Klimatyzacja w transicie przed 94r |
Autor |
Wiadomość |
artyst
trochę już popisał

|
Wysłany: 2011-11-08, 19:55 Klimatyzacja w transicie przed 94r
|
|
|
Witam wszystkich fordowiczów!
Zostałem nie dawno szczęśliwym posiadaczem transita westfalia nugget 2.5 td 94r.
Pytanie czy ktoś z Was ma klimę w transicie do 94r (ze starą deską)? a może ktoś nawet wie jak się zabrać do montażu? Z tego co niestety się dowiedziałem z transita po 94r nie pasuje nagrzewnica. jakieś pomysły jak to obejść aby podróżować latem w chłodzie?
transitWest1small.JPG Westfalia nugget |
 |
Plik ściągnięto 7062 raz(y) 28,21 KB |
|
|
|
|
 |
RISTEAM
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Frankia
Nazwa załogi: RISTEAM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2011 Piwa: 21/8 Skąd: Miechów
|
Wysłany: 2011-11-08, 22:56
|
|
|
szczerze mówiąc nie pomogę ci zbytnio jednakże poniekat mamy podobny problem gdyż mi brakuje sprężarki do klimy (dukaciak 94' stary model) jakby ktoś miał coś takiego to chętnie się zainteresujemy może to jest jedna klimka do fordzików i fiacików |
|
|
|
 |
chris_voyager
zaawansowany

Twój sprzęt: BUERSTNER Viseo I 690 G
Nazwa załogi: YaskY
|
Wysłany: 2012-05-12, 15:03
|
|
|
Kolego udało się może coś nt klimy do Twojego Transita ustalić? Też mnie ten problem nurtuje bo lubimy południowe kierunki |
_________________ https://picasaweb.google.com/yaskytour
http://camper.wschowa24.pl/
Nasz archipelag: Kreta, Thira, Thasos, Samos, Kos, Rodos, Kefalonia, Peloponez, Elefonisos, Naxos, Kithira, Amorgos, Lefkada, Skopelos ... |
|
|
|
 |
artyst
trochę już popisał

|
Wysłany: 2012-05-13, 17:20
|
|
|
Chyba jedyna opcja to wymiana całej deski rozdzielczej (nagrzewnica z klima jest dopasowana do deski) wraz z nagrzewnicą i klimatyzacją - trochę dużo zachodu i koszt nie mały.
Znalazłem o wiele tańsze rozwiązanie. Otóż kupiłem pokrowce wentylowane Waeco MCS-10
Sprawdziły się na południu Ukrainy gdzie temperatura w ciągu dnia przekraczała cały czas 30C. oczywiście w kabinie dalej jest gorąco, ale człowiek nie poci się i nie przykleja do siedzeń - jeden z lepszych gadżetów, które udało mi się kupić - GORĄCO polecam |
_________________ małe jest piękne
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-05-13, 21:57
|
|
|
Ale jak ja sie pocę to pot spływa mi po brzuchu Pokrowce nic nie dadzą,no chyba że na brzuszek wdzieję. Pokrowiec na fotel z weluru chłonie pot bez ograniczeń,jednak klima załatwia wszystkie te bolączki. Zastanów sie nad bardziej nie konwencjonalnym podejściem do tematu.Co mozesz zamontować przy silniku zgodnie z oryginałem,reszta tak jak koledzy opisywali zawsze znajdzie się miejsce na chłodnicę (część do schłodzenia medium i na nagrzewnicę choć by przy wlocie powietrza do kabiny wewnątrz komory silnika.) |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
artyst
trochę już popisał

|
Wysłany: 2012-05-13, 22:31
|
|
|
Oczywiście, że klima jest lepszym rozwiązaniem od wentylowanych pokrowców. Natomiast takie pokrowce robią bardzo dużą różnice - sam byłem mile zdziwiony. Dodam też, że zimową porą kupiłem je za 75pln sztuka co wychodzi trochę taniej niż kilka tysi na klimę. Jakby ktoś miał dla mnie rozwiązanie z klimą w okolicach 1500pln to chętnie skorzystam. 5000pln i rozbieranie połowy przodu to jednak trochę za dużo zachodu |
_________________ małe jest piękne
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-05-13, 22:41
|
|
|
Podobno można już za 1000 złożyć i eksploatować klimę.Kolega forumowicz z Wiśniowej przystosował z Seata do Ducato 1 i jest zadowolony.A,że nie oryginał,że wydumka,że może nie wszystko działa jak w oryginale.Wazne żeby fufało zimnym zamiast żarem. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2012-05-14, 13:36
|
|
|
artyst napisał/a: | (...)Dodam też, że zimową porą kupiłem je za 75pln sztuka ... |
Powiedz gdzie udało Ci się "zanabyć" za taką cenę?
Najtańsze jakie znalazłem to 169 zł + przesyłka. |
|
|
|
 |
Qcyk
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: Qcyki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2012 Piwa: 8/10 Skąd: Szydłowiec
|
Wysłany: 2012-05-31, 10:36
|
|
|
Też jestem zainteresowany instalacja klimatyzacji w Transicie z 93 roku
Trochę poszperałem w necie i znalazłem
Sprężarka nowa transit 94 rok 383 zł
Chłodnica - 239 zł
Nagrzewnica-165 zł
Osuszacz- 80 zł
Brak przewodów do podłączenia ale myślę że jest to do ogarnięcia .
Nagrzewnicę powinno dac się zainstalowac w oryginalnej obudowie ale pracuje nad tym |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-06-01, 11:23
|
|
|
Przewody dorobią i zakują w kazdej porzadnej firmie od klimatyzacji (nie mylic z mechanikami ktorzy zanabyli kombajn do wymiany czynnika) |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Qcyk
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-06-14, 08:39
|
|
|
Zakupiłem cały oryginalny zestaw do Transita z rurkami chłodnicami i kablami i niedługo postaram sie to wszystko zamontować . |
Ostatnio zmieniony przez Qcyk 2012-12-28, 11:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pabloarmando
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Jeep
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2011 Piwa: 6/6 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2012-06-16, 16:09
|
|
|
Jeszcze jakbyś wszystko ładnie opisał i obfotografował.... też się do takiej akcji przymierzam... |
|
|
|
 |
Qcyk
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-06-20, 12:08
|
|
|
Pracuje nad montażem wszystkiego ,zainstalowałem sprężarkę dodatkowo tez wspomaganie kierownicy , troche jest pracy i myślenia co i jak ale powoli to robie, jak zakończe pracę montażu to postaram sie zamieścić zdjęcia. |
|
|
|
 |
woojtek
doświadczony pisarz ___Byle do Przodu___

Twój sprzęt: Narazie poszukuję!
Nazwa załogi: Baranki
|
Wysłany: 2012-10-10, 19:44
|
|
|
Czemu sprzedajesz forda |
_________________ Pozdrawiam! Pisze nie poprawnie po polsku! |
|
|
|
 |
chris_voyager
zaawansowany

Twój sprzęt: BUERSTNER Viseo I 690 G
Nazwa załogi: YaskY
|
Wysłany: 2012-10-10, 22:11
|
|
|
Mnie pytasz? |
_________________ https://picasaweb.google.com/yaskytour
http://camper.wschowa24.pl/
Nasz archipelag: Kreta, Thira, Thasos, Samos, Kos, Rodos, Kefalonia, Peloponez, Elefonisos, Naxos, Kithira, Amorgos, Lefkada, Skopelos ... |
|
|
|
 |
|