Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kategoria pojazdu
Autor Wiadomość
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/625
Wysłany: 2026-02-13, 17:25   

niebieski-n2 napisał/a:
Pytanie dotyczy metody zmiany trzech kresek na literę, w rubryce "J" dowodu rejestracyjnego.

Niewykonalne bez odpowiedniej homologacji.
Kazik II napisał/a:
Ale próba wymiany dowodu na taki ze stałym wpisem w rubryce "J" skończyła się większą awanturą z urzędami i w końcu sobie odpuściłem.

Jw. napisałem
kimtop napisał/a:
Uzyskałem z fabryki Carthago odpis homologacji gdzie stoi jak byk M1.

I tu Marku za łatwo odpuściłeś :chytry
NINED napisał/a:
Sprawa prymitywnie prosta. składam papiery i czekam na decyzje, żadnych rozmów z gryzipiórkami.

Te papiery to homologacja ?

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 106/8
Wysłany: 2026-02-13, 18:47   

SlawekEwa napisał/a:
kimtop napisał/a:
Uzyskałem z fabryki Carthago odpis homologacji gdzie stoi jak byk M1.

I tu Marku za łatwo odpuściłeś :chytry
NINED napisał/a:
Sprawa prymitywnie prosta. składam papiery i czekam na decyzje, żadnych rozmów z gryzipiórkami.

Te papiery to homologacja ?

Ja też przedłożyłem homologację w wpisem M1 którą urząd od dowodów rejestracyjnych przesłał do ITS aby oni podjęli decyzję. I po 2 miesiącach wydali opinię, że owszem można, ale wtedy jako markę pojazdu trzeba wpisać "SEA". SEA to jest grupa producentów kamperów zrzeszająca m.in McLouis, Rimor, Mobilvetta. Bo homologację wydał SEA. Chociaż pisze na niej również jak byk, że pojazd jest zbudowany na bazie Fiata.
A ww. kampery nadal pozostają kamperami tych marek zrzeszonych w SEA.
NIE MA NIGDZIE TAKIEJ MARKI JAK SEA! Bo to jest tylko zrzeszenie producentów.Więc wpisanie takiej marki w DR spowoduje:
Po pierwsze że żadna firma ubezpieczeniowa nie wyda polisy na auto takiej marki, bo takowa nie istnieje.
Po drugie: podobne problemy spotkają mnie na przeglądzie u diagnosty, bo na tabliczce znamionowej pisze Fiat.
Po trzecie; pierwszy lepszy policjant za granicą może mnie wysadzić na parkingu z auta i zatrzymać kampera do wyjaśnienia, pytając co to właściwie jest?
Tłumaczyłem to tym mądralom z ITS ale nie docierało.
Przerażony konsekwencjami takiej zmiany wycofałem w popłochu wniosek o zmianę wpisu, by nie wpaść z deszczu pod rynnę.
Samochody kempingowe dla naszych urzędasów to nadal jest "tabula rasa", więc lepiej nie zaczynać tego rozgrzebywać, bo można sobie tylko biedy napytać.
Chyba, że mamy do okazania przy rejestracji kampera oryginalny zagraniczny dowód rejestracyjny z wpisem M1 i zażądamy od razu przeniesienia tego wpisu do polskiego DR - to jest szansa że tak wpiszą.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 256/625
Wysłany: 2026-02-13, 18:57   

mischka napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
Przy transakcji kupna D2 nikt nie patrzy na kreski :bigok

Ale konsekwencje ponosi kupujący :spoko

Za co ?

niebieski-n2 
doświadczony pisarz

Piwa: 4/36
Wysłany: 2026-02-13, 21:36   

Dzięki za odpowiedzi
To co opisuje Kimtop i Kazik II jest wręcz niewiarygodne i jakbym nie żył sam w tym kraju to mógłbym powątpiewać.
Jakim trzeba być debilem, żeby mając odrobinę jakiejś władzy i dokument producenta (autora, twórcy, wynalazcy) tworzyć jakieś własne teorie, zamiast przyklepać to co mówi tenże?
Na prawdę ten kto mieszka w PL w cyrku się nie śmieje.

No dobrze, a czy jest szansa na uzyskanie od producenta wyciągu z homologacji w przypadku auta z rocznika 2005?
Były wtedy te kategorie? Czy to wprowadzono od któregoś roku? A może homologacji w ogóle nie było wtedy?
Do kogo po wyciąg z homologacji się zwracać, do producenta podwozia z kabiną czy do producenta zabudowy?

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2026-02-14, 11:16   

SlawekEwa napisał/a:
I tu Marku za łatwo odpuściłeś

Odpuściłem bo mam od dawna zadrę z kierownikiem WK.
Niestety taki urok mieszkania w małym mieście.

Ale kiedyś i on trafi do mnie :box2

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 391/784
Wysłany: 2026-02-14, 13:03   

Kazik II napisał/a:

Ja też przedłożyłem homologację w wpisem M1 którą urząd od dowodów rejestracyjnych przesłał do ITS aby oni podjęli decyzję. I po 2 miesiącach wydali opinię, że owszem można, ale wtedy jako markę pojazdu trzeba wpisać "SEA". SEA to jest grupa producentów kamperów zrzeszająca m.in McLouis, Rimor, Mobilvetta. Bo homologację wydał SEA. Chociaż pisze na niej również jak byk, że pojazd jest zbudowany na bazie Fiata.
A ww. kampery nadal pozostają kamperami tych marek zrzeszonych w SEA.
.

Kaziczku SEA to jaknajbardziej jest marka, grupa producentów będzie pod inną nazwą.
Ja mam u siebie w rubryce D1 wpisaną markę adria nie mam w dowodzie nic o fiacie a w rubryce J jest M1

Ja nie mam znaczka fiat :)

:szeroki_usmiech
:spoko

IMG_20260214_124705.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 750,52 KB

Screenshot_20260214_140339.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 151,75 KB

IMG_20260214_143039.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 485,26 KB

Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2026-02-14, 14:31, w całości zmieniany 1 raz  

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 96/83

Wysłany: 2026-02-14, 14:14   

Panowie
Po co boję toczyć, kierownik WK to tylko urzędnik biorący większą wypłatę i nie koniecznie musi być "alfą i omegą" w Wydziale pracują młodzi mądrzy ludzie i wystarczy wskazać na czym to polega i w dowodzie rejestracyjnym jest stosowny wpis.
Wpis w adnotacjach nie w rubryce, bo to trudniej (system) pokonać.
Mam wpis :
HAK
BAGAŻNIK tablica rejestracyjna
rubryka J - M1
rubryka F 3 - 5500 kg
pieczątki okrągłe i podpisy dwóch urzędników WK

Z tego co jest mi wiadome to większe campery ten wpis mają, tylko trzeba o to skutecznie wystąpić :szeroki_usmiech

Zrobiłem zdjęcie ale nie mogę ogarnąć jak je umieścić na CT.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 199/112
Wysłany: 2026-02-14, 15:51   

DI STEFANO napisał/a:
Zrobiłem zdjęcie ale nie mogę ogarnąć jak je umieścić na CT.

przez WhatsApp :haha:

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2026-02-14, 18:39   

Komplecik napisał/a:
ziczku SEA to jaknajbardziej jest marka, grupa producentów będzie pod inną nazwą.

Ale tam właśnie pisze, że SEA jest firmą (a właściwie grupą producencką) skupiającą marki McLouis, Elnagh, Mobilvetta.
Sam piszesz, że masz w dowodzie wpisane Adria- bo to jest właśnie znana od dawna marka kampera.
Tak samo jak PSA jest firmą skupiającą marki Citroen, Peugeot. Który z kolei PSA obecnie wchodzi w skład Stellantis. Widziałeś kiedyś znaczek firmowy PSA albo Stellantis na którymś z aut tych marek?
Fiat też obecnie jest częścią koncernu Stellantis - ale marka samochodu Fiat pozostała. Tak samo jak marka Chrysler wchodząca w skład ww.
W obecnym kształcie rynku kapitałowego w branży moto ciągle jedni wykupują drugich, powstają nowe grupy producenckie ale marki pozostają, bo marka sama w sobie jest wielką wartością.
W moim przypadku jest jeszcze gorzej, bo mój kamper to jakiś rebranding zrobiony z Rimora albo Elnagh (nie sposób się już połapać) przez Palmowskiego pod marką Nobel Art. A homologację wystawiła grupa S.E.A ale to (jak opisałem powyżej) nie jest żadna marka jak by chciały mądrale z ITS-u.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 391/784
Wysłany: 2026-02-14, 21:06   

Kazik II napisał/a:
Komplecik napisał/a:
ziczku SEA to jaknajbardziej jest marka, grupa producentów będzie pod inną nazwą.

Ale tam właśnie pisze, że SEA jest firmą (a właściwie grupą producencką) skupiającą marki McLouis, Elnagh, Mobilvetta.
.

Google mówią że SEA jest marką w grupie Trigano, ja tak to odczytuje, miałem kiedyś starszy model SEA z 2006roku z oznaczeniem na zabudowie SEA
:spoko

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2026-02-14, 21:47   

Po rozmowie z panami z ITS-u obdzwoniłem parę firm ubezpieczeniowych i zapytałem czy w ich katalogach jest taka marka jak SEA. Wszędzie odpowiedź była negatywna. A czy wobec tego będę mógł wykupić polisę OC na taki pojazd zapytuję? Wszędzie coś kręcili, a w końcu w jednej firmie powiedziano mi że i owszem, ale będą musieli zastosować indywidualną kalkulację. Na samą myśl o "indywidualnej kalkulacji" zrobiło mi się :zimno
Dałem sobie spokój i jeżdżę jak jest.
Poza tym Google to nie jest żadna wyrocznia, sporo głupot nieraz podaje, dla rozgryzienia wielu tematów często trzeba nieraz sporo się przekopać przez sieć.

Odpowiedz do tematu