|
Ocieplenie podłogi garażu od strony podwozia |
| Autor |
Wiadomość |
Nitrolukas
trochę już popisał
Twój sprzęt: Rimor trimarano 9
|
Wysłany: 2026-01-30, 17:46 Ocieplenie podłogi garażu od strony podwozia
|
|
|
Cześć,
Chciałbym ocieplic/zaizolować termiczne podłogę garażu w kamperze Rimor trimarano 9.
Układ jest taki, że z tyłu poprzecznie nad garażem są łóżka piętrowe i na dolnym jest zawsze chlodno/zimno. Zakładam że dlatego, że podłoga w garażu to chyba tylko jakąś płyta OSB i blacha. Pomyślałem,.ze może warto by od spodu (od podwozia) dać np. Alufox. Zastanawiam się tylko jak to przymocować. Kleić jakoś, czy np takerem przybić? Myślicie ze taka izolacja się sprawdzi?
Będę wdzięczny za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 346/86 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2026-01-30, 22:30
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Proponuję dać coś np. folię aluminiową ze styropianem na podłogę w garażu , a na to wykładzinę podgumowaną.folia ze styropianem |
Musze jutro się przyjrzeć jak to w środku wygląda. W sunie to nie wiem czemu nie myślałem o izolacji od środka. W środku jest podłoga zrobiona z karbowanej blachy. Są też jakieś skosy przy drzwiach chyba, a może i ścianie tylnej. To trochę utrudni zrobienie tego.
Od spodu za to jest płaska deska poorzecinanna metalowymi belkami konstrukcji podwozia. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2026-01-31, 07:36
|
|
|
Przy okazji warto sprawdzić stan podłogi w garażu . Biorąc pod uwagę wiek kampera sprawdziłbym rogi garażu i tylne łączenie ze ścianą kampera . Potrafią wychodzić tam różne "kwiatki" |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
chemik
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Lis 2014 Piwa: 114/19 Skąd: podlaskie
|
Wysłany: 2026-01-31, 09:35
|
|
|
a naszym kamperze na całą podłogę przykleiliśmy wykładzinę korkową oraz na ściany w alkowie.
Jest duża różnica przy dotknięciu . Polecamy |
_________________ Chemik |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/135 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2026-01-31, 22:45
|
|
|
| Połóż na podłogę alutermo , to jest 1 cm grubości , przykryj czymś twardym , ewentualnie przyklej od spodu na klej dedykowany i na wierzch tym samym klejem osłonę , lekkie cienkie zastępuje 20 cm wełny , ocieplonego tak mam blaszaka , rewelacja i latem i zimą ,1m 120 zł .klej ok. 40 zł . |
|
|
|
 |
BIGL
trochę już popisał
Twój sprzęt: Hymer Eriba - ogonek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lip 2015 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2026-02-01, 11:14
|
|
|
| adaml61 napisał/a: | | Połóż na podłogę alutermo , to jest 1 cm grubości , przykryj czymś twardym , ewentualnie przyklej od spodu na klej dedykowany i na wierzch tym samym klejem osłonę , lekkie cienkie zastępuje 20 cm wełny , ocieplonego tak mam blaszaka , rewelacja i latem i zimą ,1m 120 zł .klej ok. 40 zł . |
No właśnie czytałem o tym materiale i nie bardzo widzę tam 20cm wełny . Producent niejednoznacznie określa przy jakich spełnionych warunkach uzyskujemy podany współczynniik przenikania. Sam zastanawiałem się nad izolacją busa Alutermo, ale raczej odpuszczę. Na plus - montaż i obróbka . |
|
|
|
 |
Nitrolukas
trochę już popisał
|
Wysłany: 2026-02-01, 11:15
|
|
|
Dzięki za wszystkie pomysły.
Wymiary podłogi garażu to 220/75cm. Po wstępnej analizie rynku chyba zastosuje te oto produkty
https://share.temu.com/yThlyiENLIB wykładzina
https://share.temu.com/WNz2j3GFqLB mata
Co do maty to ta w kawałkach akurat pasuje na wymiar szerokości. Wszystkie inne w rolce trzeba by docinać, albonsztukowac bo są za wąskie. Zastanawiam się tylko czy lepsza taka jak wstawiłem, czy taka co ma alu z obu stron, ale za to nie ma kleju. |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2026-02-01, 11:39
|
|
|
Nitrolukas,
Kolego , uwierz mi , co nie zastosujesz to i tak odczujesz dużą różnicę na plus.
Nie trzeba przyklejać , tylko dobrze spasować i położyć wykładzinę. Domyślam się , że w garażu coś wozisz więc z automatu będzie dociskało do podłogi.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|
|