|
|
|
Jakie opłaty dla kampera powyżej 3,5t. |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek999
zaawansowany

Twój sprzęt: Sam
|
Wysłany: 2025-12-11, 19:51
|
|
|
| Przy zjeździe z autostrady zatrzymali mnie do kontroli i pytali o winietę, pokazałem box, kazali jechać. Wniosek z tego nasuwa się taki, że nie mają kontroli w systemie wagi samochodu, oceniają na podstawie wyglądu, gdybym miał wykupioną winietę do 3,5 tony, zamiast OBU to bym jechał dalej. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
MAZUREK
stary wyga gitarzysta-chałturnik, wędkarz

Twój sprzęt: CARTHAGO T 40 CHIC 2,8 JTD
Nazwa załogi: LECH i GRAŻYNA
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Lip 2007 Piwa: 23/189 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2025-12-14, 19:51
|
|
|
Jak miałem kampera DMC 4250 to przez ęgry wykupywałem winietę D-2. I do dzisiaj mi nic nie przyszło... |
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 61/168 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2025-12-14, 21:32
|
|
|
| Kiedyś było d2 na wszystkie kampery ale pozazdrościli dochodów Austriakom i zmienili… |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2026-01-26, 13:24
|
|
|
Historii mandatu ciąg dalszy
Po przeszło miesiącu od reklamacji, którą złożyłem w Eurowag dostałem od nich odpowiedź.
Napisali że:
- na Węgrzech obowiązuje winieta D2 (co nie jest prawdą bo auto ma DMC ponad 3,5t.).
- ich urządzenia nie obsługują kamperów.
Dziwne, bo z Polski i Słowacji mandatów (póki co ) nie dostałem.
Pieniądze za Węgry wzięli.
Przy zawieraniu umowy zapewniali że kampery obsługują i ktoś przesłane skany dokumentów weryfikował
Odpisałem w dosadnych słowach co o nich myślę i wymówiłem umowę ze skutkiem natychmiastowym.
Tak że przestrzegam przed firmą Eurowag.
Sczególnie kolegów ,którzy z ich OBU korzystają
Oczywiście od mandatu odwołałem się na stronie tam podanej i czekam co będzie dalej |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 530/110 Skąd: Legnica
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2026-01-28, 19:14
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Tak że przestrzegam przed firmą Eurowag.
Sczególnie kolegów ,którzy z ich OBU korzystają |
Marek. Tak jak mówiliśmy . Ja mam cztery boxy na Czechy, Austrię ,Słowenię i Węgry. A jeszcze w tym roku kupię Chorwacjie Włochy.
Wkurw..a mnie to okrutnie to podszybie z ta wystawką . Ale ja coraz bardziej mam ochotę na spokój. A nie na rozkminki. Nasz kolega Adam Maciejewski kupił jeden Box Z "BLISKA" .Miała być cła Europa. W styczniu zaczął płacić mandaty za wakacyjne przejazdy. A dopiero potem jak czasu i nerw wystarczy to w sądach będzie walczył z nimi o kasę. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-28, 20:19
|
|
|
Wiesiu to na Węgry w 2026 box czy D2 ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2026-01-28, 21:21
|
|
|
Jako użytkownik zarejestrowany w systemie HuGo dostałem takiego maila(tłumaczenie automatyczne):
Drogi Kliencie,
Niniejszym informujemy, że w wyniku zmiany ustawy LXVII z 2013 r. o opłatach drogowych na odległość za korzystanie z autostrad, dróg ekspresowych i dróg głównych, z dniem 1 stycznia 2026 r., pojazdy rekreacyjne o maksymalnej dozwolonej masie całkowitej powyżej 3,5 t mogą korzystać z sieci dróg płatnych na Węgrzech w ramach systemu opłat użytkownika (system e-winiet), tj.
Dla pojazdów rekreacyjnych o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t
Kierowcy muszą kupić e-winietę w kategorii pojazdu D2
Od 1 stycznia 2026 roku.
W związku z tym, od 1 stycznia 2026 r., nie jest już możliwe uiszczanie opłat drogowych za korzystanie z pojazdów rekreacyjnych w systemie HU-GO e-toll ani jako zarejestrowany użytkownik korzystający z jednostki pokładowej, ani poprzez zakup biletu na trasę bez rejestracji.
W związku z wyżej wymienionymi zmianami, chcielibyśmy zwrócić uwagę na przepisy Rozporządzenia Rządowego nr. 209/2013 (VI. 18.) w sprawie wdrożenia ustawy LXVII z 2013 r. o opłatach drogowych na odległość za korzystanie z autostrad, dróg ekspresowych i dróg głównych oraz, zgodnie z tym, postanowień ogólnych warunków naszej Spółki, które zawierają również szczegółowe zasady rozliczenia między stronami, warunki zwrotu wpłaconych i niewykorzystanych sald w związku z rozwiązaniem umowy między usługodawcą usług związanymi a zakontraktowanym płatnikiem, w następujący sposób.
„Sekcja 29(1) Zasady rozwiązania umowy między związanym usługodawcą a zakontraktowanym płatnikiem oraz rozliczania rachunków między stronami zostaną określone przez związanego usługodawcę w jego ogólnych warunkach, z uwzględnieniem postanowień niniejszej podpozycji.
(2) W przypadku rozwiązania umowy, kwota zapłacona z góry przez zakontraktowanego płatnika opłaty za jego salda, ale nie pobrana przez płatnika, zostanie zwrócona przez związanego usługodawcę, biorąc pod uwagę postanowienia ustępów (3)-(5).
(3) Zwroty będą dokonywane po okazaniu faktury poświadczającej płatność na rzecz osoby, której wystawiono fakturę lub której roszczenie zostało przypisane lub która jest następcą lub spadkobiercą tego pierwszego.
(4) Zwrot może być żądany na poczet opłaty administracyjnej, której kwota wynosi 1,9% kwoty zapłaconej z góry przez zakontraktowanego płatnika opłaty za od jego salda, ale nie jest pobierana przez płatnika opłat, ale nie mniej niż 15 000 HUF.
(5) Zwroty mogą być dokonane w ciągu 5 lat od daty zapłaty salda przez zakontraktowanego płatnika opłat.
Formularz wniosku o zwrot pieniędzy można znaleźć na naszej stronie internetowej toll-charge.hu tutaj: https://toll-charge.hu/en/e-toll/etoll-additional-information/downloadable-forms.
Więcej informacji na temat systemu e-winiet, płatnych dróg, dostępnych rodzajów winiet i ich cen można znaleźć na naszej stronie internetowej pod adresem toll-charge.hu pod adresem E-winieta.
Jeśli masz jakiekolwiek pytania, nie wahaj się skontaktować z naszym działem obsługi klienta.
Z poważaniem,
Węgierskie Drogi Publiczne Nonprofit PLC – Dział Opłac |
| |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2026-01-29, 09:46
|
|
|
| aviator napisał/a: | Niniejszym informujemy, że w wyniku zmiany ustawy LXVII z 2013 r. o opłatach drogowych na odległość za korzystanie z autostrad, dróg ekspresowych i dróg głównych, z dniem 1 stycznia 2026 r., pojazdy rekreacyjne o maksymalnej dozwolonej masie całkowitej powyżej 3,5 t mogą korzystać z sieci dróg płatnych na Węgrzech w ramach systemu opłat użytkownika (system e-winiet), tj.
Dla pojazdów rekreacyjnych o maksymalnej dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t
Kierowcy muszą kupić e-winietę w kategorii pojazdu D2
|
Czyli dla pojazdów rekreacyjnych powyżej 3,5t. winieta D2.
No i fajnie.Winieta 10-cio dniowa ok.110zł.
Za jazdę w listopadzie zapłaciłem 64Euro |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-29, 14:26
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Czyli dla pojazdów rekreacyjnych powyżej 3,5t. winieta D2.
No i fajnie.Winieta 10-cio dniowa ok.110zł. |
Nic z tego nie rozumie. Czy ma oddać im ten BOX HUGO?
Wystarczy Winieta? D2
Pytałem właśnie o to U madziarów. Na granicy. Kazali koniecznie BOX. Bo inaczej zabiją |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

|
Wysłany: 2026-01-29, 14:40
|
|
|
| Ani Box ani kupowanie odcinkowych przejazdów poprzez HuGo już nie są potrzebne. Wystarczy winieta D2 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-29, 15:41
|
|
|
| aviator napisał/a: | | Wystarczy winieta D2 | |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
lechd
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs Trend90 7057 EB
|
Wysłany: 2026-01-30, 13:56
|
|
|
Spróbowałem zrobić zestawienie na Europę jak to wygląda. Na razie teoretycznie bo mój Dethleffs jeszcze nie sprzedany a nowy kamper będzie w czerwcu.
Wynika, że boxy są potrzebne tylko na Słowenię, Czechy, Austrię, Szwajcarię i ewentualnie na Polskę.
Bułgaria, Rumunia, Słowacja i Wegry to winety
Norwegia dobrze się zarejestrować w Autopass
Niemcy, Szwecja i Dania są bezpłatne
Nie mam jasności jak jest na Litwie, Łotwie i Estonii, ale chyba też winety.
Jak coś się nie zgadza to proszę skorygować. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2026-01-30, 14:17
|
|
|
| Najlepiej i najtaniej to jest na Słowacji . Każdy kamper płacisz winietę taką jak za osobówkę. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|