|
|
|
Polskie morze - od Mielna do Świnoujścia |
| Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-09-15, 11:59
|
|
|
Piękne odludzia odkrywacie. Włodziu, myślę, że nazwa tej rzeki nie ma znaczenia, ważne,że ona jest. Bardzo pięknie przekazałeś na zdjęciach charakter okolicy. Dzięki. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-09-15, 16:14
|
|
|
Fajnie że temat moich wczasów nad morzem się tak rozwinął choć jakoś tak dziwnie zszedł z tematu, a najbardziej dziwne iż zmiana tematu nastąpiła od przytoczenia tekstu, który w tym poście nie występuje:
| wbobowski napisał/a: | | Tadeusz napisał/a: | A co to znaczy: dobry postój dla kamperów?
Bo dla mnie takim naprawdę dobrym postojem jest taki, że jest mój kamper, moja Halszka i Dolly. No i ja. Przed nami rajski widok, spokój i broń Boże jakiejś cywilizacji. Tak jak na tym zdjęciu z Devonu.
Jeśli o coś takiego chodzi to ... może być trudno. Ale wierzę, że takie miejsca jeszcze i u nas są. |
Są Tadziu są, tam gdzie wojsko zwolniło niedostepne dotąd tereny. Oto kilka zdjęć z naszej podróży poślubnej - okolice miejscowości Wieniotowo a rzeka, która wpada tu do morza to Czarna. |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-15, 16:31
|
|
|
Ale wracając już do tematu, chciałbym przedstawić następną odwiedzoną miejscowość jaką jest Darłowo, dokładniej trochę dalej juz nad samym morzem Darłówko, które rzeka Wieprza dzieli na wschodnie i zachodnie.
Ze wzgędu na lepszy dojazd do samego nadbrzeża wybraliśmy zachodnie.
Darłówko wschodnie i zachodnie łączy wspaniały rozsuwany most, niestety tylko dla pieszych.
Byłem w Darłówku już parę razy, ostatnio 10 lat temu i za każdym razem lubię wypływać w morze stateczkami wycieczkowymi i muszę przyznać że w tym temacie nastąpiła duża zmaina.
Kiedyś były to małe stateczki wycieczkowe, obecnie są to dość duże stateczki przypominające wyglądem statki pirackie bądź wikingów, wyposażone w muzykę i dość bogaty bar.
dar1.JPG Stateczek wycieczkowy |
 |
| Plik ściągnięto 2878 raz(y) 33,23 KB |
dar4.JPG odpoczywam na samym końcu falochronu |
 |
| Plik ściągnięto 2878 raz(y) 21,8 KB |
dar2.JPG most rozsuwany |
 |
| Plik ściągnięto 45 raz(y) 38,03 KB |
dar3.JPG falochron przy wejściu do portu, oraz w tle latarnia morska |
 |
| Plik ściągnięto 56 raz(y) 42,13 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-15, 16:33
|
|
|
Pojechaliśmy tam przejazdem, lecz jak się potem okazało, moja żona zafundowała mi rejs na połów dorszy, w związku z czym zostaliśmy na noc.
Noc spędziliśmy na samym nadbrzeżu, jak się potem okazało na noc zacumował przy nas najładniejszy statek wycieczkowy, buło co oglądać.
dar5.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2877 raz(y) 16,82 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-15, 16:48
|
|
|
Podróży na dorsze chyba nie zapomnę tak szybko, wspaniałe przeżycie, choć połowy w ten dzień nie dopisały przygoda była znakomita.
Wypłynęliśmy w morze o 5,30 było nas ze 20, popłynęliśmy gdzieś na odległość 20 km od brzegu. Udane połowy mieli doświadczeni wędkarze, którzy robią to na codzień, najwięcej złowił 24 dorsze potem coraz mniej. Ja miałem szczęście na 3 sztuki, ale byli i tacy co nie złapali nic. Jak się potem dowiedziałem trzy dni wcześniej wszyscy łapali conajmniej po 20 sztuk.
Potem w rozmowie ze zwyciężcą dowiedziałem się że jak jest dobry połów to są w stanie złapać po 70 i więcej dorszy.
Ja cieszyłem się przygodą i tymi trzema sztukami, no bo w końcu w kamperze nie mam lodówki z gumy starczyło nam na 3 dni raz smażone raz grilowane
dor1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2861 raz(y) 19,28 KB |
dor2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2861 raz(y) 22,4 KB |
dor3.JPG oczekiwanie na połowy |
 |
| Plik ściągnięto 2861 raz(y) 20,61 KB |
dor4.JPG powrót do poru miał być o godz 16 ale przeciągnął się o godzinę, bo przez port przechodziła pogłębiarka |
 |
| Plik ściągnięto 2861 raz(y) 25,75 KB |
dor5.JPG nawet nie miałem czym spodnie podciągnąć ;) |
 |
| Plik ściągnięto 52 raz(y) 31,65 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-15, 16:49
|
|
|
cd. jutro |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 13:32
|
|
|
to lecimy dalej
a dalej pojechaliśmy do jarosławca szukając jakiegoś cichego miejsca na postój nocny.
I za Jarosławcem jadąc wzdłuż brzegu morza trafiliśmy na dośc duży parking leśny, praktycznie pusty, jedynie mały niemiecki kamperek na mercedesie na nim stał, jak się później okazało para młodych ludzi wędrowała nim po polsce.
my odwiedziliśmy plaże i poszliśmy spac.
Nad ranem obudziło mnie stukanie po dachu, w pierwszej chwili pomyślałem że coś z lasu wylazło i po dachu sobie biega, więc wstałem i zaczołem wygląda stwora.
Jak się okazało był to gołąb pocztowy z 3 obrączkami, który postanowił odpoczą na naszym dachu i nie wiem co ale coś próbował wyskuba z dachu, a może chciał wejś do środka w każdym razie jak wstaliśmy przyłączył się do naszego śniadania, potem przy ładnej pogodzie pluskaliśmy się w morzu, trza przyzna że rano doś dużo samochodów się zjechało na plażę.
Plaża przecudna bez kamieni śmieci, dostęp do ubikacji, piwa, jagodzianek itp.
jar1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2809 raz(y) 24,04 KB |
jar2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2809 raz(y) 20,96 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 13:45
|
|
|
Wieczorkiem pojechaliśmy do Władysławowa mając nadzieję na znalezienie fajnego miejsca na nocleg.
Przespacerowaliśmy praktycznie całą mieścinkę jedynie na plażę nie zaglądneliśmy, jest to miejsce idealne dla ludzi młodych lubiących ruch do późnych godzin nocnych, praktycznie wszystkie ulice pełne są barów, barów, barów pamiątek , pamiątek i czasami barów z tańcami.
W jednym z takich barów spałaszowałem prawie metrową zapiekankę, potem gofra XXL z mnóstwem owoców a na koniec jeszcze pysznego kurczaczka z grilla
Chodziliśmy praktycznie do północy a ruch prawie nie zamierał, brak miejsc do postoju, na ulicach można stac praktycznie wszędzie gdzie tylko się zmieścimy zostawiając przynajmniej jeden pas ruchu. Wszędzie w dzień postój jest płatny.
W poszukiwaniu oazy względnego spokoju i niepłatnego parkingu dotarliśmy na parking kościelny i tam spędziliśmy noc
wlad1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2805 raz(y) 25,54 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 14:04
|
|
|
Z Władysławowa pojechaliśmy do Pucka, niestety nikomu go nie polecam, ludzie bardzo niechętnie udzielają informacji i pomocy, wręcz opryskliwi. Plaża jak tam byliśmy była cała mokra i zimna, chcąc się wykąpac trzeba wejś bardzo głęboko do moża gdyż chyba 100m od brzegu nadal miałem wody po pas, potem nagle głębokośc rośnie wystarczy krok a można się zanurzyc o pół metra.
Plaża jest doś płaska myślę że to jest przyczyną że jest doś mokra.
Większoś kampingów jakie znaleźliśmy była polikwidowana, także ten z www.camperpark.pl , zaparkowaliśmy na parkingu przy stadionie, za pół godziny pojawiła się młodzież samochodami i zaczęła cwiczy drajwy samochodami, wznosząc kurz i hałasując, przejeżdzając czasem dosłownie metr od zaparkowanego kamperka.
W związku z powyższym, skończyliśmy jeśc grila ze złowionych wcześniej dorszy i przełykając ostatnie kęsy w kurzu pojechaliśmy dalej.
Najzabawniejsze iż przekonawszy się o temperamencie ludzi z Pucka, zostaliśmy jeszcze okrzyczani przez rowerzystę, który zbliżał się do skrzyżówania drogą z pierwszeństwem i miał pretensję że my przejechaliśmy nie ustępując pierwszeństwa cho on jadąc w tępie żółwia iał jeszcze jakieś 15 m do skrzyżowania, kiedy my byliśmy już po jego drugiej stronie
puck1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2799 raz(y) 20,52 KB |
puck2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2799 raz(y) 17,16 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 14:14
|
|
|
Jadąc nadal na wschód odwiedziliśmy Westerplatte, choc z drugiej strony Wisły.
Przy okazji oglądaliśmy cumowanie promu polferries, trzeba przyznac iż kapitan wykazuje się dużym doświadczeniem obracając prom o 180` w porcie.
west1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 16,05 KB |
west2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 11,57 KB |
west3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 16,29 KB |
west4.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 15,83 KB |
west5.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 20,31 KB |
west6.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2789 raz(y) 17,53 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 19:59
|
|
|
Z tamtąd pojechaliśmy do Gdańska w poszukiwaniu dogodnego miejsca na noc, znaleźliśmy go na parkingu na skrzyżowaniu Al. Jana Pawła II i ul. Czarny Dwór.
Polecam duży parking z toaletami, doś spokojne miejsce. Od parkingu prowadzi długi deptak prosto na molo nad morzem. Molo wyposażone w sie WiFi.
Po odwiedzeniu mola wracając wstąpiliśmy do zagrody Rańczo, już prawie przy parkingu, można tam w miłej atmosferze napi się pifka lub innych napojów rozweselających, a didzej gra tam wspaniałe utwory taneczne do samego rana. Zabawa na 102
Następnie odwiedziliśmy stare miasto, które nas urzekło bogatymi w złoto kamieniczkimi, kolorowo pomalowanymi. Oraz sklepikami bogatymi z srebra i bursztyn przepięknie wymodelowanymi na różne ciekawe wzory.
gd1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 24,65 KB |
gd2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 29,83 KB |
gd3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 17,38 KB |
gd4.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 29,41 KB |
gd5.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 21,54 KB |
gd6.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 27,43 KB |
gd7.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 26,27 KB |
gd8.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 21,19 KB |
gd9.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2752 raz(y) 23,31 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-16, 20:00
|
|
|
cd jutro |
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/187 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2009-09-16, 20:14
|
|
|
Szkoda,że razem nie zjedliśmy pysznych lodów w Kórniku.
Mieszkam jedenaście kilometrów o tej pięknej miejscowości,gdybym wiedział,że tam jesteście,ba,nawet nocujecie,na pewno byśmy się spotkali.
A te pyszne lody,to na tym parkingu przy kościele na którym stoisz na załączonym przez Ciebie zdjęciu.
Pierwszy błąd jest wybaczalny,ale następnym razem...
Pozdrawiamy Was serdecznie |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-17, 12:10
|
|
|
Jadłem tam te lody rzeczywiście smakowały wyśmienicie |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-09-18, 20:18
|
|
|
eeeeeeee nikt mnie nie cyta więc sie już nie wysilam
ale rozumiem ciekawsze są relacje z włoch, grecji, norwegi itp |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|