|
|
Przesunięty przez: Świstak 2026-02-10, 09:07 |
Opony do campervana |
| Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-02-11, 15:06
|
|
|
Tacy jesteście pewni, że już tych markowych opon w Chinach nie produkują ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 109/102 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2026-02-11, 16:42
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Tacy jesteście pewni, że już tych markowych opon w Chinach nie produkują ? | Oczywiście, że markowe(tzn. uznanych producentów) również produkują w Chinach. Jednak jestem Sławku pewien, że takich nie kupię, jeżeli nie będę tego chciał.
Na oponie jest zaznaczone miejsce produkcji. Kupowałem do osobówki zimówki Nokian. Przed zakupem powiedziałem w dziale sprzedaży Oponeo, że kupię je, jeżeli zagwarantują dostawę opon produkowanych w Finlandii. I tak też się stało. Będąc z zimowych Nokianów b. zadowolony, postanowiłem zamówić również Nokiany letnie. Warunek taki sam. Produkcja tylko fińska, bo opinie o chińskiej są podzielone. Poinformowano mnie, że niestety to niemożliwe. Opony letnie Nokian które mnie interesują, produkują tylko Chiny. W związku z tym otrzymałem ofertę opon innych uznanych producentów produkowanych poza Chinami. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 361/24 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2026-02-11, 17:34
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Tacy jesteście pewni, że już tych markowych opon w Chinach nie produkują ? |
i nie
w przemysle oponiarskim nie ma przekazywania nazwy, jeżeli Goodyear kupił Dębicę, to nie nie może sprzedawać opon z Dębicy pod nazwą Goodyear, tylko pod poprzednią, podobnie jest z Michelin - Stomil, DDR-owski Pneumant - Dunlop, Continental - Barum.
i tak
inna sprawa jest gdy markowa firma wybuduje fabrykę w innym państwie od podstaw nie przejmując poprzedniej marki.
na pewno Continental ma taką fabrykę w Chinach. może inne firmy markowe też mają. |
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/625 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-02-11, 17:37
|
|
|
Ciekawe
Jeszcze jak pracowałem, przejechał Polak z niemieckim paszportem z Niemiec na ustawienie geometrii na oponach "Dębica" made in Germany. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-11, 17:58
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Ciekawe
Jeszcze jak pracowałem, przejechał Polak z niemieckim paszportem z Niemiec na ustawienie geometrii na oponach "Dębica" made in Germany. |
"Dębica" to polska marka należąca do Goodyeara. Opony zostały w tym przypadku wyprodukowane w Niemczech, dlatego mają taki napis. |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 349/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2026-02-11, 19:03
|
|
|
Dziś firmy markowe produkują opony w różnych miejscach na świecie , nie tylko w Chinach.
Np. Michelin przeniósł produkcję opon ciężarowych z Polski do Rumuni.
Produkują również w Tajlandii, Wietnamie czy Maroku nota bene chiński właściciel.
Generalni w dzisiejszych czasach produkty są international.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
jak9009
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2026-02-12, 09:31
|
|
|
Opony „markowe” nie zawsze są jednoznacznym wyznacznikiem jakości.
Przykładem jest koncern Goodyear, który produkuje również opony pod innymi markami, takimi jak Dębica, Dunlop czy Sava. Zdarza się, że trzy różne opony – sygnowane innymi nazwami – mają identyczny wzór bieżnika.
Dębica Navigator 3
Dunlop All Season 2
Sava All Weather
W teorii powinny różnić się zastosowaną mieszanką gumy, jednak w praktyce nie zawsze jest to wyraźnie odczuwalne. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2026-02-12, 09:46
|
|
|
| Opony Goodyear będę omijać szerokim łukiem. Po trzech latach w osobówce guma zrobiła b. twarda. Podczas jazdy wydawało się, że łożyska w piastach kół czas wymienić, a to opony tak hałasowały. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|