Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Pawcio
2012-12-04, 19:46
Opłaty drogowe w Norwegii
Autor Wiadomość
Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 267/220
Wysłany: Wczoraj 13:18   

I jeszcze wersja AutoPASS z promem

"Dla większości kierowców najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie zwykłego urządzenia AutoPASS (brikke) połączonego z umową przedpłaconą na promy (AutoPASS for ferje).
Daje to automatycznie 10% zniżki na promy oraz 20% zniżki w punktach poboru opłat (bramkach) na drogach w całym kraju.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+1
Oto zestawienie opcji dopasowane do Twoich potrzeb:
1. Urządzenie AutoPASS + umowa „AutoPASS for ferje” – Najbardziej polecane
To kompleksowe rozwiązanie: jedno urządzenie na szybie obsługuje bramki drogowe, mosty, tunele i promy.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+1
Dlaczego warto: Wszystkie opłaty masz w jednym miejscu.
Zniżki na promy: Automatycznie 10% zniżki na ponad 100 trasach promowych.
Zniżki na drogi: 20% zniżki w punktach poboru opłat (bramkach).
Samochody elektryczne: Rejestracja auta elektrycznego w systemie "AutoPASS for ferje" zapewnia najwyższe możliwe zniżki promowe.

Jak to zrobić: Zamów urządzenie (np. od dostawców SkyttelPASS, Flyt lub Fremtind), a po jego otrzymaniu zarejestruj numer urządzenia na stronie autopassferje.no, aby aktywować umowę przedpłaconą.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+4
2. AutoPASS for ferje (Umowa przedpłacona z depozytem)
Jeśli zależy Ci na jeszcze większych oszczędnościach na promach i planujesz dużo pływać, możesz wpłacić depozyt.
Zniżki: Po wpłaceniu kwoty na konto (forskuddsavtale), zniżka na przeprawy promowe wzrasta do 50% dla klientów prywatnych.
Wpłata: Wymaga wcześniejszego zasilenia konta (aktualnie ok. 2000 NOK dla samochodów osobowych), z którego pobierane są opłaty.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+1
Co wybrać na urlop?
Dużo jazdy (drogi + promy): Zamów zwykłe urządzenie AutoPASS i połącz je z kontem na autopassferje.no. To najtańsza i najwygodniejsza opcja.
Tylko kilka promów i brak bramek: Możesz skorzystać z FerryPay (rejestracja numeru rejestracyjnego i karty płatniczej), ale wtedy płacisz pełną cenę bez żadnych zniżek.
Elektryk: Posiadanie urządzenia i umowy jest kluczowe, by korzystać z ulgowych stawek dla aut ekologicznych.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+3
Podsumowanie: Najlepiej zamówić zwykłe urządzenie AutoPASS. To najprostszy sposób na oszczędności zarówno na drogach, jak i na promach w Norwegii.

Wszystkie zniżki obowiązują również dla samochodów i kamperów na zagranicznych numerach, ale musisz spełnić kilka warunków, aby system poprawnie je naliczył.

Oto jak to działa dla pojazdów spoza Norwegii:
1. Zniżki na bramkach drogowych (20%)
Dla pojazdów zagranicznych zniżka 20% jest dostępna, jeśli masz fizyczne urządzenie (brikke) zamontowane w aucie i aktywną umowę z dostawcą (np. SkyttelPASS lub Flyt).

Ważne dla kamperów: Jeśli Twój kamper waży powyżej 3,5 tony, ale jest zarejestrowany jako pojazd kategorii M1 (osobowy), musisz mieć urządzenie AutoPASS, aby płacić stawkę jak za auto osobowe. Bez urządzenia system naliczy Cię automatycznie jako pojazd ciężarowy (często 3-4 razy drożej).

2. Zniżki na promy (10% lub 50%)
Zniżki te są dostępne dla każdego, niezależnie od kraju rejestracji pojazdu:
fergeruter.info
fergeruter.info
10% zniżki: Otrzymasz automatycznie, jeśli masz w aucie urządzenie AutoPASS.
50% zniżki: Wymaga dodatkowej rejestracji na stronie autopassferje.no i wpłacenia depozytu (forskudd). Dla kamperów o długości powyżej 6 metrów ta opcja jest szczególnie opłacalna, bo ceny za długie pojazdy są bardzo wysokie.
AutoPASS-ferje
AutoPASS-ferje
+2
3. Zniżki dla aut elektrycznych i ekologicznych
Pojazdy zagraniczne muszą zarejestrować swoje dane środowiskowe (norma Euro, rodzaj paliwa), aby korzystać z niższych stawek w miastach (np. Oslo, Bergen).
AutoPASS
AutoPASS
Możesz to zrobić na Epass24 (płatność za pełną cenę) lub u dostawcy urządzenia AutoPASS (aby otrzymać dodatkowe 20% zniżki).
Bez rejestracji danych środowiskowych system naliczy najwyższą możliwą stawkę (zazwyczaj jak dla starego diesla).
AutoPASS
AutoPASS

Podsumowanie dla turysty:
Najbezpieczniejsza opcja: Zamów urządzenie AutoPASS z dużym wyprzedzeniem (wysyłka za granicę trwa do 4 tygodni).
Dla kamperów > 3,5t (M1): Urządzenie jest absolutnie konieczne, by nie płacić ogromnych stawek za ciężarówki.
Brak urządzenia: Jeśli nie zdążysz zamówić urządzenia, zarejestruj się przynajmniej na Epass24, aby uniknąć kar i poprawnie rozliczyć dane ekologiczne auta, ale pamiętaj, że wtedy nie otrzymasz 20% zniżki na bramkach.

Darson®

Postaw piwo autorowi tego posta

Darson 
Kombatant

Wysłany: Wczoraj 13:33   

Rozkręciłem się :haha:

Sprawdziłem, jak to z tymi abonamentami i okazało się, że miałem rację :gwm

"Dostawca Opłata miesięczna. / Opłata jednorazowa
SkyttelPASS 0 NOK /. 200 NOK
AutoSync Minimum 0 NOK / 250 NOK (na 5 lat)
AutoSync Standard 10 NOK / 0 NOK
Flyt 5–10 NOK / 0 NOK

Wskazówka: Jeśli planujesz używać brikke przez kilka lat, najtaniej wyjdzie wybór SkyttelPASS, ponieważ po 20 miesiącach koszt jednorazowy (200 NOK) zrówna się z kosztem abonamentu u konkurencji, a w kolejnych latach nie zapłacisz już nic więcej.

Dla cudzoziemca przyjeżdżającego na wakacje kamperem, najlepszym wyborem jest SkyttelPASS.

1. Brak abonamentu (Model jednorazowy)
Większość norweskich firm (jak Flyt czy AutoSync) przeszła na model subskrypcyjny (płacisz co miesiąc, nawet jak auto stoi w garażu w Polsce). W SkyttelPASS płacisz raz za urządzenie (200 NOK) i masz spokój. Po wakacjach możesz schować brikke do szuflady i wyciągnąć ją za rok – nie naliczą Ci żadnych opłat stałych.
2. Kluczowe dla kamperów > 3,5 t (Kategoria M1)
Jeśli Twój kamper waży powyżej 3,5 tony, to bez brikke systemy w Norwegii potraktują Cię jak ciężarówkę (ogromne stawki). Posiadając brikke od SkyttelPASS i rejestrując ją jako pojazd M1, automatycznie płacisz tyle, co auto osobowe.
3. Łatwa wysyłka za granicę
SkyttelPASS sprawnie wysyła urządzenia do Polski i innych krajów UE. Pamiętaj tylko, by zamówić brikke minimum 3-4 tygodnie przed wyjazdem, bo poczta międzynarodowa bywa nieprzewidywalna.
Co musisz zrobić krok po kroku:
Zamów urządzenie: Wejdź na SkyttelPASS i zamów brikke na swój polski adres.
Aktywuj zniżki promowe: Gdy otrzymasz fizyczne urządzenie, wejdź na autopassferje.no. Utwórz konto, wpisz numer swojej brikke i opłać depozyt (ok. 3000 NOK dla kampera powyżej 6m długości lub ok. 2000 NOK dla mniejszego).
Uwaga: To daje Ci 50% zniżki na promy. Jeśli nie wpłacisz depozytu, z samą brikke masz tylko 10%. Przy kamperze i kilku promach, depozyt zwraca się błyskawicznie.
Zarejestruj dane środowiskowe: Zrób to na stronie Epass24, aby system wiedział, jaką normę Euro spełnia Twój kamper (ważne przy wjazdach do miast).
Podsumowanie: Wybierz SkyttelPASS. Jest najmniej problematyczny dla kogoś, kto nie mieszka w Norwegii na stałe i chce uniknąć comiesięcznych rachunków za "utrzymanie konta"

Darson®

Wyświetl szczegóły
AMIGO 
stary wyga
Banita

Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
Piwa: 22/126
Wysłany: Wczoraj 15:45   

Pięknieś to Darku opracował :pifko
A jaka jest procedura w przypadku zmiany auta lub kampera na inny?

tomiy
doświadczony pisarz

Piwa: 3/12
Wysłany: Wczoraj 21:23   

Miałem Flyt - na ich stronie (na swoim koncie) wyrejestrowujesz auto i rejestrujesz nowe. Oddałem bo płacenie co 3 miesiące abonamentu + prowizja za przelew nie kalkulowała się.

Darson 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 6:26   

Dzięki za piwko AMIGO, :pifko
Info, o które pytałeś:

"Gdy zmieniasz samochód, musisz zaktualizować swoją umowę SkyttelPASS, aby opłaty drogowe były naliczane prawidłowo i aby zachować przysługujące Ci zniżki.
Choć urządzenie (brikke) jest przypisane do Twojego konta, musi być zawsze powiązane z aktualnym numerem rejestracyjnym pojazdu.

1. Zaloguj się na „Moja strona” (Min side)
Wejdź na stronę skyttelpass.no i zaloguj się do swojego profilu, aby zarządzać umową.
2. Przenieś urządzenie do nowego auta w systemie
Wybierz opcję ziany pojazdu (endre kjøretøy) lub przeniesienia urządzenia (flytte brikke).
Wpisz numer rejestracyjny nowego samochodu.
Poprzedni pojazd zostanie automatycznie usunięty z Twojej umowy w momencie dodania nowego 1.2.2.
3. Fizycznie przełóż urządzenie
Zdejmij brikke ze starego auta i zamontuj je w nowym.
Ważne: Urządzenie powinno być umieszczone na przedniej szybie, najlepiej obok lub za lusterkiem wstecznym.

4. Jeśli nie kupujesz od razu nowego auta
Jeśli sprzedajesz samochód i nie planujesz zakupu kolejnego, powinieneś rozwiązać umowę lub usunąć pojazd z profilu.
Zapobiegnie to naliczaniu opłat za przejazdy nowego właściciela na Twój koszt 1.2.8.
Urządzenie możesz zachować do użytku w przyszłości lub zwrócić do recyklingu.
Pamiętaj: Zmiany w systemie należy dokonać natychmiast po sprzedaży auta, aby uniknąć błędnego fakturowania."

Darson®

JanusS 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Burstner Aviano 726
Piwa: 2/11
Wysłany: Dzisiaj 8:23   

Serdeczne podziękowania dla kolegi Darsona za takie jasne i szczegółowe opracowanie tematu.
Zrobiłem to wszystko w ub roku z wpłaceniem depozytu (z którego ściągnęli mi coś koło 300złotych z promem Bodo- Lofoty) i działa bez zarzutu z tym, że mam opcję FLYT. Mam tylko jedną uwagę. Wszedłem na stronę Epass24 aby sprawdzić opcję o danych środowiskowych i nie ma tam możliwości edycji danych pojazdu. W związku z tym nie mogę sprawdzić czy podaje się tam normę EURO. No ale to szczegół bo i tak zniżki są bardzo duże a spokój i wygoda są więcej warte tym bardziej, że jak Bozia pozwoli to może jeszcze kilka razy tam pojadę. No chyba, że z rybami przykręcą śrubę na "ciasno".

Darson 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 9:01   

JanusS,
Cytat:
Serdeczne podziękowania dla kolegi Darsona...

Nie ma sprawy. 👍
Będę zamawiał dla siebie, to sprawdzę i podam szczegóły.
Miałem bricka na osobówkę ale zrezygnowałem, jak napisałem wczesniej.
Mnie rozliczał Fjellinjen.

Jeszcze kilka zdań w ramach uzupełnienia.

Do najpopularniejszych firm rozliczających te opłaty należą:
Flyt
Fremtind Service
SkyttelPASS
AutoSync (część grupy Fremtind)
ØresundPay
Tolltickets
BroBizz

Inne sposoby rozliczania:
Epass24: Rejestracja pojazdu w tym portalu umożliwia automatyczne fakturowanie za przejazdy dla pojazdów zarejestrowanych poza Norwegią.

Operatorzy regionalni (bompengeselskap):
Fjellinjen,
Ferde,
Vegamot,
Vegfinans,
Bompengeselskap Nord[/quote]

Darson®
Ostatnio zmieniony przez Darson Dzisiaj 9:03, w całości zmieniany 1 raz  

Skoczek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jumper 3.0hdi
Postawił 16 piw(a)
Wysłany: Dzisiaj 9:02   

No to ja się zapytam : czy jak nadal będę jeździł bez rejestracji to do faktury będą naliczane jakieś kary?

Darson 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 9:08   

Nie ma kar. I nie ma zniżek.
Jasne jest, że zachęcają do zarejestrowania się w systemie, by uniknąć później długotrwałego wyszukiwania , by wysłać fakturę. Koszty wysyłki , chyba doliczają do faktury

Natomiast pamiętam, że ja kiedyś przeciągnąłem opłatę, bo nie sprawdziłem poczty i później było już tylko gorzej :gwm

Darson®

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Burstner Viseo 690i
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 83/78
Wysłany: Dzisiaj 9:10   

Skoczek napisał/a:
No to ja się zapytam : czy jak nadal będę jeździł bez rejestracji to do faktury będą naliczane jakieś kary?

Dostałem niedawno fakturę za lipiec 2025, znajomi dostali z 2024 roku bez dodatkowych opłat i bez kar, ale trzeba opłacić w terminie.

www.cirrus-travel.pl

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 112/103
Wysłany: Dzisiaj 9:15   

Darson napisał/a:
Nie ma kar. I nie ma zniżek.

Czy koszt rejestracji nie równoważy przypadkiem zniżek i bilans wychodzi praktycznie w pobliżu zera? Chodzi o drogi, nie o promy.

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 112/103
Wysłany: Dzisiaj 9:19   

JanusS napisał/a:
Serdeczne podziękowania dla kolegi Darsona za takie jasne i szczegółowe opracowanie tematu.
No chyba, że z rybami przykręcą śrubę na "ciasno".

To moja dodatkowa prośba do Darsona o wyjaśnienie raz na zawsze spraw związanych z wywozem złowionych ryb z Norwegii. Ja wiem o co chodzi, ale narosło sporo mitów na ten temat.

Darson 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 11:03   

Ryby za chwilę, ok ?
Postaram się coś znaleźć.
Poza tym mam kumpla - zapalonego wędkarza, więc info będzie na 100%

Janusszr, 200 nok to koszt jednorazowego "zakupu" bricka".
Napisałem w cudzysłowie, bo pierwszego - którego miałem jeszcze na Patrola- odesłałem i zwrócili mi te 200 nok.
Koszt przejazdów znacznie przewyższa te 200 nok, a sama "rejestracja" nie kosztuje nic.
W ub. roku, jadąc śladami Skwarka, dostałem fakturę w okolicach 600 nok, a zajechałem tylko do Stavanger i z powrotem, do Oslo.

Pisałem powyżej:"Jeśli planujesz używać brikke przez kilka lat, najtaniej wyjdzie wybór SkyttelPASS, ponieważ po 20 miesiącach koszt jednorazowy (200 NOK) zrówna się z kosztem abonamentu u konkurencji, a w kolejnych latach nie zapłacisz już nic więcej."
Edit. To było dwa lata temu . Jak ten czas leci ... 8-)

Darson®

Darson 
Kombatant

Wysłany: Dzisiaj 11:12   

Teraz już kaucji nie ma.

"W przypadku SkyttelPASS sytuacja zależy od tego, kiedy urządzenie zostało zamówione i jaką formę opłaty poniosłeś:
Opłata jednorazowa (obecny system): Obecnie za brikke SkyttelPASS płaci się jednorazową kwotę 200 NOK, która nie podlega zwrotowi.
Jest to opłata za zakup urządzenia na własność, a nie kaucja. W tym przypadku nie otrzymasz pieniędzy po odesłaniu urządzenia.
Stary system kaucji (Depositum):
Jeśli posiadałeś umowę z innym dostawcą lub bardzo starą umowę, w której wpłacałeś kaucję (zwykle 200 NOK), możesz ją odzyskać po rozwiązaniu umowy.
Jednak SkyttelPASS zazwyczaj stosuje model opłaty bezzwrotnej.

Co zrobić z niepotrzebnym urządzeniem?
Zatrzymaj je: Brikke od SkyttelPASS jest Twoją własnością i może być użyte ponownie w przyszłości, gdy kupisz inny samochód.
Oddaj do recyklingu: Jeśli na pewno nie będziesz go już używać, potraktuj je jako odpad elektroniczny (EE-avfall) i oddaj w dowolnym sklepie z elektroniką lub punkcie zbiórki. Nie ma obowiązku odsyłania go pocztą do SkyttelPASS, chyba że chcesz, aby oni zajęli się recyklingiem.

Ważne: Samo wyrzucenie lub odesłanie urządzenia nie rozwiązuje Twojej umowy. Pamiętaj, aby zawsze zalogować się na Min Side i oficjalnie zakończyć umowę (Avslutt avtale), aby uniknąć dalszych opłat"

Darson®

Mikesz 
stary wyga

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/139
Wysłany: Dzisiaj 13:22   

I ja dostałem, co prawda z dużym poślizgiem, bo za 2024, opłatę za drogi w Norwegii.Miałem stracha, bo list był ze Szwecji i myślałem, że gdzieś mi fotkę strzelili.Zaproponowali mi, abym zarejestrował się na www.autopass.no, to będę miał zniżkę na opłaty drogowe, i tak zrobiłem.

1772022037314.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 92,23 KB

1772022037361.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 209,01 KB

Odpowiedz do tematu