|
|
Przesunięty przez: Świstak 2026-02-10, 09:07 |
Opony do campervana |
| Autor |
Wiadomość |
Cyganiewicz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Knaus Boxstar Freeway
|
Wysłany: 2026-02-09, 20:24 Opony do campervana
|
|
|
Hejka, czy mając campervana ważącego na pusto 3 tony na bazie ducato 2.3 jtd, 150 kuca. DMC 3500 warto kupować markowe, dedykowane opony kamperowe, typu:
- Continental VanContact Camper
- Michelin CrossClimate Camping
w zalozeniu, ze to kamper, ktory raczej nie bedzie stac dluzej niz 2-3 tygodnie w jednym miejscu?
Czy wielosezony sa z reguly bezpieczeniejsze latem do jazdy w trudniejszych, mokrych warunkach?
Może lepiej po prostu kupić dobre chinczyki do dostawczaka i śmigać na nich bez obaw. Raczej kamperowanie zimowe nie jest w planach więc na najbardziej hardkorowe warunki te opony nie muszą być.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie indeksu nośności, jaki jest zalecany zapas? Czy mając kampera, który będzie ważyć max 3,5 tony, wystarczy, że dam mu opony, z których każda z nich ma indeks nośności np. 109/107, czyli jakieś 1000 kg? Prosta matematyka mi mówi, że 4x 1000 > 3500 i powinno być bezpiecznie :D
Co do zimowania to myslalem, zeby kampera i tak zostawic na koziolkach w powietrzu tak, zeby nie stal na oponach - taka moja strategia na odksztalcenia opon
edit: po przegladniu forum widze, ze ludzie na roznych oponach jezdza niekoniecznie camperowych
Dobrym, optymalny wyborem widze, ze moze byc Yokohama BluEarth VAN All Season RY61, ma ktos moze jakies doswiadzcenie z nimi? |
| |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 349/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2026-02-10, 10:15
|
|
|
Ludzie kupują opony do kampera od dostawczaków z literką C i jeżdżą.
Ja osobiście kupuję gumy z przeznaczeniem do kampera. Trochę lepiej zachowują się na trawie niż te od busa. Generalnie opony kempingowe mają mocniejsze ścianki boczne. Daje to większą stabilność pojazdowi podczas jazdy. W przypadku vana taka różnica może być nie wyczuwalna.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/171 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2026-02-10, 12:14
|
|
|
Ja jadąc zwyczajnie normalną drogą nie czuję różnicy w prowadzeniu pojazdu kempingowego na oponach kamperowych czy ciężarowych. A mam takie i siakie. Uważam to za zwykłe naciągactwo producentów opon „kamperowych” . Podobnie jak producenci leków wymyślają nieistniejące problemy na które pomagają tylko ich wyroby.
Wiadomo co kamperowe musi kosztować – kubeł na śmieci zwykły 15zł a kamperowy okazyjnie to za 150zł.
A tak w ogóle to chyba kryptoreklama
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 361/24 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-02-10, 12:31 Re: Opony do campervana
|
|
|
| Cyganiewicz napisał/a: | Hejka, czy mając campervana ważącego na pusto 3 tony...
...Dobrym, optymalny wyborem widze, ze moze byc Yokohama BluEarth VAN All Season RY61, ma ktos moze jakies doswiadzcenie z nimi? |
jaką długość ma ten kampervan, bo jeżeli poniżej 6,5m, to spójrz czy nie ma ramy z tytanu.
wielu kolegów używa opon chińskich Sailun i bardzo sobie chwali, ja kupiłem takie na jesień i jak na razie jest OK. |
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 175/135 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2026-02-10, 13:17
|
|
|
| Ja kampervanem cały czas jeżdżę na C , jakieś sprawdzone chinole , zmieniam lato zima , zero problemów , przebiegi ok, 15 tyś lato 5 tyś zima i tak 5 lat i śmietnik mimo dobrego bieżnika . |
|
|
|
 |
Cyganiewicz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Knaus Boxstar Freeway
|
Wysłany: 2026-02-10, 17:18
|
|
|
| Elegancko, dzieki za opinie, juz myslalem ze kiermany bede musial na druga strone wywrocic i ostatnie drobne przeznaczyc na same opony :D Kamperek jest w wersji 600 lub 630. A ten tytan to skad i z jakiego powodu tam? Mi sie to kojarzy z jakas zaawansowana technologia, to fiat ducato z 2013 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 109/102 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-02-10, 17:19
|
|
|
Ja kupiłem takie: Continental ContiVanContact 215/75 R16C 121/119RC
Są to jedne z nielicznych opon na rynku do kampera w które mogę dmuchnąć zalecane przez producenta kampera 5,5 bara. Wg mnie są super. Jednak są również tutaj na forum przeciwnicy tych opon. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-10, 19:51
|
|
|
| Cyganiewicz napisał/a: | | ... A ten tytan to skad i z jakiego powodu tam? Mi sie to kojarzy z jakas zaawansowana technologia, to fiat ducato z 2013 |
przeciętny kamper półintegra czy alkowa, a więc wyższy, szerszy i dłuższy, a co za tym idzie więcej mebli, wyposażenia, o długości 7,5m waży na pusto 3000-3100kg, więc moim zdaniem kampervan o długości poniżej 6,5m powinien ważyć na pusto maksymalnie 2600-2700kg.
no chyba, że z napędem 4x4.
poprzednie opony miałem 109 107s wytrzymały co najmniej 6 lat i 100 000km, więc nowe kupiłem o takim samym indeksie nośności.
ksmper 7,5m długości i ciężko się zmieścić w 3,5t. |
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2026-02-10, 20:31
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | powinien ważyć na pusto maksymalnie 2600-2700kg.
| Pusty blasza z trojaczków L 3, L4 to według producenta , zależni od silnika i wyposażenia to 2050 do 2200 kg , zrób zabudowę która będzie ważyła ok 400 kg . |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2026-02-10, 22:03
|
|
|
ducato pusta blacha L4 H3 z 2,3, ważył na pusto ~2300kg. Wartość z wagi a nie z katalogu |
| |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

|
Wysłany: 2026-02-11, 07:17
|
|
|
reaven 2300 .Cyryl ma pole do popisu , jak zbudować tak lekkiego vana , oryginalne zabudowy w wersji podstawowej według producentów to 2800 +, taki Anfinity Fredo na Ducato 3050 kg .Materiał na meble ,na nim za dużo nie urwiesz topola a egzotyczne drewno to różnica w wadze ok 30 kg na ilości użytej do zabudowy ,My budowniczy dobrze wiemy ile się trzeba natrudzić aby waga wyszła poniżej 3 T , tylko nasze po zabudowie mają już wszystko , tamte trzeba jeszcze doposażyć , czyli minimum te 100 kg + . | Cyganiewicz napisał/a: | | juz myslalem ze kiermany bede musial na druga strone wywrocic i ostatnie drobne przeznaczyc na same opony | . Zobacz na forach dla dostawczaków co oni taniego polecają i będziesz zadowolony , osobiście używałem , Taurus , Sava , Kormoran ,nigdy mnie nie zawiodły i robiły sensowne przebiegi, teraz mam jakieś chinole , takie które miały dobre opinie i były naprawdę bardzo tanie ,miały być na chwilę , zrobiłem 25tyś i nic się z nimi nie dzieje . Van , to taka zaleta że jak złapiesz gumę, to sią nic nie dzieje , kamper skutki mogą być nieciekawe , i tam opona musi być naprawdę dobra , wystrzał w kamperze to nie tylko opona ,potrafi rozwalić wszysto co jest po sąsiedzku , łącznie z meblami . |
| |
|
|
|
 |
tosiek159
doświadczony pisarz Tosiek 159

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 680, Bürstner Ixeo726G
Nazwa załogi: Farmerzy: Halinka i Tosiek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2010 Piwa: 1/7 Skąd: woj.Opolskie
|
Wysłany: 2026-02-11, 08:34
|
|
|
.., a powiadają że jak mnie stać na wódkę, to i też i na zagrychę.RÓżnymi prędkościami jeżdzimy,
ja uważam, że bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu i używam sprawdzone markowe opony.
Takie jest moje zdanie i z nim się całkowicie zgadzam. |
_________________ Carpe diem |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-11, 09:39
|
|
|
| tosiek159 napisał/a: | .., a powiadają że jak mnie stać na wódkę, to i też i na zagrychę.RÓżnymi prędkościami jeżdzimy,
ja uważam, że bezpieczeństwo jest na pierwszym miejscu i używam sprawdzone markowe opony.
Takie jest moje zdanie i z nim się całkowicie zgadzam. |
Jestem tego samego zdania, za co kilka razy zostałem tutaj na forum, delikatnie mówiąc, wyśmiany.
Moja niechęć do tych tanich opon bierze się stąd, że przeżyłem okres tzw.kartoflaków. Zdarzało się , że podczas jednego wyjazdu nad morze kleiłem (sam wulkanizowałem) gumy kilka razy. I nie były to szwagry w oponie, tylko przetarta dętka. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2026-02-11, 11:22
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | ...Jestem tego samego zdania, za co kilka razy zostałem tutaj na forum, delikatnie mówiąc, wyśmiany.
Moja niechęć do tych tanich opon bierze się stąd, że przeżyłem okres tzw.kartoflaków. Zdarzało się , że podczas jednego wyjazdu nad morze kleiłem (sam wulkanizowałem) gumy kilka razy. I nie były to szwagry w oponie, tylko przetarta dętka. |
masz rację, ale kiedy to było?
jak pisałem zraziłem się do chińczyków w aucie miejskim, w którym po 5 latach zaczęło lekko schodzić powietrze bez uszkodzeń, mimo dobrego stanu.
jednak od tamtych wydarzeń minęło trochę czasu i jakość chińskich opon wyraźnie się poniosła.
sama rekomendacja kolegów z forum to dla mnie było za mało, ale na forum transportowym, pochlebne opinie zbierają chińskie opony w pojazdach, które rocznie robią po 100 000km.
jeżeli koledzy jeżdżący na chińczykach bezproblemowo 200 000km na osi napędowej, to znaczy, że mają podobną trwałość do europejskich.
| tosiek159 napisał/a: | | ..,Takie jest moje zdanie i z nim się całkowicie zgadzam. |
stawiam piwo za to zdanie! |
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-11, 12:27
|
|
|
| Cyryl napisał/a: |
masz rację, ale kiedy to było?
|
Mam wrażenie, że nie tak dawno.
Lepiej pamiętam szczegóły wyjazdów sprzed pół wieku, niż np. te zeszłoroczne
A z drugiej strony. Czym skorupka za młodu..... |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|