|
|
|
Abruzzo, morze, narty, rower, przyroda i jedzenie |
| Autor |
Wiadomość |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2026-03-06, 10:10
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | Wieluniak_1 napisał/a: | | Możesz polecić jakiś camping |
Morze czy góry? |
a jedno i drugie.
Już sprawdziłem, że tam są super trasy na rower, w tym podjazd z Giro d'Italia.
Kilka dni dla żonki nad morzem i coś dla mnie na rower (czyli góry). |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 574/438 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2026-03-06, 11:43
|
|
|
gryz3k,
Ale fajny temat, ale fajny region, dzięki
No i zaintrygował mnie ten zwrot: jesteś już przegranym Czyli ja też |
| |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Detleffs Advantage
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 595/327 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2026-03-06, 14:48
|
|
|
| Wieluniak_1 napisał/a: | | Kilka dni dla żonki nad morzem i coś dla mnie na rower (czyli góry). |
Ja wielokrotnie korzystałem z Camping Carouan w Giulianova. Prowadzi go mój kolega Angelo. To typowo woski kemping z parcelami. Jest przy plaży. Ostatnio bardziej poszedł w domki ale ma też miejsca dla kamperów. Obok jest kilka innych kempingów. Giulianova to taki nadmorski kurort.
https://www.campingcarouan.it/
Jeśli szukasz czegoś mniej ruchliwego to są camperparki /po włosku Sosta Camper/ w Colonia Spiaggia https://www.sostacampergulliver.it/
Jest też Camping Stork.
I z Giulianovy i Colonii możesz rowerkiem wdrapać się do naszego miasteczka czyli Castellalto. Uwierz mi, że dasz radę się spocić. Na odcinku kilku km w linii prostej wjeżdżasz od poziomu morza na wysokość 492 m. Masz więc opcję 2 w 1.
Jeśli chodzi o góry to raczej dzikus. Masz kilka miejsc na Prati di Tivo, nad Lago di Campotosto /najbardziej popularne to parking przy moście/ czy już w zupełnych górach na płaskowyżu pod Campo Imperatore. Na samej górze jest też parking gdzie stoją kampery ale bywa zimno nawet latem. Te góry to raj dla dzikusów. |
| Ostatnio zmieniony przez gryz3k 2026-03-06, 15:08, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2026-03-06, 14:50
|
|
|
| LukF napisał/a: | | fajny region |
Warto odwiedzić. Wpadaj ze skuterem to pośmigamy po górach. |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
|
Wysłany: 2026-03-06, 16:45
|
|
|
Dla zainteresowanych historią polecam wizytę w Loreto. Wprawdzie to Marchia ale zaraz przy granicy Abruzzo i po drodze z Polski. Poza pięknym miasteczkiem i oczywiście Sanktuarium z figurką Czarnej Madonny oraz świętym domkiem Maryi /domkiem loretańskim/ znajdziemy tam, niedaleko za Sanktuarium Polski Cmentarz Wojenny. To Żołnierze II Korpusu wyzwalali Loreto i niedaleką Anconę. Co ciekawe, po doświadczeniach na Monte Cassino podjęli decyzję by zdobyć oba miejsca bez ostrzału artyleryjskiego, ograniczając w ten sposób zniszczenie zabytków. Łączyło się to niestety ze zwiększonymi starami w ludziach. Na cmentarzu pochowanych jest ok 1100 polskich żołnierzy. Katolików, ewangelików, prawosławnych, żydów a nawet jeden muzułmanin.
Nieopodal parkingu można odwiedzić też całoroczną ruchomą Szopkę. Warto.
loreto.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 225,01 KB |
loreto 1.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 355,93 KB |
|
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2026-03-06, 21:01
|
|
|
| gryz3k napisał/a: | | Wieluniak_1 napisał/a: | | Kilka dni dla żonki nad morzem i coś dla mnie na rower (czyli góry). |
Ja wielokrotnie korzystałem z Camping Carouan w Giulianova. |
Dziękuję, zaraz do nich napiszę o rezerwację miejsca. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|