Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Włochy/Sycylia dla żółtodzioba
Autor Wiadomość
tomi100 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: w trakcie poszukiwań
Wysłany: Wczoraj 23:39   Włochy/Sycylia dla żółtodzioba

Zakupiłem w zeszłym roku swojego pierwszego kamperka i nie licząc jakiś małych wypadów po Polsce planuję 10 marca wyprawę wspólnie z żonką i psiakiem na Sycylię orientacyjnie na 6-7 tyg. Preferujemy krajobraz nadmorski i chcielibyśmy jechać po prostu wzdłuż wybrzeża. Plan jest wystartować ze Szczecina przez Niemcy, Austrie . Włochy najpierw objechać po stronie adriatyku a wracać z Sycylii od strony przeciwnej. Interesują mnie szczególnie drogi czy jazda nie będzie katorgą (korki itp.) Dostępnością parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie długo wystarczalny i nie muszę często korzystać z mediów zewnętrznych , preferował bym w większości ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje być min. 3 tyg. Był bym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie odnośnie podróży.
Postaw piwo autorowi tego posta

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 154/193
Wysłany: Dzisiaj 8:46   

tomi100 napisał/a:
Włochy najpierw objechać po stronie adriatyku

To już spokojnie 2-3 tygodnie, oczywiście da się szybciej ale po co? Przed sezonem nie powinno być problemów z miejscówkami. Ciężko komuś doradzić nie wiedząc co kto lubi. W Palermo staliśmy na płatnym strzeżonym parkingu, w Syrakuzach w porcie za free. Aplikacja w dłoń, może jeszcze karta ACSI i planować sobie na spontanie z dnia na dzień.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 199/112
Wysłany: Dzisiaj 9:12   

Sycylię po huraganie bym sobie odpuścił w tym roku

Stukan Arkadiusz 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: HYMER VAN 512
Wysłany: Dzisiaj 11:20   

Kamperem katorga przecież to sama przyjemność cel musi być jakiś ale najlepsze jest sama jazda powoli bez pośpiechu przynajmniej dla mnie My też planujemy południe Włoch moje Sycylia ale wyjazd dopiero koniec czerwca przez Bałkany tam 1 tydzień potem południe Włoch i powrót całe Wlochy do Szczecina Jak jedziecie sami to nic się martw czy będą korki choć o tej porze to raczej nikłe szanse bez pośpiechu staniesz tu czy tam to nie ma m znaczenia

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 590/323
Wysłany: Dzisiaj 12:12   

Wzdłuż wybrzeża Adriatyku idzie droga SS16 tzw Adriatica lub autostrada Bolonia Bari. Krajoznawczo Adriatica jest z pewnością ciekawsza ale wiedzie w dużej części przez miasteczka w których ruch potrafi być duży. Innym problemem są fotoradary w ilościach hurtowych. Ja osobiście zebrałem kilka mandatów bo obecnie są wysyłane do Polski i docierają.

Autostrada w części biegnie przy samym morzu więc widoki są. Ja wybrałbym autostradę z opcją zjazdu na interesujących mnie odcinkach. Przy autostradach można spać na Sarni lub Autogrill. Na większości są serwisy dla kampera. Poza trzeba szukać Sosta Camper na park4night.

tomi100 
początkujący forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 13:40   

Dzięki za informacje. Odnośnie radarów ciekawi mnie czy Włosi maja jakąś tolerancje w egzekwowaniu mandatów dla obcych tablic. Tak dla przykładu w Austrii przychodziły do mnie mandaty o przekroczenie 7km. natomiast w Niemczech nie raz mi pstryknął przekraczając 10-20km. i nigdy nie przyszedł.

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 378/171
Wysłany: Dzisiaj 14:08   Re: Włochy/Sycylia dla żółtodzioba

tomi100 napisał/a:
Dostępnością parkingów, placów kampingowych. Kamper jest energetycznie długo wystarczalny i nie muszę często korzystać z mediów zewnętrznych , preferował bym w większości ,,na dzikuska''. Na Sycylii planuje być min. 3 tyg. Był bym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie odnośnie podróży.

W tym terminie o kempingach na północ od Neapolu to raczej zapomnij. Nieliczne są czynne i to w "kultowych" lokalizacjach.
Bardziej na południe są raczej czynne.
W tym też czasie w wielu miejscach normalnie płatnych jest za free. Parkomaty zawijają czarną folią i często zdejmują żerdzie ograniczające wysokość pojazdów.
O media łatwo z aplikacją p4n.

:spoko

AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 22/124
Wysłany: Dzisiaj 14:14   

Poważnie potraktuj to o czym wspomina gryz3k, czyli jedną z atrakcji dla turystów oferowanych przez Włochy - odcinkowe pomiary prędkości bo jest tego całkiem sporo :szeroki_usmiech
Ale bez paniki :spoko

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 590/323
Wysłany: Dzisiaj 14:42   

AMIGO napisał/a:
odcinkowe pomiary prędkości bo
Fakt, że jest ich sporo ale głównie na autostradzie i mają spore tolerancje. Gorsze są "śmietniki" na nacjonalkach. Na odcinku od Wenecji do Rawenny za jednym wyjazdem dostałem 4 mandaty za niewielkie przekroczenia. Za chyba 11 km ponad limit coś ok 200 euro. za mniejsze ok 60 euro. :spoko

Trzeba też uważać bo na niektórych skrzyżowaniach czeka nas niespodzianka za tzw "późne żółte".

AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 22/124
Wysłany: Dzisiaj 15:11   

No to trochę grubo i to na tak krótkim odcinku, a przecież to jeszcze nie było drogowe piractwo :shock:
Ja jeszcze czekam na lokalne pozdrowienia z pażdziernikowej objazdówki.

tomi100 
początkujący forumowicz

Wysłany: Dzisiaj 17:06   

Coś mi się wydaje że w budżecie wyprawowym trzeba będzie dodać pozycje mandaty https://www.camperteam.pl.../icon/icon7.gif

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 199/112
Wysłany: Dzisiaj 17:33   

tomi100 napisał/a:
Coś mi się wydaje że w budżecie wyprawowym trzeba będzie dodać pozycje mandaty https://www.camperteam.pl.../icon/icon7.gif

Coś z tym linkiem Ci nie pykło ;)

albo zgrywus jesteś 8-)

Ahorn Camp Wrocław 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Home made
Wysłany: Dzisiaj 20:40   

Jeżeli nigdy nie byliście poza Polską to proponuję najpierw odwiedzić Włochy - jest tam tyle atrakcji że zanim dojedziecie na Sycylię to czasu Wam braknie :)
Na Sycyli byliśmy we wrześniu. Warto zobaczyć ale więcej nie wrócimy kamperem. Droga jest dość długa i męcząca dlatego my wybraliśmy jedną stronę promem z Genui do Palermo (dirrectferries przewoźnik GNV). Sycylia jest dość mocno zróżnicowana, miejscami brudna, miejscami dość mocno zatłoczona turystycznie ale zdarzają się jeszcze naturalne perełki. Kamperem polecem cypel San Vito Lo Capo a szczególnie park w okolicach Castelluzzo i rezerwat koło Borgo Bonsignore. Fajny jest też camper park Jean Beach. Koniecznie musicie odwiedzić Etne- można tam spokojnie stanąć na górze na parkingu i przenocować przy odrobinie szczęścia zobaczycie tryskającą lawę - widoki i klimat nieziemskie. Wjazd i zjazd jest dość mocno obciążający kampera (zadbajcie o hamulce) ale warto. To co nas zaskoczyło to duża ilość foli z uprawami na południu przeplatana duża ilością śmieci. Znaleźliśmy też plaże na której był zakaz kąpieli w związku z zanieczyszczeniami a w tle było widać rafinerie gdzieś w okolicy miasta Gella. W miejscach turystycznych takich jak Taormina śmieci znikają a na ulicach widać jeżdżące odkurzacze. Polecamy kulinarnie spróbować brioszki z lodami i Arancini.

Odpowiedz do tematu