Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie morze - od Mielna do Świnoujścia
Autor Wiadomość
Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-09-11, 12:45   

Pierwszym celem podróży było małe miasteczko pod Poznaniem o nazwie Kórnik.
Kiedyś w dawnych czasach jak byłem piękny i młody :diabelski_usmiech , miałem okazję odwiedzić te miasteczko razem z innymi dziećmi z Pałacu Młodzieży ( fajna rzecz dla dzieci w Katowicach, choć się zmienił nadal funkcjonuje ).
Podstawowym celem było obejrzenie przepięknego zamku, który utkwił mi w głowie jako małemu dziecku i chciałem sobie przypomnieć i zobaczyc go raz jeszcze, przy okazji pokazać go mojej rodzińce. Dodam jeszcze iż pierwszy raz odwiedzając to miejsce zobaczyłem przepiękną kaczuszkę Mandarynkę, niestety tym razem jej nie było :(
Jak się okazało, w miasteczku znajduje się również piękny Kościół wybudowany w 1437r, był on potem przebudowywany, oraz odbudowany w 1826r po pożarze, posiada wyposażenie z XVIII i XIXw
Zdjęć nie można było robić wewnątrz ani zamku ani kościoła, dlatego przedstawiam tylko zdjęcia z zewnątrz i zachęcam do osobistego odwiedzenia tych miejsc :ok

ctkosciol.JPG
Plik ściągnięto 6478 raz(y) 18,49 KB

ctzamek1.JPG
Plik ściągnięto 6478 raz(y) 25,87 KB

ctzamek2.JPG
Plik ściągnięto 6478 raz(y) 41 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 12:58   

Zamek posiada bardzo bogatą historię, był wielokrotnie przebudowywany, jego początki sięgają roku 1430, gdy ukończono budowę murowanego zamku posadowionego na drewnianych palach, składał się wtedy z dwóch równoległych skrzydeł, wieży przy północno-wschodnim narożniku, bramy wjazdowej od strony południowej i prowadzącej do niej drewnianego zwodzonego mostu.
W 1623 roku w zamku gościł król Zygmunt III, w 1676 roku majątek został sprzedany Zygmuntowi Działyńskiemu i w jego rękach znajdował się do roku 1880r.
Został on wtedy gruntownie przebudowany i założony został przepiękny ogród francuski. Jeden z ostatnich właścicieli Tytus Działyński, umieścił w zamku olbrzymią bibliotekę pełną starodruków, starych map i rękopisów. Dodam jeszcze iż uwcześni właściciele podrżowali po całym świecie, przywożąc wspaniałe pamiątki z całego świata, które obecnie można oglądać w zamku, posiada on bardzo bogate wnętrza i oryginalne wyposażenie co w obecnych czasach spotyka się coraz rzadziej, przeważnie oglądać można podniszczone mury i prawie puste pomieszczenia.

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 13:13   

Tytus i Jan Działyńscy założyli wokół zamku arboretum, czyli zbiór drzew i roślin z całego świata.
Jednym z ciekawych drzew jest cypryśnik błotny, pochodzący z pd.-wsch. Ameryki północnej ( od Wirgini do Meksyku ), gdzie rośnie przewaznie na bagnach. Ciekawostką jest iż drzewo wykształca korzenie oddechowe - pneumatofory wyrastające pionowo nad powierzchnię gruntu lub wody i przez nie oddycha.
Jest tam też wspaniała kolekcja azali i różaneczników, jeśli ktoś tam trafi w czasie ich kwitnienia to zobaczy dosłownie obraz z bajki :ok

ctdrzewo.JPG
Cypryśnik błotny
Plik ściągnięto 6475 raz(y) 36,32 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 13:16   

Ponieważ wyjechaliśmy dość późno, do kórnika dojechaliśmy już wieczorkiem, więc na zwiedzanie czekaliśmy do rana. Noc bezproblemowo można spędzić na dość dużym parkingu pod zamkiem, coprawda w dzień jest płatny ale za noc nic się nie płaci, spędziliśmy tam noc w towarzystwie kampera z niemiec i francji. Przy parkingu jest mały bar ale dobrze zaopatrzony, gdzie można przekąsić zarówno coś małego jak i dobry obiadek.

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 13:32   

Po zwiedzeniu zamku i arboretum, skierowaliśmy się do Biskupina na odwiedzenie pozostałości jakie odkopano po naszych przodkach :szeroki_usmiech
Przed muzeum jest dość duży parking i mnóstwo budek z jedzeniem, my zaparkowaliśmy, płacąc za postój jak za busa, pani nie chciała się przekonać że to pojazd osobowy jedno rodzinny :szeroki_usmiech
Potem obejrzeliśmy różne zbiory jakie odkopano w tym miejscu, oraz rekonstrukcję samego Biskupina.
Muszę przyznać że niechciał bym mieszkać w takich warunkach jak już wolałbym przynajmniej kampera :diabelski_usmiech
Super były małe owieczki które latały i ciągle nawoływały mamusie, tak się złożyło że jedna była po jednej stronie alejki a druga po drugiej i biedna mama owieczka biegała tam i spowrotem aby je zebrać do kupy :haha: , koniki niestety nie chciały się pokazać schowały się do zabytkowej stodoły i tylko tyłki było im widać :?

ctbiskupin1.JPG
Plik ściągnięto 6471 raz(y) 29,95 KB

ctbiskupin2.JPG
Plik ściągnięto 6471 raz(y) 29,93 KB

ctbiskupin3.JPG
Plik ściągnięto 6471 raz(y) 26,58 KB

ctbiskupin4.JPG
Rekonstrukcja grodu
Plik ściągnięto 6471 raz(y) 37,28 KB

ctbiskupin5.JPG
Wypuście mnie ja przeciez byłem grzeczny ;(
Plik ściągnięto 6471 raz(y) 41,43 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 13:38   

Po Biskupinie pojechaliśmy do Wenecji :ok polskiej Wenecji, jest niedaleko Biskupina i można tam obejrzeć muzeum kolejnictwa wąskotorowego, po za tym znajdują się tam pozostałości po ładnej warowni, którą niestety rozebrano a budulec wykorzystano do innych celów.

ctwenecja.JPG
Plik ściągnięto 6462 raz(y) 31,48 KB

ctwenecja1.JPG
Plik ściągnięto 6462 raz(y) 22,69 KB

ctwenecja2.JPG
Plik ściągnięto 6462 raz(y) 33,88 KB

ctwenecja3.JPG
Plik ściągnięto 6462 raz(y) 44,7 KB

ctwenecja4.JPG
Plik ściągnięto 6462 raz(y) 39,88 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 14:00   

Z Wenecji udaliśmy sie prosto nad nasze piękne polskie morze do Łaz lecz ze względu na późną porę nie znaleźliśmy tam miejsca, wróciliśmy do Unieścia przez które przejeżdzaliśmy i trafiliśmy na kemping Ada, który mogę polecić, praktycznie nad samym morzem, ceny przyzwoite a sanitariaty czyste, pełny serwis dla kamperów ( brakowało węża do wody ale zawsze można było nalać ją konewką lub innym przenośnym urządzeniem :wyszczerzony: ). Tam spędziliśmy dwie noce, w dzień plaszcząc się na plaży i spacerując po Mielnie.

ctuniescie.JPG
Plik ściągnięto 6452 raz(y) 29,78 KB

ctuniescie1.JPG
Stary przyjaciel Batman i jego machiny
Plik ściągnięto 6452 raz(y) 30,78 KB

ctuniescie2.JPG
Plik ściągnięto 6452 raz(y) 31,41 KB

ctuniescie3.JPG
Plik ściągnięto 6452 raz(y) 25,9 KB

ctuniescie4.JPG
Nawet Terminatora spotkałem
Plik ściągnięto 6452 raz(y) 36,87 KB

Rockers 
Kombatant

Wysłany: 2009-09-11, 14:05   

Cdn.

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-09-11, 15:03   

Rockers napisał/a:
Po zwiedzeniu zamku i arboretum, skierowaliśmy się do Biskupina na odwiedzenie pozostałości jakie odkopano po naszych przodkach :szeroki_usmiech
Przed muzeum jest dość duży parking i mnóstwo budek z jedzeniem, my zaparkowaliśmy, płacąc za postój jak za busa, pani nie chciała się przekonać że to pojazd osobowy jedno rodzinny

Ciekawe, nas skasowali jako samochód z przyczepą... :evil:

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2009-09-11, 21:50   

Tadeusz napisał/a:
A co to znaczy: dobry postój dla kamperów?
Bo dla mnie takim naprawdę dobrym postojem jest taki, że jest mój kamper, moja Halszka i Dolly. No i ja. Przed nami rajski widok, spokój i broń Boże jakiejś cywilizacji. Tak jak na tym zdjęciu z Devonu.
Jeśli o coś takiego chodzi to ... może być trudno. Ale wierzę, że takie miejsca jeszcze i u nas są. :wyszczerzony:

Są Tadziu są, tam gdzie wojsko zwolniło niedostepne dotąd tereny. Oto kilka zdjęć z naszej podróży poślubnej - okolice miejscowości Wieniotowo a rzeka, która wpada tu do morza to Czarna.

2008.04.07 040 Wieniotowo.JPG
Zdjęcie z miejsca postoju kampera
Plik ściągnięto 188 raz(y) 106,84 KB

2008.04.07 041.JPG
Nawet wydmy są jeszcze nie umocnione jak w innych miejscach
Plik ściągnięto 177 raz(y) 97,44 KB

2008.04.07 042.JPG
Plik ściągnięto 181 raz(y) 101,86 KB

2008.04.07 043.JPG
Plik ściągnięto 156 raz(y) 101,51 KB

2008.04.07 044.JPG
Plik ściągnięto 160 raz(y) 106,06 KB

2008.04.07 046.JPG
Plik ściągnięto 157 raz(y) 101,42 KB

2008.04.07 047.JPG
Plik ściągnięto 172 raz(y) 98,21 KB

2008.04.07 048.JPG
Tą łódkę przywieziono na przyczepie, która wjechała w morze, aby ją spuścić
Plik ściągnięto 173 raz(y) 101,35 KB

2008.04.07 049.JPG
Kamperek stał na parkingu, 50 m od plaży
Plik ściągnięto 159 raz(y) 91,8 KB

Nasze kamperki

wbobowski 
Kombatant
moder

Wysłany: 2009-09-11, 21:55   

Aulos napisał/a:
Tydzień temu byliśmy nad Jeziorem Turkusowym...

Też tu byliśmy we wspomnianej podróży poślubnej. Zresztą zjechaliśmy całe nasze wybrzeże od Świnoujścia do Piask na Mierzeji Wiślanej, a pod granicę rosyjską szliśmy już piechotą, kamperem się nie dało.

2008.04.09 011.JPG
Droga nad Zalewem w kierunku granicy rosyjskiej - tu już wracamy
Plik ściągnięto 164 raz(y) 183,67 KB

2008.04.09 014 - Kopia małe.JPG
Droga (jak widać z płyt) powrotna do Piask i spotkanie, podobno tu normalne.
Plik ściągnięto 150 raz(y) 172,61 KB

Nasze kamperki

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 77/73
Wysłany: 2009-09-12, 07:07   

Witam
Włodku zgadzam się z Tobą-miejsce piekne i nie zadeptane.
Te tereny"wyczaiłem"wcześniej.Ostatnio byłem tam w kwietniu-tydzień(swięta),w lipcu 7 dni,w sierpniu 10 dni.
W pobliżu znalazłem jeszcze większą głuszę.
Wybieram się tam na kilka dni w końcu września lecz wcześniej muszę rozwiązać problem wody do mycia(w morskiej nie zawsze i wszystko można umyć).
Bałtyk jesienią jest przepiękny szczególnie na takim pustkowiu.
Pozdrawiam
Stefan

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2009-09-12, 08:36   

Dawniej my mieszkalismy w gorach i dwa razy w roku byl wyjazd nad morze (Rewal. Pobierowo ) latem z przyczepka i cala rodzinka 2 dzieci, a jesienia tylko we dweje w listopadzie . Ten czas byl najpiekniejszy,malo ludzi i zawsze wialo. Do dzisiaj mam w uszach ten szum morza. Pozdrawiam

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2009-09-13, 22:48   

wbobowski napisał/a:
Oto kilka zdjęć z naszej podróży poślubnej - okolice miejscowości Wieniotowo a rzeka, która wpada tu do morza to Czarna.

Włodku, jeżeli masz na myśli Wieniotowo k/Ustronia Morskiego, to niestety miejsce już się trochę skomercjalizowało. W sezonie letnim jest tam parking strzeżony i nawet jakaś prymitywna gastronomia, co oczywiście nie zmienia faktu, że i tak jest tam spokojniej niż w centrach miejscowości nadmorskich. Miejsce staje się faktycznie odludne po sezonie. I jeden szczegół - jeśli myślimy o tym samym miejscu, to rzeka nazywa się Czerwona - nie Czarna. :spoko

wbobowski 
Kombatant
moder

Wysłany: 2009-09-15, 00:18   

Aulos napisał/a:
wbobowski napisał/a:
Oto kilka zdjęć z naszej podróży poślubnej - okolice miejscowości Wieniotowo a rzeka, która wpada tu do morza to Czarna.

Włodku, jeżeli masz na myśli Wieniotowo k/Ustronia Morskiego, to niestety miejsce już się trochę skomercjalizowało. W sezonie letnim jest tam parking strzeżony i nawet jakaś prymitywna gastronomia, co oczywiście nie zmienia faktu, że i tak jest tam spokojniej niż w centrach miejscowości nadmorskich. Miejsce staje się faktycznie odludne po sezonie. I jeden szczegół - jeśli myślimy o tym samym miejscu, to rzeka nazywa się Czerwona - nie Czarna. :spoko

Krzysiu nie pamiętam dokładnie, bo specjalnie nie zwracaliśmy na to uwagi, gdyż włóczyliśmy się po całym wybrzeżu a później jeszcze po Mazurach. Eli wydawało się, że rzeka Czarna ale oczywiście też tego dokładnie nie pamięta. Więc na pewno masz rację.

Nasze kamperki

Odpowiedz do tematu