Przesunięty przez: janusz 2009-11-03, 20:51 |
Ceny fabryczne camperow |
Autor |
Wiadomość |
ROBRE
zaawansowany Robert, ale nick byl zajety ;-)

Twój sprzęt: Fiat 290 Burstner A 550
|
Wysłany: 2009-09-06, 23:32 Ceny fabryczne camperow
|
|
|
chcialem dodac link do stronki ktora miedzy innymi posiada ceny fabryczne camperow...
moze sie komus przyda zeby ocenic z grubsza co i jak.....i za ile
http://www.motornet.it/ca...o_marca_01.php3
wystarczy tylko wybrac model....
sa tam tez wyceny uzywanych i eurotax oraz ceny przyczep, samochodow, maszyn rolniczych, motorow,motorowek,itd
oczywiscie nie zawsze nalezy (jak to w zyciu) brac wszystkiego na powaznie
jeszcze link na wycene uzywanego przy sprzedazy ;
http://www.motornet.it/ca...EW_ricerca.php3
i przy kupnie;
http://www.motornet.it/ca...EW_ricerca.php3
moze sie komus przyda..... |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2009-09-07, 13:43
|
|
|
Brak kilku istotnych modeli zabudowy i wołają jakieś euro za wycenę |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-09-07, 14:14
|
|
|
Slawek Dehler napisał/a: | Brak kilku istotnych modeli zabudowy i wołają jakieś euro za wycenę |
Sławciu, a Ty chciałeś Eurotax za darmo... nie ma tak dobrze. Takie jednorazowe wyceny zrobić i w polskich wersjach eurotaxu czy audatexu. Nie wiem, bo nie sprawdzałem jak tam wygląda baza danych kamperów. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
ROBRE

|
Wysłany: 2009-09-07, 14:57
|
|
|
dlatego napisalem....
RobRe napisał/a: | z grubsza co i jak.....i za ile |
a euro wolaja jesli chcesz wiedziec co uzywanego mozesz kupic za kaske jaka dysponujesz
to tak gwoli scislosci... |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2009-09-07, 18:47
|
|
|
Wiatm Kolego Robercie
Strona z cenami jest ok ,mozna porownac co sie i w Italli dzieje z cenami;;;;;;;;
ale:
ROBRE napisał/a: | dlatego napisalem....
to tak gwoli scislosci... |
i ja to napisze tak gwoli scislosci:
1. To nie sa ceny fabryczne tylko ceny detaliczne na Wlochy
cena fabryczna to cena ktora handlarz placi w fabryce i te sa w zaleznosci od modelu miedzy 4 a 8 tysiecy mniejsze naturalnie w tym wypadku euro.
2.Tak samo ma sie Eurotax -sprawdzanie ceny ::
Eurotax na kazdy kraj jest inny ze wzgledu na inna cene wyjsciowa(detaliczna) i inna skale podatkowa wiec co komu po tym ze sobie sprawdzi ile jego maszynka jest warta we Wloszech jak on zyje w polsce lub w innym kraju europejskim.
3.Wracajac do Twojego innego postu(nie bede teraz szukal)dotyczacego porownania cen paliw we Wloszech i w Austrii;;-
Kolego jeszcze nigdy tak nie bylo ze w Austrii jest paliwo drozsze niz we Wloszech.
(np zeszly tydzien Villach(Austria) przy wloskiej granicy ON 0,919 a we Wloszech 1,248 poprostu jest nizsze opodatkowanie w Austrii).
Na Twoim miejscu nie pisalbym takiego czegos bo jakis formuowicz nieznajacy sie na rzeczy nie zatankuje w austrii po 0,919 tylko pojedzie do wloch bo tam niby jeszcze taniej ,a na miejscu bedzie sie wku.... l ze za drogo zaplacil.
Moze za duzo i w szerokiej gamie postow odpisujesz i dlatego Twoje niektore wypowiedzi sa nieprecyzyjne i nie odpowiadaja rzeczywistosci.
ROBRE napisał/a:
znaczy nie zebym sie przemadrzal ale wrto wiedziec pewne rzeczy.....
oczywiscie pozdrawiam przeserdecznie
i ja pozdrawiam serdecznie
DAKOTA
Ps .Na przyszly tydzien jestem w Rimini , wiec mozemy sie spotkac i przedyskutowac przy dobrym zimnym piwerku niektore nasze roznice zdan. |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 90/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-09-07, 19:08
|
|
|
Tak sobie przejrzałem trochę listy cen różnych modeli i zastanowiła mnie klasyfikacja rodzaju kampera podawana obok modelu. To że "mansardato" i "profilato" to się domyślam że to alkowa i zintegrowany. Ale co to jest wobec tego "camper" i "motorhome" jako rodzaj zabudowy (np. Hymermobil) nie bardzo mogę skojarzyć. |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
|
Wysłany: 2009-09-07, 19:25
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Tak sobie przejrzałem trochę listy cen różnych modeli i zastanowiła mnie klasyfikacja rodzaju kampera podawana obok modelu. To że "mansardato" i "profilato" to się domyślam że to alkowa i zintegrowany. Ale co to jest wobec tego "camper" i "motorhome" jako rodzaj zabudowy (np. Hymermobil) nie bardzo mogę skojarzyć. |
Witam
mozna zgadywac
1. polintegral
2.alkowa
3. integral- motorhome
4.blaszak-- camper to widac po cenie
pozdrawiam
DAKOTA |
 |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2009-09-07, 21:42
|
|
|
Dodam aktualna cenę paliwa we Włoszech w rejonie Toskania , na drodze lokalnej poniżej Pionbino 1,1364 stacja Q8 dzisiaj tankowane ON
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
ROBRE

|
Wysłany: 2009-09-07, 22:25
|
|
|
I ja witam kolego Dakota,
Zdaje sie ze kolega jest cenzorem na forum….znaczy sadzac po paru kolegi postach .
Wiec zaczynając……
DAKOTA napisał/a: | Strona z cenami jest ok ,mozna porownac co sie i w Italli dzieje z cenami;;;;;;;;...
|
Wlasnie to było moim zamierzeniem piszac wydaje mi się w miare logicznie i zrozumiale..
DAKOTA napisał/a: | To nie sa ceny fabryczne tylko ceny detaliczne na Wlochy
cena fabryczna to cena ktora handlarz placi w fabryce i te sa w zaleznosci od modelu miedzy 4 a 8 tysiecy mniejsze naturalnie w tym wypadku euro. |
Tu niestety nie moge sie z kolega zgodzic gdyz byc moze u kolegi dziala to inaczej niz czesto we Wloszech, a tutaj cennik fabryczny to jedno a od niego sa upusty dla przedstawicieli itp. tak wiec po otworzeniu cennika przy kliencie mowia mu ze cena jest taka i taka a obliczajac ile maja upustu u producenta(np.15%) mowia klientowi ze od tej ceny (fabrycznej zrobi mu tyle i tyle upustu (np.2-3 %) bo bardzo go polubieli w ciagu jego 15 minutowej wizyty i chca aby zaplacil jak najmniej bo jego dobro jest najwazniejsze a szef firmy da sobie rade jak sprzeda jeden Camper po cenie zakupu )
no ale tutaj sa Wlochy i wiadomo ze nie sa one podobne do Austrii (moze oprocz Tyrolu ale to juz inna historia)
RobRe napisał/a: | moze sie komus przyda zeby ocenic z grubsza co i jak.....i za ile |
[nacisk na z grubsza być może powinien być wytłuszczonym drukiem ale miałem nadzieje ze wyrazam sie w miare zrozumiale]
wydawalo mi sie to zrozumiale ze i to jest zrozumiale...przepraszam jezeli mierzylem kolege swoja miarka....
Może nie za bardzo się znam na roznych rzeczach….mozliwe tez ze wyrazam się niezrozumiale w j.polskim (we Włoszech mieszkam od 26 lat) wiec może mam jakies braki językowe.
Kolega mieszka zdaje się w Wiedniu od 2 lat wiec na pewno j.polski zna duzo lepiej niż ja.
Kolega kladzie w drugim punkcie nacisk na eurotax…. W moim poscie wzmianka o eurotaxie była marginalna….
Jak widac poniżej być może znow powinienem wytłuścić ;
oczywiscie nie zawsze nalezy (jak to w zyciu) brac wszystkiego na powaznie
RobRe napisał/a: | sa tam tez wyceny uzywanych i eurotax oraz ceny przyczep, samochodow, maszyn rolniczych, motorow,motorowek,itd oczywiscie nie zawsze nalezy (jak to w zyciu) brac wszystkiego na powaznie; |
przepraszam …nie zrobiłem tego z tego samego powodu co wczesniej…..
chodzilo mi bardziej to ze sa tam ceny przyczep campingowych i innych oraz ze nie nalezy brac tych cen calkiem powaznie.....jak w zyciu.
Co się zas tyczy trzeciego punktu eseju kolegi ….
Moze nie pamietam dokladnie ile płaciłem miesiąc temu jadac do Polski, ale pamietam ze i ja i moja zona bylismy bardzo zdziweni widzac ceny paliwa w Austrii…. I tak jak zawsze starałem się tankowac mniej na autostradach Wloskich wiedzac ze w Austrii paliwo jest znacznie tańsze…
I jakiez było moje zdziwienie kiedy okazalo się ze to co zawsze było oczywiste tym razem okazalo się bajka….
Wydaje mi się ze skoro napisałem ze było drożej to nie znaczy ze było taniej….
Być może trafiłem na droższe stacje….moze wlasnie dlatego nie zatankowałem w Austrii ale dojechałem do Niemiec (po prostu nie lubie Austrii i nie chciałem zostawiac tam nic lub jak naj mniej;)
Mysle również ze kolega wie iż ceny na przygranicznych stacjach nie robia ceny danego kraju.
Ja jeździłem co 2 tygodnie przez prawie 5lat na trasie Polska-Wlochy wiec zdaje się mam jakies rozeznanie….
Co się zas tyczy moich postow sa one ZAWSZE pisane w dobrej wierze, z checia aby innym pomoc (tak jak mnie chcialo na tym forum pare osob swego czasu pomoc kiedy nie wiedziałem co, jak i gdzie…) i nie mam w tym zadnego interesu i mieć zadnego nie planuje.
Natomiast wydaje mi się czytajac posty kolegi ze bardzo latwo jest krytykowac wszystko i wszystkich. Byc moze po prostu.....
szklanka kolegi jest na pol pusta…w czasie gdy innych jest ona do polowy pelna.
Znaczy nie zebym sie przemadrzal ale pewne rzeczy warto wiedziec.....
Oczywiscie rowniez pozdrawiam przeserdecznie...
PS. Milo ze kolega bedzie w moich okolicach....ja niestety piwa nie pije... wiec slaba bylaby ze mnie kompania do picia...juz raczej do odwozenia......
Ale kto wie....zdaza sie ze bywam w kolegi okolicach gdyz posiadam bliska mi bardzo rodzine w samym Stockerau, wiec moze zaprosze kiedys kolege na zimna Cole...
PS 2. Nie wiem jak ten post wyglada skladniowo, byc moze jest tez nie zrozumialy dla kogos, za co przepraszam juz teraz ale gdyby moze kolega juz z laski swojej nie odpisywal na moje posty to moglbym czas stracony na tlumaczenie moich postow spedzac duzo milej.... z gory dziekuje .
Ja oczywiscie jezeli zajdzie taka potrzeba moge sie juz nie wyrazac w zaden sposob na forum gdyz nie lubie sie narzucac....wystarczy mnie o to tylko poprosic |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1600/2330 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-09-07, 22:38
|
|
|
Jakże sympatycznie sobie gawędzicie.
Mimo róznic i nawet wyczuwanego dystansu, rozmawiacie grzecznie i nawet na granicy wytworności.
Jednym słowem - rozmawiacie jak Polak z Polakiem.
Każdemu z Was pozwolę sobie wręczyć kwiatek. Robert nie pije przecież piwa.
Kwiatek dla Dakoty
Kwiatek dla Robre |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ROBRE

|
Wysłany: 2009-09-07, 22:51
|
|
|
Marek napisał/a: | Dodam aktualna cenę paliwa we Włoszech w rejonie Toskania , na drodze lokalnej poniżej Pionbino 1,1364 stacja Q8 dzisiaj tankowane ON
Marek |
ja tankuje za 0,980...... w soboty i w niedziele
aha...ceny sa tez rozne w zaleznosci czy tankuje sie samemu czy leja nam paliwo pracownicy stacji....
Wlochy to specyficzny kraj.....
sa napisy "servito" i "self-servis"
tu mozna porownac ceny wloskich stacji...
http://www.prezzibenzina.it/ |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
|
Wysłany: 2009-09-08, 07:38
|
|
|
witam kolege Robercie
mysle ze , nic sie nie stanie jak kazdy z nas bedzie mial swoj punkt widzenia tego wszystkiego .
Poza tym kolego nigdy nie krytykuje czyichs niesprawnosci jezykowych, jest to dla mnie zrozumiale ze nie kazdy jest jezykowa alfa i omega.
Ale tak dla sprostowania ja w Austrii mieszkam juz 30 lat ,moze i slowek mi brakuje w pisowni ,ale z wiadomosciami jestem raczej na biezaco
pozdrawiam
Serdecznie
DAKOTA
ps .To moze przynajmniej wineczko lub herbatka ??
Tadeusz dziekuje za |
 |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2009-09-08, 12:02
|
|
|
DAKOTA napisał/a: | 3.Wracajac do Twojego innego postu(nie bede teraz szukal)dotyczacego porownania cen paliw we Wloszech i w Austrii;;-
Kolego jeszcze nigdy tak nie bylo ze w Austrii jest paliwo drozsze niz we Wloszech.
(np zeszly tydzien Villach(Austria) przy wloskiej granicy ON 0,919 a we Wloszech 1,248 poprostu jest nizsze opodatkowanie w Austrii).
Na Twoim miejscu nie pisalbym takiego czegos bo jakis formuowicz nieznajacy sie na rzeczy nie zatankuje w austrii po 0,919 tylko pojedzie do wloch bo tam niby jeszcze taniej ,a na miejscu bedzie sie wku.... l ze za drogo zaplacil.
|
Jak mogę się wtrącić
Przy włoskiej granicy płacilismy w zeszłym tygodniu 1,10 e/l (okolice Villach właśnie przy autostradzie bo trudno żeby szukac gdzieś po mieścicnach paliwa 8 centów tańszego)
a we Włoszech różnie i czasem 1,01 a czasem 1,23
a w centrum Wiednia 1,11
Wszystko zalezy od stacji , miejsca i wielu innych czynników |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
ROBRE

|
Wysłany: 2009-09-08, 12:57
|
|
|
DAKOTA napisał/a: | ale z wiadomosciami jestem raczej na biezaco |
raczej....pozdrawiam
Za kwiatek nie dziekuje bo u mnie w domu kwiaty dostaja kobiety.....
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2009-09-08, 21:21
|
|
|
wbobowski napisał/a: | Sławciu, a Ty chciałeś Eurotax za darmo... |
W UC miałem za darmo |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|