|
|
|
Kamper 4x4 jaki? |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 579/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2026-03-09, 13:30
|
|
|
| Piterio napisał/a: |
1 - Zbiornik wody 200l jest nb samym koncu auta w "garazu" na wysokosci 1m i po pelnym zalaniu czuc to. Rozwiazaniem sa poduszki pneumatyczne (mam zamiar je dołożyc - be zkompresora to ok 2.5 tys PLN, sa gotowe zestawy do Forda) zeby mozna bylo go troche utwardzic. Nie jest bardzo zle ale przy nierownej drodze tył czasem troche chce dobijac. |
A nie rozważałeś założenia jakiegoś liftu i porządnych amortyzatorów ?
| Piterio napisał/a: |
2 - Kolejny temat to izolacja zbiornikow: gazu, szarej wody i szamba. Przy mrozach moze byc problem. Np Truma gazowa ponizej -3 niestety sie wyłącza, gaz przestaje parowac. Rozwazam dodatkowe podlaczenie butli gazowej w garazu albo izolacje zbiornika, wtedy nie byloby tego problemu. |
U mnie wszystkie zbiorniki są umieszczone w środku za zewnętrzną izolacją , bo obawiałem się własnie takich problemów . |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Paź 2021 Piwa: 268/221 Skąd: Jaworzno/Oslo
|
Wysłany: 2026-03-09, 17:28
|
|
|
| joko napisał/a: | I jak możesz to wrzuć trochę fotek (najlepiej więcej niż trochę ) , aby inni czytający mieli lepszy pogląd na to o czym piszemy |
Popieram prośbę .
Napisałem nawet do Ciebie na priva, ale miałem coś jeszcze dopisać i gdzieś się ten list zapodział.
Pierwsze moje pytanie, laickie trochę
Czy zamiast obcinać szoferkę, nie można wziąć wersji dwuosobowej ? Jest krótsza ? Rama ? |
_________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"
Darson®
 |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2026-03-09, 23:19
|
|
|
| Darson napisał/a: |
Czy zamiast obcinać szoferkę, nie można wziąć wersji dwuosobowej ? Jest krótsza ? Rama ? |
W przypadku RAM'a (ale Ford ma chyba podobnie) , wersja dwuosobowa (single cab) jest mniej więcej takiej samej długości jak wersja z pełną kabiną (crew cab) ale krótszą paką (5'7'')
Wersja z pełną kabiną , ale dłuższą paką (6'4'') jest dłuższa o ok. 35cm.
Teoretycznie więc można by taki pojazd zbudować na wersji dwuosobowej , ale te wersje są z założenia "heblami" do roboty i są bardzo ubogo wyposażone.
RAM w ogóle chyba nie występuje w wersji dwuosobowej w tym nowym nadwoziu (od 2019r) , tylko w tym starym brzydkim , jest do bólu spartańsko wyposażony (plastik , szmaty na fotelach, brak wyświetlacza , etc.) i ma gorsze wygłuszenie, komfort ....... generalnie to zupełnie inny i nieporównywalnie gorszy samochód . |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2026-03-09, 23:57
|
|
|
Ja mam jeszcze pytanie do Piterio, jak wygląda u Ciebie realne spalanie ?
Z tego co pamiętam to masz tam 5.0 Coyote, więc podobna wielkościowo i mocowo jednostka do mojego 5,7HEMI i ciekawi mnie jak to pali z tą zabudową .
Ja nie mam jeszcze zabudowy na aucie , więc jedyne dane jakie mam to testy z dużym ciężarem na pace (pojazd + ładunek ok.4t) i z moich obserwacji wynika, że masa na średnie zużycie ma wpływ minimalny. Przypuszczam że aerodynamika będzie miała większy wpływ.
U mnie na odcinku ok 300km w mieszanych warunkach (trochę miasta, reszta pół na pół zwykłe drogi z dużym ruchem i autostrady z prędkością ok. 120km/h) bez ładunku czyli z masą ok 2,6t , średnie 11,5l /100km , a z dużym obciążeniem , gdzie całość dochodziła do 4t 12,2l/100km
Dla porównania cały odcinek A1 ze Śląska do Gdańska (ok.500km) ze średnią prędkością ok. 140km/h (średnią .... a po drodze było 2 x siku i 1x tankowanie ), wyszedł 16,2l/100km .
W mieście jak się kulam to tak dobija do 15l/100km
Wiadomo, że jak się pobawić i silnika posłuchać (a jest co ) to 25l też nie jest problem zrobić, ale mówimy o normalnej jeździe.
Planowałem docelowo założyć gaz jak już całość będzie gotowa i przetestowana , ale im dłużej jeżdżę tym bardziej zastanawiam się czy to ma w ogóle sens . Instalacja waży , kosztuje , a przy przebiegach jakie będę tym robił może się to okazać sztuka dla sztuki .
Jak to porównać do kamperka w diesel'u i uwzględnić jeszcze różnicę w cenie ON i benzyny to wychodzi na to samo . |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: Wczoraj 8:27
|
|
|
| Piterio napisał/a: | | Waga to „około" 3,5 tony (karoseria Forda — to, co z niej zostało — jest aluminiowa). Przy pełnym załadunku i pełnych zbiornikach (paliwo 140 l) może być nieco więcej |
joko, | Cytat: | | masz tam 5.0 Coyote, więc podobna wielkościowo i mocowo jednostka do mojego 5,7HEMI i ciekawi mnie jak to pali z tą zabudową . |
A mnie ciekawi, czy trzeba C, przy tak dużym i ciężkim silniku ?
Wygoglowalem, że na pusto ważą 2800-3000 kg 🫤
A gdzie reszta ?
joko rozmawiałem z właścicielem tej Tundry i powiedział, że specjalnie wybrał benzyniaka, bo teraz ma 150 L zbiornik gazu.
Wiadomo po co.
Screenshot_2026-03-10-07-42-14-592_com.google.android.apps.photos-edit.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 468,22 KB |
|
Darson®
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: Wczoraj 9:45
|
|
|
Swojego RAM'a ważyłem pół roku temu tak informacyjnie w wersji kompletnej (z paką ) i z pełnym zbiornikiem paliwa , wszystkimi gratami które się w aucie wozi , oraz ze mną skromną osobą , wyszło z tego co pamiętam około 2580kg
Ten duży silnik nie jest wcale taki ciężki , bo to tylko 50-60kg więcej niż fiatowski 2.0 Diesel . Weż pod uwagę że to wolnossąca benzyna , a nie uturbiony diesel z pierdyliarddem zbędnych gadżetów
Pojemność może 3x większa ..... ale pojemność to tylko więcej powietrza w cylindrach
Ford czy RAM jako baza pod zabudowę kampera (czyli ramo z napędem + kabina,ale bez paki) waży realnie praktycznie tyle co Ducato w takiej samej wersji (też rama pod zabudowę).
Nawet robiąc zabudowę w tradycyjny ciężki sposób czyli ściany z sandwitcha, ramo podstawy i meble z płyty , mamy takie same warunki jak przy zabudowie Ducato.
Ja robię inaczej (sporo lżej) i u mnie kompletna struktura zabudowy waży niespełna 300kg . Paka , którą usuwam waży ok. 200kg , więc po zamontowaniu zabudowy dojdzie mi 100kg .
DMC mam 7700 funtów (3493kg) , czyli realnie zostaje 700kg na sprzęty do zabudowy (kible, kuchnie, piece, akumulatory, przetwornice , etc.etc.), bagaż i dwoje ludzi (a w sumie jedną bo siebie mam uwzględnionego już w ważeniu bazy) .
W przypadku zabudowy pickupa mamy bardzo podobne warunki wagowe jak przy Fiacie czy Fordzie , natomiast finalnie dostajemy pojazd nieporówywalnie mocniejszy, wytrzymalszy i sprawniejszy terenowo od europejskich dostawczaków |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 398/788 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Wczoraj 11:19
|
|
|
| joko napisał/a: |
W przypadku zabudowy pickupa mamy bardzo podobne warunki wagowe jak przy Fiacie czy Fordzie , natomiast finalnie dostajemy pojazd nieporówywalnie mocniejszy, wytrzymalszy i sprawniejszy terenowo od europejskich dostawczaków |
Będę polemizował z Tobą Dostawczaki są dużo sprytniejsze w terenie ponieważ, ponieważ, pooniewaz, są dostawcze i muszą być dzielne
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Darson
Kombatant

|
Wysłany: Wczoraj 15:24
|
|
|
| joko napisał/a: | Swojego RAM'a ważyłem pół roku temu tak informacyjnie w wersji kompletnej (z paką ) i z pełnym zbiornikiem paliwa , wszystkimi gratami które się w aucie wozi , oraz ze mną skromną osobą , wyszło z tego co pamiętam około 2580kg ...
Paka , którą usuwam waży ok. 200kg
|
Pamiętam, że przymierzałeś się do jakiegoś systemu szyn mocujących nadbudowę. 🤔
Czyli, odpowiadając samemu sobie, prawko kat C nie jest niezbędne.
Uff ulżyło mi.
A tak na marginesie, grzebiąc na rynku w USA, znalazłem piękną "zabawkę" , ale przekracza wszelkie dopuszczalne normy ☹️
IMG-20260131-WA0004(1).jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1 raz(y) 196,54 KB |
|
Darson®
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|