-150km.
kampera zostawiam w lesie, nad jeziorem, nad rzekę i jeszcze jak do tej pory nie miałem żadnego zdarzenia.

natomiast co do tej Hiszpanii: mają obowiązek, zalecenie, albo nie mają.
ja tam widziałem auta policyjne w Hiszpanii jadące bez włączonych kogutów.

w kraju takim jak nasz jeżdżenie z włączoną sygnalizacją pociąga za sobą wiele rzeczy.
począwszy od ewidencji, skończywszy na zjeżdżaniu wszystkich z drogi, więc jeżeli samochód policyjny nie uczestniczy w akcji i jedzie z włączoną sygnalizacją, to może spowodować więcej zagrożenia i utrudnienia ruchu niż iluzoryczny efekt.

Ja spędziłem w Hiszpanii w sumie coś około dwóch lat :roll: i często widziałem niebieskie światła używane podczas rutynowego patrolu. :roll: Czy jest to obowiązek i go nie spełniają, czy też zalecenie i mają to w nosie... tego nie wiem. Wiem tylko, że często widziałem patrolujące radiowozy z niebieskimi światłami. I one rzeczywiście są widoczne, zwracają na siebie uwagę i powodują mimowolne uczcie zwiększonego bezpieczeństwa. Z tego co kiedyś czytałem, światła niebieskie te "patrolowe" są mniej intensywne" bardziej senne, w odróżnieniu od tych w "akcji".

Tu cytat z forum "prawnego" przeznaczonego dla Anglików przebywajacych w Hiszpanii ...

"Jeśli jednak radiowóz ma włączone stałe niebieskie światło, nie oznacza to, że reaguje na sytuację awaryjną.

Stałe niebieskie światło to po prostu sposób na zwiększenie widoczności i poinformowanie obywateli, że w pobliżu znajduje się radiowóz policyjny.👀

✅Pomaga innym użytkownikom dróg być świadomym obecności policji, poprawia bezpieczeństwo na drodze i daje poczucie bezpieczeństwa kierowcom i pieszym.

🚓Krótko mówiąc:

✅Migające niebieskie światła = reakcja awaryjna, należy ustąpić pierwszeństwa przejazdu policji.🚨

✅Stałe niebieskie światło = lepsza widoczność, brak sytuacji awaryjnej, normalny patrol.🔵 "

W niektórych innych krajach sytuacja wygląda podobnie.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2026-01-23, 19:02   

Marcepan napisał/a:
W niektórych innych krajach sytuacja wygląda podobnie.

W jakich ?

Marcepan 
zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-23, 19:08   

Np. w USA.

https://www.reddit.com/r/...blue_lights_on/

"Czy ktoś wie dlaczego policja ma teraz włączone niebieskie światła?
Zauważyłem, że w ciągu ostatnich kilku dni w Greenville, Mauldin i Simpsonville policjanci jeżdżą z włączonymi niebieskimi światłami z przodu i z tyłu. Nie migają i nie wyglądają, jakby byli w trakcie zatrzymania do kontroli drogowej ani w sytuacji awaryjnej."

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2026-01-23, 19:45   

Jakieś lokalne zwyczaje, ale nic dziwnego co stan to inne prawo.

Marcepan 
zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-23, 20:05   

Tak lokalne, w bardzo wielu stanach.

Dogrzebałem jeszcze w Kanadzie, Japoni, Wielkiej Brytani... i ? :shock:

Polsce – wyjątki i testy

"W Polsce nie ma oficjalnej praktyki ciągłego świecenia niebieskich świateł podczas patrolu.
Światła niebieskie są dozwolone tylko podczas wykonywania zadania z pierwszeństwem przejazdu (art. 26 ustawy o ruchu drogowym).
Jednak:
Niektóre komendy testowały LED-y w lusterkach lub kratkach, które mogą być widoczne jako słabe, stałe niebieskie światła, ale nie jako sygnał ostrzegawczy.
Jeśli światło nie migocze i nie sugeruje pierwszeństwa, może być traktowane jako oświetlenie identyfikacyjne, a nie sygnał świetlny."

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2026-01-23, 20:11   

W 2026 roku stan prawny i faktyczny dotyczący używania niebieskich sygnałów świetlnych przez polską Policję wygląda następująco:
Podstawa prawna: Zgodnie z art. 2 pkt 31 Prawa o ruchu drogowym, pojazd uprzywilejowany to taki, który wysyła sygnały świetlne w postaci niebieskich świateł błyskowych. Stałe świecenie światłem niebieskim nie czyni pojazdu uprzywilejowanym.
Zmiana w regulaminach: Od 2022 roku obowiązuje zarządzenie Komendanta Głównego Policji, które nakazuje policjantom w radiowozach oznakowanych według nowego wzoru (srebrno-niebieskie z żółtymi elementami odblaskowymi) włączanie sygnałów błyskowych podczas patrolowania. Ma to na celu zwiększenie widoczności i prewencyjnego oddziaływania patroli.
Oświetlenie pomocnicze (Cruise Lights): Wiele nowych radiowozów jest wyposażonych w tzw. światła pozycyjne w belkach ostrzegawczych (słabe, stałe niebieskie światło). Choć nie są one formalnie zdefiniowane w ustawie jako sygnały ostrzegawcze, są stosowane dla lepszej identyfikacji radiowozu po zmroku.
Obowiązki kierowców: Jeśli radiowóz wysyła tylko niebieskie sygnały błyskowe (bez sygnałów dźwiękowych), nie jest pojazdem uprzywilejowanym w rozumieniu przepisów o pierwszeństwie przejazdu. Inni uczestnicy ruchu nie muszą ustępować mu drogi, ale powinni zachować szczególną ostrożność.
Aktualne przepisy i wytyczne można monitorować w serwisie Internetowy System Aktów Prawnych (ISAP) oraz na oficjalnej stronie policja.pl.

Tak to leciało czy masz inne źródła ?

Marcepan 
zaawansowany

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2026-01-23, 20:29   

Inne zródło, ale tak.

Odpowiedz do tematu