pompa jachtowa membranowa - silnik działa a nie podaje wody |
Autor |
Wiadomość |
Sosna91
trochę już popisał

Twój sprzęt: Citroen Jumper
|
Wysłany: 2019-05-30, 03:15 pompa jachtowa membranowa - silnik działa a nie podaje wody
|
|
|
Cześć, mam dziś problem z moja pompą cisnieniową, mam ją odkąd kampera wiec troche lat napewno ma. dzis na wczasach przestała podawać wodę, byłem pewien ze wody brakło bo tez juz mało zostało. Dolałem na maxa wody w zbiornik a tu zonk, byłem pewien ze sie mocno zapowietrzyło wszystko az przeciąłem wąż zaraz za pompą i też nic. Pompa po właczeniu silnik chodzi słychać bulgotanie wody w niej i ale nie pcha jej dalej.
wyjałem i rozebrałem ale niestety pierwszy raz w zyciu dowiedziałem sie o istnieniu pompy membranowej. Wydaje sie to proste ale na pierwszy rzut oka nie ma czegoś co by wydawało sie pękniete badz uszkodzone.
moze ktoś zna sie na takich pompa i wie co moze być? czy tylko kupno nowej?
jedyne co zauwazylem juz wczesniej to to, iż dawniej po zakręceniu kranu dosłownie po ułamku sekundy pompa gasła bo cisnienie dobiła, pod koniec juz tak ok 2 sekund. Aż sie zastanawialem czy cos jest nie tak ale cisnienie w kranie bylo do konca dobre.
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-trailking-10-shurflo-12v-10l-min-kamper-6835602257?fbclid=IwAR2fFdtVcufzdXu-R4H1BhUVJPSmJomsGi0Jmwta0rUs_iTMsslWeImfGRs
to chyba ta
61351546_2404108026487315_7675864005499420672_n.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1746 raz(y) 23,95 KB |
61295234_350521288936404_5341830089380200448_n.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1746 raz(y) 20,7 KB |
|
|
|
|
|
 |
Krzysztof M
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2000
|
Wysłany: 2019-05-30, 08:55
|
|
|
Sprawdź automatyczny zawór spustowy czy jest zamknięty. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-05-30, 12:39
|
|
|
Krzysztof M napisał/a: | Sprawdź automatyczny zawór spustowy czy jest zamknięty. |
To raczej nie, bo kolega ma odpiętą pompę od instalacji.
U góry pompy, na obudowie jest tak śrubka po środku nad membranami - moze być zaklejona folią lub zaślepką. Śrubka jest pod klucz imbusowy mały służy do regulacji ciśnienia wyłączania pompy, mi to kiedyś po zimie się zawiesiło - wystarczylo ruszyć kluczem ale to chodziło o niewyłączanie się pompy.
Z tej aukcji co wkleileś to masz inna pompę ale powinno być podobnie.
Sprawdz czy te membrany pracują i czy są całe- można kupić części do tych pomp i coś wymienić. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-05-30, 15:39
|
|
|
Nagram wieczorem film po rozebraniu może coś wymyślimy. Zestaw naprawczy kosztuje 150zl a nowa pompa 250zl więc zamówiłem nowa taka sama jutro będzie a ta zostaeie na zapas o ile się uda naprawić. Wszystko jest na swoim miejscu ale może stwardniala zbytnio ta guma? Rozbieralem i elektrozawory i wszystko niby da się ładnie ruszać |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-05-30, 18:46
|
|
|
A sprawdziłeś wąż doprowadzający wodę do pompy z zbiornika, może jest nieszczelny i pompa zasysa wodę i przy okazji gdzieś powietrze np. na jakimś łączeniu? |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2019-05-30, 19:59
|
|
|
zrób zdjęcie tej części co jest pod membraną (plastikowy
element, który jest między membraną a trójramiennym popychaczem przykreconym do membrny.)
sprawdz czy nie jest popekany.... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-05-30, 20:32
|
|
|
wrzuce wieczorem film z jej demontażu.
co dziwne jak była zamontowana to słychać było wode ktora w niej chlubocze a w kranach głucha cisza, nawet strzelania powietrza nie było jakie doświadczam jak sie woda konczy, zero reakcji.
poźniej odciąłem z dwojga złego przewód zaraz za pompą przed trójnikami do trumy i na zimna i tez 30cm od pompy woda nie leciała, a ustami ja moglem pociągnąć.
wlot do pompy tez woda po odkreceniu wyleciala az do momentu zrównania z ilościa w zbiorniku. |
|
|
|
 |
Horte
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford Nobel Art
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lip 2017 Piwa: 14/9 Skąd: okolice Poznania
|
Wysłany: 2019-05-30, 20:48
|
|
|
Kolego.
Oszczędź sobie roboty i kup nową. Nie koniecznie musi być identyczna. Wystarczy, że będzie miała podobne parametry.
W zeszłym roku pół nocy w Chorwacji spędziłem na próbie naprawy takiej pompy. Niestety oringi i inne podzespoły w pompie czas nie oszczędził. Skończyło się kupieniem nowej pompy w sklepie jachtowym i popołudniową drzemka żeby odespać nockę. |
|
|
|
|
 |
Sosna91
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-05-30, 21:09
|
|
|
tak wie, zakupiłem odrazu w nocy nowa pompe identyczną co miałem ze względu na to aby nie bawic sie w podłaczenie. Są na ebay o podobnej mocy po 9-10funtów akurat jestem kaamperem w UK.
Zakupiłem jednak tą co miałem koszt 50funtów a wiec 250zł i solidna firma rano wysłali kurierem jutro do południa ma być do odebrania.
Mimo wszystko warto by miec na zapas jesli uda sie naprawić, nagrałem film moze teraz bedzie łatwiej.
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
wrzucony przed chwila wiec jakosc moze byc gorsza w trakcie przetwarzania YT |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/68 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2019-05-30, 22:25
|
|
|
Sprawdz łożysko na pompie . |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-05-30, 23:27
|
|
|
Membrana.
Rozbierz głowicę i dokładnie obejrzyj membranę pod obszarem "grzybków" - każdego z nich po obwodzie ich naporu.
Poszperaj na forum, dawno temu reanimowałem i zapodawałem foty. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-05-30, 23:32
|
|
|
Membrana.
Rozbierz głowicę i dokładnie obejrzyj membranę pod obszarem "grzybków" - każdego z nich po obwodzie ich naporu.
Poszperaj na forum, dawno temu reanimowałem i zapodawałem foty.
.
O tu: https://www.camperteam.pl...pic.php?t=24241 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Paź 2015 Piwa: 94/194 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2019-05-31, 18:44
|
|
|
Sosna91 napisał/a: | tak wie, zakupiłem odrazu w nocy nowa pompe identyczną co miałem ze względu na to aby nie bawic sie w podłaczenie. Są na ebay o podobnej mocy po 9-10funtów akurat jestem kaamperem w UK.
Zakupiłem jednak tą co miałem koszt 50funtów a wiec 250zł i solidna firma rano wysłali kurierem jutro do południa ma być do odebrania.
Mimo wszystko warto by miec na zapas jesli uda sie naprawić, nagrałem film moze teraz bedzie łatwiej.
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
wrzucony przed chwila wiec jakosc moze byc gorsza w trakcie przetwarzania YT |
w 2:00 filmu zdejmujesz plastik, na który nie zwróciłeś uwagi, a który pełni bardzo ważną funkcję w tej pompce, a niestety, przy odrobince mrozu pęka. sprawdż środek tego "okulara" (na troje oczu ) i przyjrzyj się czy nie jest popękany.
Ta pompka jest trójsekcyjna! ale na jednej membranie trójczęściowej.
Jeśli ten plasticzek każdej z trzech kawałków membran nie dociśnie do zespołu zaworów
(to co na początku zdejmowałeś, gdzie były "jakieś gumki" (to właśnie zaworki, ale o tym dalej) to woda będzie przepływać między sekcjami, (które pracują na przemian) zamiast pompować. Nawet jak ten plastik nie jest popękany to sprawdz linijką czy tworzy płaszczyznę od strony membrany. Jak środek się oddalił to cały problem.
Poza tym sprawdziłbym zaworki (te gumowe). czy nie są uszkodzone, albo czy pod nie się coś nie dostało. sprawdz ustami czy trzymają ciśnienie oczywiście pamiętając o dociśnięciu środkowej, która puszcza w drugą stronę. Ją też musisz sprawdzić dmuchając z zewnątrz nie powinna puścić powietrza do środka. I nie traktuj ich nożem! Te zaworki możesz wyjąć, trzymają się na środku na gumce, którą możesz wypchnąć, a żeby włożyć to najlepiej dwa razy owinąć dratwą dzyndzel mocujący (mocna nić) i wciskając od strony wnętrza membrany dzyndzlem w otwór odwijaj jeden koniec tej nitki... |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2019-06-01, 18:48
|
|
|
Na filmie widać, jak rozbierasz pompę śrubokrętem elektrycznym oraz ostrzem noża co mogło spowodować dalsze zniszczenia w pompie. A można było sprawdzić szczelność pompy przy pomocy kompresorka na 12 V lub pompki do piłki lub roweru podłączając jedno z nich do wylotu zanurzonej w misce wody sprawdzanej pompy. Uchodzące bąbelki wskazałyby Ci nieszczelne miejsce. Na pewno będzie to zleżała i zgnieciona uszczelka – czarny element łącznie z trzema czaszami. Pod żadnym pozorem nie wolno przemieszczać demontowanych elementów pompki co Ty bezceremonialnie i nieświadomie zrobiłeś. Zdemontowane elementy na całej długości uszczelnienia pokrywa się z obu stron cienką warstwą silikonu, wstawia w to samo miejsce, następnie skręca siłą z jaką było urządzenie rozkręcane (a więc bez pomocy wiertarki a z wyczuciem) i odstawia do wyschnięcia na co najmniej dobę. Po tym czasie pompkę wstawia się na miejsce i po sprawie. Jak działa pompka regenerowana tym sposobem już ponad siedem lat możesz zobaczyć w moim kamperze gdzie taka sama pompka jak prezentowana przez Ciebie na filmie działa nieprzerwanie 27 lat (minus trzy dni na naprawę). |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
|