Zbiornik LPG wstawilem se. Ver2 |
Autor |
Wiadomość |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2018-01-16, 07:58
|
|
|
wirefree napisał/a: | butla 11kg starczy na 3 dni i noce całodobowego grzania plus lodówka i bojler | Na jednym ze zlotów jubileuszowych CT w Uniejowie wymienialiśmy ze StasiemiJolą butlę propanu 11 kg o 3 (trzeciej) w nocy po niecałej dobie jej użytkowania. Instalacje elektryczne były tak obciążone, że przewody zasilające rozdzielnie i kampery wtapiały się w śnieg i lód. Twoje wiadomości chyba nie dotyczą zimy w naszym kraju. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
|
|
|
|
|
|
Ahmed
Kombatant Burak
Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2018-01-16, 08:08
|
|
|
Gewehr napisał/a: | Socale napisał/a: | SZEJK napisał/a: | z ciekawości spytam jak to robisz że masz takie czyste podwozie.
... |
Nie nie myłem jeszcze podwozia wcale. Auto jest jeszcze świeże, zaledwie 20tys km ale... przed sezonem umyję. Dobry pomysł.
Dzięki. |
Umyj i wosk w profile. Dłużej będzie bez korozji. Fiat praktycznie nie zabezpiecza profili |
Tylko jakimś czarnym ,, Bitexem'' tego nie spieprz |
|
|
|
|
koko
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:08
|
|
|
Jak zabezpieczacie się przed przelaniem butli tzn zostawienie miejsca na frakcję lotną ? |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
|
Suliki
stary wyga
Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:22
|
|
|
Cześć
Wielozawór automatycznie odcina przy 80% napełnienia ( o ile jest poprawnie zamontowany ) . Tez już drugi raz mam takie rozwiązanie i jest super, zapasowa 5kg - zawracanie głowy i dodatkowy ciężar. |
_________________ P&E |
|
|
|
|
Socale
Kombatant
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:24
|
|
|
koko napisał/a: | Jak zabezpieczacie się przed przelaniem butli tzn zostawienie miejsca na frakcję lotną ? |
Bardzo dobre pytanie.
Tankowanie identycznie jak LPG w samochodzie.
Przed montażem wielozaworu należy obrócić rurkę do góry, ale nie jest to czynność bagatelna. Im bardziej użyjemy wyobraźni i cierpliwie do tej kwestii podejdziemy, to koniec rurki (zakończony filterkiem) będzie się znajdował na styk z "sufitem butli" a sama końcówka skierowana lekko w dół.
Tak ja to zrobiłem i przy entej przymiarce poczułem że rurka lekko opiera się o górę. Potem zamontowałem wcześniej wyregulowany pływak który ma włączać kontrolkę rezerwy przy około 30% stanu.
Uszczelka i śrubki.
I teraz żeby wiedzieć na czym stoję, powtarzam się:
Pierwsze tankowanie będę obserwował przy jakim napełnieniu kontrolka rezerwy zgaśnie i dalej tankowanie aż odbije zawór (przy 35-36litrach teoretycznie) Przy 37-38 litrze sam wyłączę tankowanie i przystąpię do rozwiązania zagadki.
Na razie tym sobie głowy nie zaprzątam. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
|
|
|
|
|
Suliki
stary wyga
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:28
|
|
|
a polecam jeszcze filtr przed reduktorem, jest oryginał do reduktora Trumy ale dość drogi ( 250-350PLN ), użyłem filtra od wózków widłowych ( 100PLN ). W Turcji gaz był bardzo zaolejony, może zapchać reduktor i dysze. Kupiłem też taki fajny wskaźnik poziomu gazu: http://www.ase.hoste.pl/lf-10.html |
_________________ P&E |
|
|
|
|
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2018-01-16, 10:47
|
|
|
lepciak napisał/a: | wirefree napisał/a: | butla 11kg starczy na 3 dni i noce całodobowego grzania plus lodówka i bojler | Na jednym ze zlotów jubileuszowych CT w Uniejowie wymienialiśmy ze StasiemiJolą butlę propanu 11 kg o 3 (trzeciej) w nocy po niecałej dobie jej użytkowania. Instalacje elektryczne były tak obciążone, że przewody zasilające rozdzielnie i kampery wtapiały się w śnieg i lód. Twoje wiadomości chyba nie dotyczą zimy w naszym kraju. |
Spedzilem w kamperze 8 miesiecy wiem co to zimno w kamperze i na ile starczy butla 11l. Zapytaj kogokolwiek powie to samo butla w zimie wystarczy na 3 dni ciaglego grzania, jesli tobie nie wystarczy to albo masz cos z instalacja albo piecykiem. |
|
|
|
|
Socale
Kombatant
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2018-01-16, 11:19
|
|
|
Napisz jak się spisuje?
Ja do kampera raczej nie wstawię, chyba że mnie mój "system ostrzegania" zawiedzie i obudzę się ze szronem na stopach to wówczas szybko do tematu wrócę.
.
.
.
Kolejnym etapem jest podłączanie "poboru" ze zbiornika.
Zdemontowałem Duo Control i zamontuję reduktor dedykowany.
Zaraz za reduktorem wstawię trójnik i kieruję gaz w sieć pokładową a drugi skieruję pod podłogą w okolice schodków wejściowych i tam pod spodem zamontuję zawór.
Będzie to wyjście gazu na zewnątrz gdyż czasami chce się smażonego coś wciągnąć a ponadto wieczorami dosyć często pod markizą dogrzewam towarzystwo takim czymś z butli 5kG . Teraz będzie to profesjonalnie z przewodu, na stojaczku.
Promiennik gazowy.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2123 raz(y) 33,43 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
|
|
|
|
|
|
MisioKRAK
weteran
Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 25/15 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2018-01-16, 11:27
|
|
|
lepciak napisał/a: | wirefree napisał/a: | butla 11kg starczy na 3 dni i noce całodobowego grzania plus lodówka i bojler | Na jednym ze zlotów jubileuszowych CT w Uniejowie wymienialiśmy ze StasiemiJolą butlę propanu 11 kg o 3 (trzeciej) w nocy po niecałej dobie jej użytkowania. Instalacje elektryczne były tak obciążone, że przewody zasilające rozdzielnie i kampery wtapiały się w śnieg i lód. Twoje wiadomości chyba nie dotyczą zimy w naszym kraju. |
A może to była butla z propan butanem, a nie z czystym propanem?
I odparowujac propan zamrozil butan? |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
|
|
|
|
|
Suliki
stary wyga
|
Wysłany: 2018-01-16, 12:01
|
|
|
[quote]Z drugiej strony, pływak wielozaworu wyregulowałem sobie tak, że sygnał o niskim poziomie będzie na ostatnich 10-12 litrach płynnego gazu. Zanim zatankuję zrobię układ sygnalizacji "rezerwy" i potem debiut w tankowaniu zrobię litr po litrze od zera. Jak led zgaśnie to zapamiętam ile litrów musiało wleźć żeby zgasła. Ustawiałem na 1/3 ale to na oko.
Tak do końca to nie jestem pewny czy dobrze cię zrozumiałem ale:
- pływaka nie powinno sie regulować, bo jest ustawiony na fabryczne odcięcie zaworu przy 80% napełnienia butli o ile wielozawór jest założony zgodnie z typem np 30 stopni
- tak jak napisałeś poprawność pracy zaworu 80% sprawdza się przy tankowaniu pustego zbiornika, przy 80% pojemości powinien "odbić". Jak nie odbija to wymagana jest regulacja wielozaworu
- regulację do układu pomiaru ilości gazu robi się ustawiając ( przekręcając ) wskaźnik poziomu na wielozaworze, mozna użyć takiego prostego wskazówka i kontaktron dla rezerwy - 12PLN o ile pamietam. Przeniesienie wskazań robi magnes który jest obracany pływakiem
- kupuję wszystkie elementy w sklepie www.jacus.pl , szybko i w miarę tanio, a zbiorników mają całą masę, wymiary można dobrać prawie co do 5cm |
_________________ P&E |
|
|
|
|
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2018-01-16, 12:17
|
|
|
Suliki napisał/a: | bo jest ustawiony na fabryczne odcięcie zaworu przy 80% |
Teoretycznie , w praktyce rożnie to bywa , często potrzebna jest korekta |
|
|
|
|
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/8 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2018-01-16, 12:27
|
|
|
Ja zamontowałem zbiornik LPG 60l pod siedzeniem i dodatkowo podłączyłem jako rezerwa butle 1kg. W zimie wystarcza na dwa tygodnie , latem tankuje co dwa miesiące. |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
|
|
|
|
|
koko
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2018-01-16, 13:25
|
|
|
Nie chcę pisać co się dzieje jak frakcja płynna dostaje się w przewody np lodówki czy bojlera lub razem przy dużym poborze |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
|
Suliki
stary wyga
|
Wysłany: 2018-01-16, 15:22
|
|
|
wskaźnik jest super, 8 LEDów i rezerwa, działa dość liniowo, jest trochę zabawy z wykalibrowaniem - można to zrobić przy pierwszym tankowaniu, potem już tylko spokojny sen . Cena o ile pamietam 80 PLN. W drugiej wersji mam LEDowy wskażnik na wielozaworze ( mam dostęp do butli ) , jeszcze nie mam doświadczeń ale chyba będzie OK, kosztował 37 PLN Sensor wskazania poziomu gazu KME PW2 |
_________________ P&E |
|
|
|
|
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2018-01-16, 15:59
|
|
|
W moim kamperze wyrzuciłem dwie butle 11 kg z bocznej szafki i w ich miejsce wstawiłem najzwyklejszy reduktor dedykowany do ciśnienia 50 mb bo takie ciśnienie mam.
W miedzianą rurę doprowadzającą gaz od reduktora do kampera wlutowałem złączkę z wężykiem która przydaje się kiedy zimą wstawiam butlę z propanem. Normalnie rura jest połączona z reduktora do sieci wężykiem z nakrętką od butli 11 kg. Zawór odcinający gaz z butli w podwoziu - typowy Danfoss od freonu na wysokie ciśnienie bo takie po prostu mam do chłodni które serwisuję.
Zbiornik gazu - walec o pojemności 40 litrów i z atestem zamocowałem podobnie jak Socale w pustym miejscu podwozia.
Wielozawór jest prawie na samej górze ale nie mam zdjęcia. Mogę je zrobić za kilka dni. Na zdjęciu poniżej złączka robiąca za butlę. Do kupienia z sklepie z gazem + drobna przeróbka. Jak mam coś dodać to pytać.
Suliki. zakupy zrób w sklepie gazowym na Witominie gdzie wszystko sam sprawdzisz i dopasujesz a sprzedawcy doradzą.
Jeżeli piszę o lutowaniu to jest to lutowanie na srebro lub miedź. Chętnych nauczę ale nie korespondencyjnie.
Koko Jeżeli podczas szybszej jazdy płynny LPG wpadnie rurą do reduktora to reduktor oszroni się i zmniejszy swoją wydajność aż do całkowitego zamknięcia dopływu gazu i wyłączenia lodówki. Jak widać z dat na zdjęciach - jeżdżę tak przerobionym pojazdem od maja 2011 w tym na Węgry 2 x do roku po 2500 km i tylko raz zaszronił mi się reduktor przy dojeździe na zlot w Gołuchowie gdzie obecny na miejscu gazownik kazał czekać aż urządzenie odtaje a palcem kiwnął dopiero wtedy kiedy wyciągnąłem flaszkę. I nie był to gest w kierunku reduktora. Instalację LPG w moim kamperze montował kumpel z klubu żeglarskiego - gazownik ze wszystkimi możliwymi uprawnieniami na Polskę i Świat. Gazownik Darek spod Poznania do tej instalacji również nie miał zastrzeżeń. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
|
|
|
|
|
|
|